Tuncel, "Siz sayın Öcalan'ı ve PKK'yı bu sürece dahil etmeden gerçek barışı sağlayamazsınız" dedi.Emek Platformu'nun Şırnak Belediyesi düğün salonunda düzenlediği, `Nasıl bir barış" konulu panele, DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Sosyalist Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kahya, KESK Şırnak dönem sözcüsü Hasan Doğan ve Şırnak Kadın Derneği Başkanı Zeynep Sağlam Balkan, konuşmacı olarak katıldı.

`KÜRTLER TARİH YAZIYOR'

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Kürtlerin bir tarihinin yazılmadığını, ama Kürtlerin bugün tarih yazdığını öne sürdü. Tuncel, şöyle dedi:"Bugüne kadar tarih kitaplarında Kürtler hep yok sayılmıştır. Ama, bu gün Kürtler kendi emeğiyle, kendi bedeniyle bir tarih yazıyor. Bu tarih sadece Kürtleri özgürleştirmeyecek, tüm Türkiye halklarını özgürleştirecek. Bugün AK Parti istediği için bu süreci başlatmadı. Aynı Başbakan, 29 Mart yerel seçimlerinde Hakkari'de, `Ya sev, ya terk', `Tek millet, tek devlet' diyordu. Bu süreç 29 Mart yerel seçimlerinin ardından başladı. AK Parti Türkiye'de bir hava yarattı, biz bunu inkar etmiyoruz. Başlattığı açılım konusunda henüz bilgi sahibi değiliz ama, sonucu hakkında bilgi sahibiyiz. Bu açılımda, Anayasa değişikliği yok, ana dil eğitim yok, bu açılımda operasyonların durması yok. Ancak, bu açılımda DTP'ye yönelik operasyonlar var, PKK'ye yönelik operasyonlar var. Son dönemlerde bir çok kişi hayatını kaybetti. Başbakan diyor ki, `Hakkarili annenin, Yozgatlı annenin gözyaşları aynıdır, gözyaşların ideolojisi yoktur, analar ağlamasın' Sayın Başbakan, sen bu sözü söylediğin günden bu yana kaç annenin gözyaşı döktüğünü biliyor musun? Son bir ayda 30'a yakın PKK'lı ve asker cenazeleri oldu. Hani anneler gözyaşı dökmesin diyordun?

"ANAYASAYI DEĞİŞTİRECEKSİNİZ?

DTP Milletvekili Tuncel, AK Parti, Kürt açılımında samimiyse öncelikli olarak operasyonların durdurulması gerektiğini belirterek, "Son dönemlerde koruculuk siteminin kaldırılması gündeme geldi. Bunlar önemli şeyler. Ancak, bu savaşı durdurmak için yeterli değil. Bunlar zaten devletin yıllardır yapması gereken şeylerdir. Şimdi Kürtleri tanımadan, dilerini, kültürlerini tanımadan istediğiniz kadar TV açın, istediğiniz kadar açılım yapın bu ortamda barışı sağlayamazsınız. Burada Anayasayı değiştireceksiniz. Bu Anayasa değişmeden bütün halkların hakları güvence altına alınmadığı sürece Türkiye'de gerçek barıştan bahsetmek mümkün değil" dedi.Tuncel, açılımı önemsediklerini, barışı tartışmak için bir savaş verildiğini, barışı taraflarla tartışmak gerektiğini ifade ederek, "Öyle, `Bizim muhatabımız halktır', `Benim 81 ilde milletvekilim var', `DTP benim Kürt halkımı temsil etmiyor' demekle olmaz. Peki sayın Başbakan sen barışı kiminle sağlayacaksın.
Bir halkın iradesini yok sayarak bu işi çözemesin. Biz açıkça diyoruz ki bu sorunun muhatabı PKK'dır ve Abdullah Öcalan'dır. Siz sayın Öcalan'ı PKK'yı bu sürece dahil etmeden gerçek barışı sağlayamazsınız. Dünya örneklerinden de bu böyledir" diye konuştu./vatan