Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Fu Ying, Avrupa'nın, Çin'in döviz rezervlerinin büyük bölümünün Avrupalı borçlu ülkelerinin kurtarılmasında kullanılmasını beklememesi gerektiğini söyledi.
 
Fu, başkent Pekin'de bir toplantıda yaptığı konuşmada, Çin'in Avrupa'yı kurtarması gerektiği yönündeki görüşün geçerliliği olmadığını ve Avrupalıların, Çin'in döviz rezervlerini nasıl idare edeceği konusunda yanlış anlamaya sahip olabileceğini ifade etti.
 
''Biz bu rezervleri içeride yoksulluğu azaltmada kullanamayız ve dolayısıyla bu rezervleri dışarıda da kalkınma desteği olarak kullanamayız'' diyen Fu, 1997 yılındaki Asya finansal krizinin Pekin yönetimine, döviz rezervlerinin ülke için ne kadar önemli olduğunu öğrettiğini belirtti.
 
Çin'in döviz rezervlerinin Avrupa'nın borç sıkıntısının hafifletilmesinde kullanılmasını reddetmesinin, Çin'in en büyük ihracat pazarı olan bölgeye destek vermediği şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Fu, ''Çin'in Avrupa'yı kurtarması gerektiği fikrinin geçerli olmadığını söylüyorum. Demek istediğim rezervler bu şekilde kullanılamaz'' diye konuştu.
 
Fu, ''Çin hiçbir zaman Avrupa'ya yardımda uluslararası çabalardan kaçınmadı. Her zaman faal katılımcıydık ve aynı zamanda sağlıklı katılımcı'' ifadesini kullandı.
 
Çin, 3,2 trilyon dolarla dünyanın en büyük döviz rezervlerine sahip ülkesi durumunda.
 
Ekonomistlere göre, Pekin yönetimi döviz rezervlerinin beşte birini avro varlıklarında tutuyor.