Değerli okuyucularım pandemi yasakları sebebiyle 17 günlük mecburi ev hapsindeyiz. Tabii zor bir durum burada kendimi teselli ettiğim durum ya şu an hasta olup hastanede yatıyor olsaydım acaba ne olurdu?

İşte bu yüzden sizlerin de böyle düşünüp şükretmenizi istiyorum, çünkü her şeyin başı sağlık size de sağlık diliyorum.

NAZİLLİ BELEDİYESPOR'UN BAŞARISI...

Bugünlerde beni mutlu eden olay NAZİLLİ BELEDİYESPOR’un şampiyon olup ikinci lige çıkmış olması.

Şehrimiz için bu başarıyı yürekten kutluyorum, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Tabii bu kulübün başarısı için Nazilli Belediyespor tesislerini yapan Nazilli Belediyespor Kulübü eski Başkanı, şimdi MHP Aydın İl Başkanı Sn. Haluk Alıcık’a da emekleri içinde teşekkür ederim.

Şimdilerde bu şampiyonluğun destekçisi Nazilli Belediye Başkanı Engin Kürşat Özcan ve Başkan Yardımcısı Kadir Mutlu başta olmak üzere, tüm yönetimi ve futbolcuları kutlarım.

Ancak,

Ben belediyelerin tüm enerjilerini futbol kulübüne vermelerine karşıyım. Burada belediye başkanları asli görevlerini unutup futbol veya voleybol ile halkın gözünü boyuyorlar. Asli görevlerini unutuyorlar.

Burada oynayacak voleybolcuları ve futbolcuları ithal ederek kirli oyunların döndüğü olaylara alet oldukları söylenmekte.

Eğer spor ise kendi yörelerinde alt yapı kurarak o ilin ve ilçenin çocuklarını spor yöneltmelerini tavsiye ederim.

Mesela Aydın Sultanlar Ligi’nde oynayan Aydın Büyükşehir’de kaç tane Aydınlı kızımız var, Nazilli Belediyespor’da kaç tane Nazillili var ben buna bakarım.

Belediyelerin bu spor çalışmalarına büyük paralar harcadıklarını görüyorum. Neden halkın vergileri bu alanlarda kullanılmaktadır?

Veya kaynağı belli olmayan yerlerden karşılandığı söyleniyor. Çünkü sponsorları yok.

Peki bunun karşılığında belediyelerden neler verildiği belli mi? Mesela bu faaliyetlerin bütçeleri halka açıklanıyor mu ?

Bunun yerine tesisler yapılsın, alt yapıları olan amatör kulüpler desteklensin. Halk spora yönlendirilsin amenna.

***

 

 

GELELİM ESAS KONUMUZA…

 

Aydın DSİ Bölge Müdürü Sayın Yük. İnş. Müh. Göktuğ İlter ile yaptığım röportajı size sunuyorum

Sayın Göktuğ İlter, Aydın ölçeğinde DSİ ne yapıyor?

Özellikle Aydın içme suyunda ve sulama suyunda çok ciddi atılımlar yapıyoruz.

Buranın en önemli projesi BÖLGENİN GAP’ı görünen Çine Barajı projesidir. Bu proje 1984’de planlanmıştır, 141 yıllık proje ilk 1864 yılında Aydın Valiliğinde Çine çayın üzerine bir bent yapalımla başlamış bir proje. 2010 yılında Sayın Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilmiştir.

Ana amacı taşkın koruma ve enerjidir yıllık 118 MW enerji üretilmektedir.

Hemen alt kısmında GÖKBEL Barajı yapılıyor kapalı sulama sistemi yapılmak üzere. Bu baraj yapılıyor açık sulamada muazzam su kaybı var son yıllarda kapalı sulamaya geçilmiştir.

Çine Barajında 200 Milyon dekar alanın sulaması Aydın - Koçarlı - Söke yapılmaktadır.

KEMER Barajından da 200 Milyon dekar alan sulanmakta buda Nazilli’den Yenipazar Köşk Aydın Merkezde 200 Milyon dekar Denizli’den Nazilli’ye kadar alan Denizli ADIGÜZEL barajından sulanmaktadır.

