Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos, Yunanistan’ın euro sisteminden çıkarak eski para birimi drahmiye dönmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

CNBC TV deki söyleşisinde Papademos, ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkacağı konusunda tam güveni olduğunu belirtti.

Papademos, ülkede siyasi iradenin euroda kalma fikrinin tamamen arkasında olduğunu söyleyerek, drahmiye dönüşün Yunanistan’ı devalüasyon yoluyla daha rekabetçi yapacağı görüşüne karşı olduğunu kaydetti.

Papademos, “Euroya geçmeden önceki 20 yılda, kur ayarlamalarıyla rekabet gücü kazanma çabaları geçici kazanımlar getirdi ve sonuçları yüksek enflasyon ve düşük büyüme oldu,” dedi ve devam etti: “Ben kişisel olarak ve eminim Yunan halkı da buna katılıyordur, euro içinde kalarak mali disiplini sağlamak daha etkili olur ve rekabet gücü yaratmak kolaylaşır.”

Yunanistan başbakanı, sonuç olarak” drahmiye dönmek bir seçenek değil” dedi.

Mart ayında 14.5 milyar euro borç ödemesi olan Yunanistan’ın bu tarihten önce yapması gereken, ve gerçekleştiremezse borç ödeyemez duruma düşmesine yol açacak iki anlaşma bulunuyor.

Bunlardan ilki, 206 milyar euro tutarında Yunanistan tahvilini elinde tutan özel sektör yatırımcısı banka, sigorta fonu gibi kuruluşlarla, bu borcun yarısından vazgeçmeleri yolunda yapılması gereken “saç traşı” anlaşması.

Bu konuda yatırımcıları temsi eden International Institute of Finance’in “düşünmek için” Cuma günü görüşmelere ara verilmesini istemesine karşın Yunanistan Başbakanı, tarafların önemli ilerlemeler yaptıklarını söyleyerek, bir anlaşmadan umutlu olduğunu belirtti.

Papademos, CNBC’de görüşmelere ara verilmesine neden olan konuyu açıklamadı, ancak bazı kaynaklar, bunun Yunanistan’ın eski borçla değiştirilecek yeni borca uygulanacak faiz oranında olduğunu öne sürüyorlar.

Özel sektör yatırımcıları yüzde 8 faiz isterken, AB ülkeleri ve IMF bu faiz oranının daha kolay ödenebilmesi için yüzde 2 kadar düşük olmasını talep ediyorlar.

Yunanistan, bu anlaşmayı gerçekleştirebilirse, IMF ve AB den 130 milyar euro yeni kurtarma fonu alabilmek için, bu iki kuruluşun kabul edeceği 4 yıllık yeni bir ekonomik plan yapmak zorunda. 

borsagundem.com