Gaste24'ten Ayşe Büşra Ongun'a konuşan Dubaili İş insanı Sevgi Eren ile bir Türk olarak Dubai'de iş insanı olmak üzerine konuştu. Eren, Dubai'nin dünyanın bir numaralı ticaret merkezi olduğunu dile getirirken, yemek, mücevher, moda ile ilgili birçok başarılı işe imza atan bir millet olduğumuzu ve Türk girişimcilerin kültürümüzü ve Türkiye'yi daha iyi tanıtmak adına daha cesur adımlar atması gerektiğini de ekledi. İşte röportajın detayları...

Niçin Dubai?

Çünkü Dubai dünyanın bir numaralı ticaret merkezi.  Kendimi her alanda geliştiriyorum, kendime her gün yeni şeyler katıyorum.

Kaç yıldır Dubai’desiniz?

6 yıldır Dubai’deyim.

Uzun süreden beri Dubai’de birçok ulusal markanın iventini, lansmanını, açılışını gerçekleştiriyorsunuz. Bu nasıl bir duygu?

Dubai Türkiye arası köprü olmak ve firmaların Dubai’deki varoluşunda yer almak onur verici. En güzeli de her firmada yeni heyecanlar duyuyorum.



Dubai sizce dünya ticaretinin neresinde?

İlk soruda da söylediğim gibi Dubai, dünyanın bir numaralı ticaret merkezi.  Sürekli  yenilikçi.

Bir iş kadını olarak çalışma hayatınızda karşılaştığınız zorluklar nelerdir?

Bahsettiğimiz ülke Dubai ise hiçbir zorluk yok. Tam aksine orada cinsiyetiniz değil yaptığınız işler sürekli ön planda.



Bölgedeki Türk firmaları sizce ne denli başarılı? Daha başarılı olabilmek için neler yapılmalı?

Biz Türk Milleti olarak orada yemek, mücevher, moda ile ilgili birçok başarılı işe imza atan bir milletiz. Sadece daha cesur girişimcilerin olması gerekiyor.  Böylelikle kültürümüzü ve Türkiyemizi daha iyi tanıtabiliriz.

Türk firmalarının sizin idealinizdeki yeri alabilmeleri için neler yapmaları gerekir?

Birçok firma, ‘’ülkeye gelip bir şeyler satayım, uluslararası pazarda ben de yer alayım’’ diyor fakat bunun için yeterli donanımları olmadıkları için geri dönüyorlar. Uluslararası bir pazara girmek için iyi bir araştırmacı ve gözlemci olmak gerekiyor. Bunun yanı sıra İngilizcenizin, ticari bilginizin ve maddi gücünüzün iyi, vizyonunuzun geniş olması şart. Bunlardan bir tanesinin bile eksik olması sizin başarılı olmanıza engel olur. Her şey eksiksiz olsa bile PR çok önemli. Eğer PR yapmak için bütçeniz veya vizyonunuz yoksa, o zaman ya yerinizde sayarsınız ya da başarılı olamazsınız. Bizim Türk firmalarındaki eksiklik PR için verilen paranın çöpe atıldığını sanmak. O yüzden birkaç yıl içerisinde başarısız olup, geri dönen firma çok fazla. Dünya markalarının yıllık bütçelerinin 3'te biri PR bütçesi olarak ayrılıyor burada. Zaten bu tarz girişim yapmak isteyenlere de kendi markamızla hiçbir ücret almadan pazar yeri, yapılması gerekenler ve benzeri konularda danışmanlık yapıyorum.



Nelerden hoşlanırsınız? 

Tam bir Harley tutkunuyum. Motor kullanmak, seyahat ederek yeni kültürleri keşfedip network yapmak, sosyal sorumluluk projelerinde yer almak, adrenalin üzerine spor dallarını denemek.

İsteklerinizi bu zor coğrafyada karşılığını bulabildiniz mi?

Dubai bünyesinde birçok ülkeden insan barındırdığı için farklı farklı kültürlere hakim olup kendinizi geliştirmenize yardımcı oluyor. Bu sebeple kendimi bulup keşfettiğim tek ülke diyebilirim.