Şu an tüm Menderes ovasında 600 Milyon metreküp suya ihtiyacımız var. Ancak rezervde 150 milyon metreküp suyumuz var. Şu an kritik durumdayız. Burada vahşi sulamadan vazgeçmemiz lazım, çünkü çok su zayiatımız oluyor.

Çine’de 70 bin dekar kapalı sulama yapacağız. Bunun ihalesini de yapacağız. Maliyeti 225 milyon eski parayla 225 trilyon. İhale mayıs ayında yapılacak.

Devamında Koçarlı – Söke ve Bağarası’nı da içine alan kapalı sulama sistemleri kurulması olacak. Bu proje iki etapta 650 milyon TL eski parayla 650 trilyon 146 bin dekar alan için.

Aydın ilimizde toplam 21 adet depolamadan; 14 âdetin de baraj doluluk oranlar yeterli,   6 adet kısıntılı ve 1 adedi ise kritik seviyededir. (Çine Adnan Menderes Barajı)

Aydın ilinde sulama suları için barajların doluluk oranı 2020 yılında % 64 iken 2021 yılı itibariyle % 39’dur. Toplamda 275 milyon metreküp depolamalarda azalma olmuştur.

Sulama suyu kaynakları bakımında örnek olarak Büyük Menderes değerlendirildiğinde (Pamukkale-Sarayköy’den Söke Ovasına kadar) 2021 yılında 129.250 ha alanda sulama yapılması planlanmış olup ihtiyaç duyulan su miktarı 879 milyon metreküp iken havzaya gelecek tüm akımlara göre 2021 yılı su potansiyeli 550 milyon metreküp olup, yaklaşık % 38’lik bir eksiklik vardır.

Mevcut durumda sulama planlamasını yapmak için DSİ 21. Bölge Müdürlüğü ile Aydın Tarım Müdürlüğü birlikte barajlarımızda var olan suyun etkin kullanımını amacıyla 2021 yılı kısıtlı sulama programı hakkında 2021/2 nolu Valilik kararı alınmıştır. Bu kararlar toplantılar yapılarak Sulama Birlikleri ve Ziraat Odalarına, mahallinde duyuru araçları ile ilan yapılarak yöre halkına, yine Siyasiler aracılığı ile sosyal medyadan vatandaşlarımız konu hakkında bilgilendirilmiştir.

İhtiyaca göre su sıkıntısı olması sebebiyle vatandaşın mağduriyetinin önüne geçilmesi için ekim dönemi öncesinde alınan kararlarda özetle;

  • Büyük Menderes Havzasında bulunan ve Adıgüzel Barajı, Kemer Barajı, Çine Adnan Menderes Barajlarından sulanan alanlarda ise kısıtlamaya gidilerek tav suyu dahil en fazla 2 defa su verileceği karara bağlanmıştır.

  • Sulama Birlikleri bütçe imkânlarıyla 2021 yılı sulama sezonundan önce Bölge Müdürlüğümüz bünyesindeki alanlarda 18 adet kuyu açılması planlanmaktadır. Kuyu açılması çalışmalarına başlanmıştır.  Ayrıca idari imkânlarla 35 adet kuyu açılması için de çalışmalara başlanılmıştır.

  • Sulama sahasındaki mevcut sığ kuyular ve kullanılmayan kuyulara Birlik üzerinden geçici elektrik aboneliği yapılmakta ve çiftçilerin kendi imkânları ile de abonelik harici alternatiflere (traktör, jen3ratör gibi) 1 yıl süreliğine geçici izin verilmiştir.

  • Öncelikle bölgesel bitki çeşitliliğini etkilemeyecek yetişme süresi kısa olan ve az su tüketen çeşitlerin belirlenmesi ve tavsiye edilmiştir.

  • Toprakta suyun muhafazasını sağlayacak toprak işleme tekniklerinin uygulanması gerekmektedir.

Aydın ilinde işletmeye açılan 17 bin 192 ha alanda modern sulama sistemi mevcut olup bu toplam alanın % 14’üne tekabül etmektedir (toplam işletmedeki alan 115 239 ha).

