Kongrede yaklaşık 1 saat konuşan DSP Lideri Masum Türker, gündemdeki konuları değerlendirip, hükümeti eleştirdi. DSP Lideri Türker, Anayasa Çalışmaları ilgili olarak ise “12 Eylül Anayasası"nı Evren Paşa Anayasayı diyerek değiştirmek istiyorlar. Seçim sistemindeki yüzde 10 barajı da Evren paşa barajıdır. Bu baraj da kaldırılmalı ya da yüzde 5"e düşürülmelidir” dedi.
Aydın Kültür Müdürlüğü Hidayet Sayın Salonu"nda düzenlenen 8. Olağan İl Kongresi"nde konuşmasını Nevruz Bayramı"nı kutlayarak başlayan DSP Lideri Masum Türker, “Nevruz Bayramı atalarımızın Orta Asya'da iken ve Anadolu'ya geldikleri zaman kutladıkları bir bayramdı. Ancak daha sonra yalnızca belli etnik kesimin bayramı ile gösteriliyor” dedi.
Ülke sorunlarının suni gündemlerle ve hükümetin istediği şekilde işlendiğini iddia eden DSP Lideri Masum Türker, halkın esas gündeminin ise aş, iş ve ekmek olduğunu söyledi. İşsizlik sorununun bir türlü çözülemediğini, esnafın siftah etmeden kepenk kapattığını ve memurun da istediği maaşı alamadığını söyledi.
Türker DSP olarak Anayasa Değişikliği ile ilgili görüşlerini "Tam demokrasi" olarak nitelendirirken “DSP olarak uzun bir süredir, Türkiye'de tam demokrasinin yaşanması için kolları sıvamışız. Kuramcımız, kurucumuz, rahmetli Bülent Ecevit'in yolunda onun bize öğrettiklerinin gücüyle, biz bu çalışmaları lafta değil, tartışmada değil, eylemde ortaya koyduk. İlk kez 10 Ağustos'ta bizi İçişleri Bakanı ziyaret ettiği zaman, 'Türkiye'de terörü halletmek için, Kürt sorunun çözmek lazım' dedi. Biz de 'terörü halletmek için, Kürt sorunu ile terörü birbirinden ayırt edin. Terör terördür. Kürt sorunu ayrıdır' dedik. Biz tam her kesimin Mecliste de temsil edilebileceği tam demokrasi istiyoruz. Bizde Dünyada eşi benzeri olmayan bir baraj sistemi var, yüzde 10 uygulanıyor. Barajı yüzde 5'e düşürün ki insanlar kendilerini ifade edebilme ve örgütlenme özgürlüğünü istediği gibi kullanabilsin. Partiler üzerindeki seçim zamanı baskılar kalksın. Ama iktidarın da muhalefetin de hiç umurlarında değil. Gerçek demokrasi seçimlerdeki yüzde 10 barajının kaldırılması veya düşürülmesidir” sözlerine yer verdi.
Yaklaşık bir saat aralıksız konuşan DSP Lideri Masum Türker, konuşmasından sonra başka programlara katılmak üzere Aydın"dan ayrıldı. -iha