Sakık; ABD Büyükelçiliği"nde gerçekleşen Kürt zirvesini ABD"li diplomatın evindeki yemekte gelen bir telefonla öğrendi. Sinirlenen Sakık, “Projeniz varsa bu DTP"siz çözülmez, çok yanlış” dedi...

ABD Büyükelçiliği"nde Büyükelçi Ross Wilson ve kongre üyesi Christopher Shays, eski Kürt siyasetçilerle “Kürt Soruna” ilişkin önceki gün görüş alışverişinde bulunmalarının ardından, DTP"li iki vekilin de Amerikalı diplomatların evinde akşam yemeğine davet edildiği ortaya çıktı...

Wilson, önceki gün büyükelçilikte Doğu"da incelemelerde bulunmak üzere Türkiye"ye gelen Kongre Üyesi Chris Shays ile birlikte eski ve yeni Kürt vekilleri ağırladı. Kahvaltıya, AKP"li İhsan Arslan, Abdurrahman Kurt, Afif Demirkıran ile HAK-PAR Genel Başkanı Sertaç Bucak, KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, Diyarbakır eski milletvekili Mesut Değer ve Haşim Haşimi davet edildi. DTP"li vekillerin çağrılmadığı toplantıda, Kürt siyasetçilere Kürt sorunun çözümüne yönelik düşünceleri soruldu.

"Diplomatlar konuştu"

ABD Büyükelçiliği"nden bir diplomat ise geçen hafta içinde DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık"ı önceki akşam için evinde vereceği yemeğe davet etti. Sakık ile birlikte Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da yemeğe çağrıldı. Birdal yurtdışında bulunduğunda yemeğe katılamadı. Sakık, önceki akşam ABD"li diplomatın evine gitti. Yemeğin başlamasından kısa bir süre sonra, Sakık"ın telefonu çaldı. Sakık, gelen telefonla, Wilson ve kongre üyesinin sabah kahvaltısında eski Kürt parlamenterlerle Kürt sorunu tartıştığını öğrendi. Sakık telefonu kapattıktan sonra, büyükelçilikteki toplantıya DTP"nin davet edilmemesine sert tepki gösterdi. Sakık, şöyle konuştu: “Bizimle gizli buluşuyorsunuz. Kürt sorunu konuşuluyor ama DTP yok. Ahmet Türk"ün Mardin"deki tarlasında kaç mısır yetiştiğini bilirsiniz. Ama Kürt halkının temsilcisinin kim olduğunu bilmiyorsunuz. Silahların bırakılması gerekir deniyor. Ama ABD bunu söylerken, Kürt halkı üzerinde kimin etkili olduğunu bilmiyor. Bize cüzzamlı muamelesi yapıyorsunuz. Bu bizim inanın onurumuzu çok zedeliyor. Eğer bir projeniz varsa, bu DTP"siz çözülmez.”

"Barzani"yi siz bilirsiniz"

Yemekte ABD"li diplomatların Sakık"a Mesud Barzani"nin nerede olduğunu sordu. Sakık"ın yanıtı ise, “Barzani"nin nerede olduğunu siz benden daha iyi bilirsiniz” oldu.

"DTP"ye yönelik tasfiye"

DTP"li Ahmet Türk de konuyla ilgili VATAN"e yaptığı açıklamada şöyle dedi: “ABD, hükümeti devre dışı bırakarak, kimin adına hareket ediyor? ABD"nin tutumu Türk halkına haksızlıktır. Tasviye sadece PKK"ya değil, DTP"ye de yönelik.”

Elçi: Elçilikte "genel affı" konuştuk

ABD Büyükelçiliğinde ABD Büyükelçisi Wilson ile ABD"li senatorün eski ve yeni Kürt milletvekillerine verdiği kahvaltının ayrıntılarını, KADEP Genel Başkanı Şeraffetin Elçi VATAN"a anlattı. Toplantıda, en yaşlı konuk sıfatıyla ilk sözü aldığını ve “genel af” talebinde bulunduğunu söyleyen Elçi, yaptığı konuşmayı şöyle aktardı: “PKK"nın silahsızlandırılmasına destek veriyoruz. Ancak, PKK"nın silahlarını bırakması için yeni açılımlar ile uygun zeminin hazırlanması gerekiyor. Bu durumda diyorsun ki, "gel, hapse gir". Kimse gelmez. Somut şeyler ortaya koymak lazım. Öncelikle bir genel af çıkarılmalı. Bu insanların topluma uyum sağlaması için ekonomik ve sosyal projeler geliştirilmeli.” Elçi, toplantıda bulunan AKP"li vekillerin sözlerini de aktardı: “Yeni Anayasa"da Kürtler"in temel hak ve özgürlüklerininde yer alması için gereken düzenlemeler için çalışılyoruz.”

Shays: Şehit aileleriyle görüşeceğim

Elçi, dün Doğu"da temaslarına başlayan ABD Kongre üyesi Christopher Shays"ın kendilerinden bir ricada bulunduğunu da ifade etti. Elçi şunları aktardı: “Shays, toplantıdakilere, "Doğu ve Güneydoğu"ya gideceğim. Orada, şehit yakınları ve PKK"lı yakınları ile görüşmek istiyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz? diye sordu. Bir AKP"li vekil, bu ricaya "Diyarbakır Valisi"nden ve Şehit Aileleri Derneklerinden destek alabilirsiniz. PKK"lı yakınları için bölgedeki İHV ve İHD temsilcileri ile temasa geçmenizi öneririz"karşılığını verdi.”