Kuraklığın önümüzdeki yıllarda da sürebileceği göz önüne alındığında uzun vadede inşaatı devam eden sulama şebekelerinin basınçlı sulama sistemlerine dönüştürülmesinin (Yenileme) en kısa zamanda tamamlanması, işletmedeki açık kanal + kanalet sistemlerine sahip sulama tesislerinin yenileme projelerinin ve inşaatlarının ise bir program dâhilinde ve bütçe imkânları doğrultusunda acilen gündeme alınması önem arz etmektedir.

Söke bölgesinde çiftçilerin en büyük sorunu TABAN SULARINI AŞAĞIYA İNDİRMEK İÇİN POMPA İSTASYONLARINI YAPMAMIZ GEREKİR TABAN SULARI ARAZİYİ ÇORAKLAŞTIRMAKTADIR, BU ÇOK ÖNEMLİ KONUDUR.

Tarlalarda taban suyu yukarı çıktığında tarım için verimli ürün alınamamaktadır.

Söke CHP İlçe Başkanı Söke Organize Sanayi Bölgesinde kurulan kağıt fabrikası suyu Büyük Menderesten veya yeraltından alacakları için suyumuz bitecek diyorlar ne diyorsunuz?

Firma yöneticileri bize geldi, bizim onlara su tahsisimiz var.

Onlara tahsis rakamımız 275 litre/saniyede dir.

Kâğıt fabrikasının sürekli 275 litre saniyede su çekimi olmayacak kendilerinin çok iyi arıtma tesisleri var bu rakam çok büyük rakam değil o arıtma tesislerinde suyu arıtarak kullanacaklar su eksildikçe bu taban suyundan su kullanacaklardır.

Burada taban suyunun aşağı çekilmesi için bu tesisin bize faydası olacak.

Sayın Milletvekilimiz Metin Yavuz ve yetkililerle birlikte tesise gidip fabrika prosesine bakacağız. Bu tesis deşarj suyu arıtılmış su olduğu için çiftçilerimiz için olumludur.

Çünkü burada sulama yapan köylülerimiz tabandan çektikleri tuzlu suyu bertaraf etmek için kimyasallar kullanmaktadırlar.

Bir yerde kâğıt fabrikasının deşarj edeceği su arıtılarak Büyük Menderese verildiği için çiftçilerimiz içinde faydalı olacaktır.

Bafa Gölüne siz su veriyorsunuz burada durum nedir?

Yağışların az olmasından ötürü göl çekiliyor bizim orada prizimiz ve lastik savağımız var. Gölün su seviyesi belli bir kotun altına düşünce tekrar savağımızı şişirerek suyu geri gönderiyoruz Bu savağı yapmasaydık göl kuruyabilirdi. 

Tabii gölün kirliliğinde Büyük Menderes kirliliği sebebiyle artıyor.

Burada bir işletme gurubumuz var bu gurup devamlı su seviyesini takip ediyor su kotu düşmesinde gerekli müdahale yapılarak göl su seviyesi 2,30 metrede sabit tutuyoruz.

Bir anlamda Bafa gölünü besliyoruz.

Buradaki yılan balıkları 6000 KM ötedeki Meksika’dan Bafa gölüne gelmeleri beni çok etkiledi. Bana ikram etmek istediklerinde inanın yemedim, çünkü bu 6000 Km gelişleri bu balıklara saygı duymama sebep oldu.

İşte burada yaptığımız savağı yapmaktan ötürü çok mutluyum. Bu yılan balıklarına ve oradaki habitatı korumak lazım ve burayla ilgili çok titizleniyorum 6000 KM’den Meksika’dan gelen yılan balıkları genetiklerinde kotlanmış bu balıklar gelipte KURUMUŞ BAFA GÖLÜNE GELEMEZLER İSE BİZE BEDDUA EDERLER. En azından yılan balıkları için Bafa gölünü ayakta tutmamız gerekir, ben de çok titizleniyorum.

Bize bu balıklar ALLAHIN LUTFUDUR.

