Draghi, kamu ve özel sektörden finans liderlerinin üye olduğu ve uluslararası bankalara lobi yapmak amacıyla kurulduğu düşünülen ‘Otuzlar Grubu’na (G-30-Group of Thirty) üye olarak, ‘tarafsızlık, bağımsızlık ve objektiflik’ özelliklerini kaybetmekle suçlanıyor.

Ekimde cevap verecek

Draghi’nin G-30’da yer almasının merkez bankasının etik kurallarıyla çeliştiğini ileri süren CEO, haziranda Draghi’nin bu gruba üye olarak bağımsızlığını yitirdiğini öne sürmüştü. AB ombudsmanı Nikiforos Diamando-uros’un sözcüsü Gundi Gadesmann, “Bir şikayet aldık ve ECB’ye mektup gönderdik. Şimdi yanıt bekliyoruz” dedi. Gadesmann ECB’nin yanıt vermesi için Ekim sonuna kadar süre bulunduğunu da belirtti.

Eski başkan da üye

Şeffaflığı savunan CEO’nun açıklamasında, “G-30 büyük uluslararası bankalar için bir lobi aracı olmanın bütün niteliklerini taşımaktadır ve ECB Başkanı’nın, bankanın bağımsızlığına ilişkin kaygılar yüzünden bu gruba üye olmaması gerekir” denildi. ECB eski başkanı Jean-Claude Trichet’nin başkanlık ettiği G-30’un üyeleri arasında etki sahibi denetleyici kurum yetkilileri, finans dünyasının önde gelen yöneticileri ve akdemisyenler yer alıyor. GrubaABD Merkez Bankası’nın eski başkanlarından Paul Volcker, Kanada Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King de üye.

Monti: Tünelin ucunda ışık var

İTALYA Başbakanı Mario Monti, Avrupa’yı etkisi altına alan mali borç kriziyle ilgili olarak, “Tünelin ucundaki ışık görünmeye başladı. Biz ve Avrupa’nın geri kalanı tünelin sonuna yaklaşıyor. Avrupa’da herkes, Euro’nun bir ayrışma faktörü olmamasını sağlamaya kararlı” dedi. Başbakan Monti, dün İtalya senatosunda görüşülen, 2012 yılı için 4.5 milyar, 2013 için 10.5 milyar ve 2014 için de 11 milyar Euro olmak üzere toplam 26 milyar Euro’luk tasarrufu öngören paketin daha önce çıkardıkları büyük önlem paketlerinden olmadığını belirtti.

Hürriyet