ANKA

Diyarbakır'da toplanan Demokratik Toplum Kongresinin sonuç bildirgesinde "Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununa demokratik çözüm yaklaşımını son derece belirleyici olduğu sonucuna varılmıştır" ifadesi yer aldı. Bildirgeye jet hızıyla soruşturma başlatıldı.


DTP öncülüğündeki kongrenin sonuç bildirgesinde terör örgütü lideri Abdullah Öcalan için "Kürt halk önderi" tanımlaması kullanıldı. "Öcalan"ın Kürt sorununa demokratik çözüm yaklaşımının son derece belirleyici olduğu" ifadelerine yer verilen bildirgede, “Öcalan'ın İmralı'dan başka bir yere nakli ile sağlık sorunlarının giderilmesi için tedavi sürecinin başlatılmasının toplumsal barış için rolünü oynayabileceği şekilde halkla bağ kurabileceği bir ortam yaratılmasının, Kürt halkı kadar Türkiye demokrasisi açısından da son derece yaşamsaldır" görüşü öne sürüldü.

Diyarbakır'da toplanan kongreye DTP Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş, eski DEP Milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve bazı DTP'li milletvekilleri katıldı.

Üç gün süren kongrenin sonuç bildirgesinde "demokratik özerklik" istenirken, "Türk yerine Türkiyeli" kavramı benimsendi. Bildirgede şöyle denildi:

“Anayasadaki ulus kavramı etnik vurgularla değil, demokratik uluslaşmanın bir ifadesi olarak Türkiye ulusu ortak aideti yeniden tanımlanmalıdır. Herkesi Türk olarak tanımlayan bir vatandaşlık tanımı yerine kültürel kimlikleri kabul eden ve kültürel kimliklere dayalı Türkiye ulusunun tümünü kapsayan Türkiyelilik üst kimliği çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı esas alınmalıdır. Türkiye ulusunu oluşturan farklı kimlik ve kültürler, kendi farklılıklarını anayasal güvence içerisinde koruyup, geliştirdikleri bu sistemle daha özgür bir ortama kavuşacaklardır."

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın jet hızıyla soruşturma başlattığı sonuç bildirgesinde suç unsuru tespit edilmesi halinde dava açılacak.