Söke içme suyu ve Sarıçay barajı ile bilgi verir misiniz?

Ahmet Ağabey, Aydın’da içme suyu meselesini hallettik. Aydın’da çok büyük içme suyu yatırımlarımız var. Devletimizden ve AK Parti iktidarından Allah razı olsun.

İkizdere Barajı ve Tabakhane regülatöründen Aydın Merkez Efeler içme suyunu hal ettik. Şu an Nazilli bölgesini yarım kaldı onun ihalesini yapıyoruz.

Ahmet ağabey, en büyük proje şu an Sarıçay Barajı. Maliyeti 500 milyon eski parayla 500 trilyon TL. Barajın inşaat bedeli silindirle sıkıştırılmış olarak yapılacak.

Devamında bunun Söke - Kuşadası içme suyu projesi ve arıtma tesisi var. Davutlar var bu da 225 Milyon eski parayla 225 trilyon Sarıçay barajında 20 Milyon metreküp içme suyu tahsisi var. Burada 3 depolayıp 1 veriyoruz yağışların durumuna göre.

İsale hattı Kuşadası’na kadar 70 kilometredir.

Didim- Akbük projemiz var.

Burada Çamlı bahçe kuyuları var. BEŞPARMAK BARAJINI YAPACAĞIZ. 8 Milyon metreküp su depolanacak bu garanti.

ÇAMLIBEL kuyularından 4 Milyon metreküp su tahsisi var. Baraj ve su ishale hattı arıtma dâhil 250 milyon TL yatırım maliyeti.

Önce BEŞPARMAK BARAJINI VE İSALE HATTINI ARITMASINI YAPACAĞIZ.

Bu projelerin projeksiyonu 35 yıldır. Eğer Ödenekler sağlanırsa 3 ila 4 yılda bu inşaat işleri biter.

Sarıçay ve Beşparmak barajları ve kuyuları isale hatları proje tutarı yaklaşık 1,200 milyar TL eski parayla 1,2 katrilyon bu parayı bu yatırımı esasında Aydın Büyükşehir Belediyesi yapması gerekir.

 

Bu yapılan yatırımları Aydın Büyükşehir Belediyesi 1,200 milyar TL eski parayla 1,2 katrilyon lirayı FAİZSİZ 30 YILDA DEVLETE ÖDEYECEK.

Faizlerin yüksekliği ile Aydın Büyükşehirin bu yatırımları yapması mümkün değil diye düşünüyorum. Ama devlet bunu yapıyor.

              

Köşk ve Germencik’in su konusu ne oluyor?

Buranın suları İKİZDERE BARAJI ve TABAKHANE regülatöründen sağlanacak Aydın Efelere verdiğimiz gibi Germencik, İncirliova ve Köşk bölgesine de vereceğiz.

Bu projede 60 Milyon TL civarında gerçekleşecek.

 

Buharkent, Kuyucak, Karacasu, Nazilli, Sultanhisar Su Problemi nasıl çözülecek?

Ahmet Ağabey, DANDALAZ Barajını içme suyu olarak yükselttik. Bu barajdan Buharkent, Kuyucak, Karacasu, Nazilli, Sultanhisar su problemi çözülecek.

İçme suyu sıkıntısı olduğunda bunun DSİ’den olduğunu sanıyor kamuoyu. Esasında BU SIKINTININ MUHATABI AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’dir.

Su barajlarını belediyeler yapması gerekir. Devlet bunlara kolaylık sağlıyor. Belediyede buraya harcayacağı parayı diğer yatırımlara harcıyor. Bu istek belediyelerden gelince biz yapıyoruz yaptığımız protokolle.

Burada belediyenin mali gücü varsa buyursun yapsın yoksa İstanbul, İzmir, Ankara diğer iller susuz kalırdı.

Burada devlet ve siyasi AK Parti iktidarı, parti ayırımı yapmıyor bu yatırımlarda.

Aydın Büyükşehir Belediyesinin arıtmaları ve Büyük Menderes ile ilgili ne söyleyeceksiniz?

