Merak ettiğiniz birçok konuyu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Tuncay Erdemir ile görüştük.

Erdemir, “ Kadınlar çiçektir ama hamilelik döneminde orkideye benzerler.”

 

Gebe kalmayı planlayan kadınlar nelere dikkat etmeliler? Neler yapmalılar?

Öncelikle gebe kalmadan önce çiftler, bir kadın doğum uzmanına gitmeliler. Kadının gebe kalmadan önce muayene olması şart. Gebelik planlayan kadınlar iki gruba ayrılabilir. Gebelik öncesinde bilinen bir kronik hastalığı olanlar ve tamamen sağlıklı olan kadınlar. Gebelik öncesinde kalp hastalığı, böbrek hastalığı, astım, epilepsi (sara) ve benzeri kronik rahatsızlıkları olan kadınların mutlaka doktorları ile yakın temasta olup hastalıklarının kontrol altında olduğu bir dönemde gebe kalmaları önerilir. Sağlıklı kadınlarda ise gebelik öncesi, sigara içiyorsa bırakmalı veya günde 5 tanenin altına düşürmelidir.

hatice0.20110414095032.jpgKilo problemi varsa, bu sorun halledilmelidir. Gebeliğe ideal kiloyla başlamak için aşırı kilosu olan kadınların doktor kontrolünde kilo vermeleri gebelik sırasında ortaya çıkabilecek bazı komplikasyonların (ör. Gebelik tansiyonu (preeklampsi) ve gebelik şekeri) azaltılması yönünden önemlidir.

Gebelik öncesi testlerin yapılmasında da çok büyük fayda vardır. Bu testler yapılmalıdır.

 Gebelik öncesinde Kızamıkçık testi, Hepatit B taraması ve kan sayımı yapılmasında yarar vardır. Kızamıkcık enfeksiyonu ile hiç karşılaşmamış veya daha önce aşılanmamış olan kadınların aşılanması önerilmektedir. Ailesinde veya kendisinde Akdeniz anemisi, orak hücreli anemi, kistik fibrosis ve benzeri kalıtsal hastalıkları olan veya bu hastalıklar için taşıyıcı olan kadınların eşleri ile beraber değerlendirilmeleri ve genetik danışmanlık almaları gerekir.

Fakat ben konularda kadınlarımızın gerekli hassasiyeti göstermediklerini düşünüyorum.

Evet, kesinlikle haklısınız. Kadınlarımız genellikle hamile kaldıktan sonra geliyorlar. Son zamanlar bu durum biraz daha iyi hale geldi. Sağlıklı bir hamilelik isteniyorsa, gebelik öncesi muayene çok önemlidir.

Gebe kalan kişi neler yapmalı ve yapmaması gerekenler nelerdir?

Gebelik fizyolojik bir olaydır ve önemli bir gerekçe olmadıkça hayatınızı olumsuz olarak etkilemeyecektir. Gebelikte sigara içilmesi ve alkol alınması sakıncalıdır. Kafein içeren çay, kahve ve kolalı içeceklerden ise az miktarda tüketilmelidir.

Cinsel ilişkide bulunmak(Bu durum kişiye göre değişir ve riskli gebelik durumu yoksa 8. aya kadar)

Spor yapmak-At binmek ve tüple dalmak dışında

Denize ve havuza girmek

Güneşlenmek, En az 30 numara koruyucu faktörlü bir güneş kremi kullanın

Bilgisayar kullanmak

Cep telefonu kullanmak

Mikrodalga fırın kullanmak

Güvenlik kapılarından geçmek

Otomobil kullanmak, 2 saatte bir mola vermekte yarar vardır

Uçakla yolculuk yapmak-Gebeliğin 26. haftasından sonra doktor raporu gerekir

Prize takılan sinek ilaçlarını kullanmak

img_3200.jpgİlk muayene ne zaman olmalı?

İlk muayene gebeliğin 6. haftasında yapılmalıdır. Daha önce yapılan muayenelerde bebek ve kalp atımları görülmeyebilir. Gebelik yaşı son adetten itibaren hesaplanır.

Peki, gebelikte kadında cinsel istek azalır mı?

Bu kişiden kişiye değişir. Bazılarında çok artabildiği gibi bazı kişilerde de çok azalabilir.

Ama gebelikte kadınlar cinsellikten ziyade duygusallığa daha çok eğilimli oluyorlar.

Evet, gebelik döneminde kadınlar çok duygusal oluyorlar. Kadınlar çiçekken, gebelikte orkide gibi oluyorlar. Bebekle anne arasındaki iletişim çok  önemli oluyor. Kadın, bebeğini hissedebiliyor.       

Bunun da etkisiyle çok daha fazla yoğunluk oluyor.

Anne ve bebek arasındaki iletişim dediniz. Anne gebeliği boyunca, bebeğiyle birebir iletişim kurduğunda bebeğin daha sağlıklı olması için neler öneriyorsunuz?

Yapılan araştırmalara göre gebelikte klasik müzik dinleyen anne adaylarının çocukları diğer çocuklara oranla daha zeki ve akıllı oluyorlar. Anne adayının stresli bir ortamda olmaması lazım. Hamilelik döneminde olabildiğince sevgi dolu ortamda olunmalıdır.

 

Gebelikte bazı minerallerin ve vitaminlerin beslenmeyle alınması nasıl olmalıdır?

Anne adaylarının özellikle yeterli almaları gereken bir vitamin olan folik asit B grubu vitaminlerindendir. Yetersizliğinde bebeğin gelişiminde olumsuz etkileri bilinen folik asitin bu dönemde günlük 400–800 mikrogram alınması tavsiye edilir. Folik asidin en iyi kaynağı, karaciğer, diğer organ etleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tam buğday unu ve yağlı tohumlardır. Daha fazla folik asit alabilmek için normal beslenmemize 4 çorba kaşığı kurubaklagil veya 1 dilim tam buğday ekmeği veya 1 su bardağı portakal suyu veya 1 kâse ıspanak salatası eklemek yeterli olacaktır.

Röportaj:Hatice Karaarslan