Euro tüm zamanların rekorunu kırarken, borsada kayıp % 1.7 oldu.
 
Euro Bölgesi liderler zirvesinden Yunanistan’a ikinci kurtarma paketinin çıkmasıyla piyasaların tansiyonu düşerken, iç piyasada ise Fitch’in önceki gün yaşattığı sarsıntı sürüyor. Fitch’in cari açığa dikkat çekerek yaptığı ‘ekonomi ısınıyor’ uyarısına dün diğer yabancı kurumlardan gelen cari açık ve kredi genişlemesine ilişkin yeni uyarılar eklenince döviz piyasasında hareketli bir gün yaşandı. Dolar 1.70 TL ile Nisan 2009’dan beri en yüksek düzeye çıkarken Euro da 2.42 lirayı aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Dövizdeki yükselişte Merkez Bankası’nın önceki gün duyurduğu politikayı fazla iyimser bulan yabancıların TL’den çıkışının etkisi de büyük olurken, hareketliliğin daha ne kadar süreceğini ilişkin tartışmalar da sürüyor. Dün bu konuda açıklanan iki ayrı tahminde dövizin yükseleceği öngörüsünde bulunuldu.
 
JCR Eurasia Rating kuruluşu  TL’deki değer kaybının devam edeceğini açıkladı. JCR Eurasia Başkanı Orhan Ökmen “TL’deki değer kaybetme süreci devam edecek ve ortaya çıkardığı sonuçlar, ilk ve direkt olarak fiyat istikrarına negatif yansıyacak eğilimde” dedi. Yıl başından bu yana yüzde 8’i aşkın değer kaybeden TL ile ilgili bir anket yapan Reuters ise “Gelişmekte olan ülke para birimlerinden önemli ölçüde ayrışan TL’nin sınırlı oranda değer kazanması bekleniyor” görüşünü savundu. Ancak anket sonuçlarına göre TL’nin 12 ayın sonunda 1.60 seviyelerine gerilemesinin beklendiği belirtildi.
 
İhracatçının istediği oldu
 
Piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendiren BGC Partners Başekonomisti Özgür  Altuğ ise “Merkez Bankası TL’nin değer kaybı konusunda endişeli olmadığını net bir şekilde dile getiriyor” dedi. Bir süre önce “Dolar kuru 1.60’nın altına inmemeli. Bu sadece cari açık açısından değil, ulusal ekonomimiz açısından da kritik bir faktördür” diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın sözlerini de hatırlatan Özgür Altuğ “Zayıf TL üstü kapalı resmi bir politika haline gelmiş gibi görünüyor” dedi.
 
Bu arada Merkez Bankası’nın önceki gün yaptığı açıklama faiz artışı ihtimalini azaltınca, faiz yüzde 8.5’e indi. Bir süredir satıcılı seyir izleyen İMKB ise dün yüzde 1.77 değer kaybederek 59 bin 802 puana kadar geriledi.
 
stargazete