Ahmet Ağabey, Büyük Menderes kirliliği %30 evsel atıklardan oluyor. Buradaki ilçelerdeki arıtmalar tarafından maalesef tam manasıyla çalışmıyor.

Bu tesisler eski olduğu için koku yayıyorlar. Artık miadını doldurmuş vaziyetteler. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bunları yenilemesi gerekiyor.

Buradaki arıtmalar ileri arıtma değil bu da önemli.

Aydın Büyükşehir, Efeler ilçesinde “İleri Büyükşehir Arıtma” tesisini yapamadığı için biz Aydın Büyükşehir ile protokol imzaladık. Bu arıtmayı Efeler Koçarlı içine alacak şekilde biz yapacağız.

Devamında Nazilli var. Burayı da biz yapacağız.

Söke, Nazilli, Efeler arıtma tesislerini biz yapacağız imzaladığımız protokolle.

İleri biyolojik arıtma yapacağız, bu arıtmaların maliyeti 400 Milyon TL, eski parayla 400 trilyon.

Ahmet ağabey, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Menderese verilen kanalizasyonun önüne biyolojik arıtmayı da yapacağız, protokol imzaladık Denizli Büyükşehir Belediyesi ile.

Menderes nehrinde yüzeyden gelen pislikleri tutmak için bariyer sistemi yaptınız mı?

DSİ olarak 3 yerde bariyer sistemi yaptık. Birisi Bafa gölünün olduğu yerde diğeri Nazilli tarafında, Diğer Kuyucak civarında sulama döneminde bu bariyerler ile pisliği tutuyoruz. Sulama mevsiminden sonra yağışlarda bu bariyerler suyun gücü ile kayboluyor. Veya kaldırıyoruz. Bunu vatandaşlar yapıyor belki belediyelerde atıklarını Menderese döküyorlar. Yağışlarda ilçelerde çöplerde geliyor.

DSİ olarak görsel atıkları temizliyoruz. Vali bey bu konunun çok üstünde duruyor.

Barajlardaki Doluluk Oranı nedir?

Bu sene kâfi derece yağış olmadı. Nazilli Adıgüzel Barajı alarm veriyor, pek faydası olmayacak. Kemer barajı iyi, Çine Barajı yağış almadı yüzde 25 civarında biz açacağımız sondaj kuyuları ile açığı gidermeye çalışacağız ama zor bir yıl olacak. Tedbir alacağız.

Kapalı sulamada yüzde 50 hibe yüzde 50 teşvik var vahşi sulama ile kapalı sulamada mutlaka fark olacaktır. Gayemiz çiftçimizi kapalı sulamaya yönlendirmek pirinç ekiminde Bafra’da kapalı sulamada pirinç ürünü yüzde 30 fazla oluyorsa diğer ürünlerde bu sulama mutlaka yapılmalı.

Göktuğ Bey, DSİ Bölge Müdürü olarak Aydın halkına vereceğin bir mesajın var mı?

Geçen yıl sizinle yine bir röportaj yapmıştık ama o zaman ben bu göreve yeni gelmiştim. Şimdi artık Aydın ilinin sorunlarını ve çözümlerini bilerek sizinle konuştum.

Bu sene Aydın ili, için bütçemiz 190 milyona çıktı geçen senenin 60 milyon bunda Aydın AK Parti Milletvekillerinin emeği çok. Kendilerine Aydın halkının teşekkür etmesi gerekir.

Burada sulama yatırımları önemli içme suyu maliyetleri çok yüksektir. Bakan beyin gelişiyle yatırım Çine’ye 50 milyon TL, yatırım bütçesi yıllık 240 milyona çıktı.

Aydın’da çok yapılacak iş var bizim hesaplamalarımıza göre Aydın ilinde yeni parayla 6 milyar TL’lik iş var. (Eski parayla 6 katrilyon)

Burada 30 yıllık yapılacak işleri planlıyoruz arkadaşlarımızla.

Ahmet ağabey, bize zaman ayırıp sesimizi Aydın halkına duyurduğunuz için size ve

www.aydinpost.com ‘a teşekkür ederiz, sağ olun.