Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi'ndeki A numunesi pozitif çıkan Diana Taurasi'nin B numunesinin açılışına avukatı ve dünyaca ünlü bir uzmanla katıldığı ortaya çıktı.

ABD'li uzmanın, örneklerin yanlış değerlendirmesini kanıtlamasıyla Doping Merkezi'nin geri adım attığı öğrenildi

Sadece Türkiye'de değil, dünyada büyük yankı uyandıran Diana Taurasi konusunda dün flaş bir gelişme yaşandı ve Basketbol Federasyonu Disiplin Kurulu, yıldız sporcunun tedbirli olarak oynamama yasağının kaldırdığını açıkladı. Taurasi'yle birlikte Ceyhan Belediyesi sporcusu Monique Coker'ın da cezasının kaldırıldığı belirtildi.

Olayın perde arkasında, Taurasi'nin, A numunesi pozitif çıktıktan sonra B numunesinin açılması sırasında doping konusunda ismi açıklanmayan dünyanın en ünlü uzmanını 80 bin euro harcayarak getirttiği ve skandalı bu ismin ortaya çıkardığı öğrenildi.

Taurasi'nin avukatıyla birlikte numunenin açılışı sırasında Doping Merkezi'nde yer alan bu uzmanın, bazı notlar aldığı ve örneklerin yanlış değerlendirildiğini, daha sonra hazırladığı bir raporla Hacettepe Üniversitesi'nin sonuçlarının hatalı olduğunu ispatladığı bildirildi.

Basketbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamada da Hacettepe Üniversitesi Türkiye Doping Kontrol Merkezi tarafından yapılan doping testi sonucunda idrar numunelerinde yasaklı maddeye rastlanan Diana Taurasi ve Monique Coker"ın, Dopingle Mücadele Yönergesi kapsamında, müsabakalara katılmalarının yasaklanması amacıyla tedbir kararları verildiği hatırlatılarak şöyle denildi:

Raporlar geri çekildi

"Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi tarafından sporcuların teknik savunmalarının incelenmesi sonucunda A ve B numunelerine ait Analiz Sertifikaları"nın geri çekilmesi üzerine, Türkiye Basketbol Federasyonu Disiplin Kurulu da konuyu bu çerçevede değerlendirerek sporcuların tedbir kararlarının kaldırılmasına oy birliği karar verdi" ifadelerine yer verildi.

Dünyaya rezil olduk

Hem ABD Milli Takımı'nın, hem de dünyanın en iyi bayan basketbolcusu olarak kabul edilen Diana Taurasi'nin doping testinde iki numunesinin de pozitif çıkması tüm dünyada büyük yankı uyandırmış ve gelişmeler saniye saniye kamuoyuyla paylaşılmıştı. Taurasi ise gerek kendi, gerekse avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamalarda testlere güvenmediğini ve kesinlikle yasaklı madde kullanmadığını açıklamıştı.

Fenerbahçe'nin bir diğer yıldızı Penny Taylor da, Taurasi'nin doping yapmadığına emin olduğunu, ancak onun başına gelen olayın kendisinin başına da gelebileceğini, Hacettepe Üniversitesi'ne güvenmediğini açıklamıştı, kendisinden alınan numunelerin Köln'de açılmasını istemişti. Köln'de yapılan kontrolleri temiz çıkan Taylor, daha sonra sarı-lacivertli kulüpten ayrıldığını açıklamıştı.

Taurisi'nin durumu da ABD basınında geniş yer bulmuştu.

Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi tarafından yapılan değerlendirmelerde dopingli madde kullandıkları belirtilen iki sporcunun masum çıkması, akıllara 'şimdi ne olacak?' sorusunu getirdi.

Fenerbahçe'nin Taurasi olmadan oynadığı maçta Galatasaray'a yenilerek liderliği ve olası play-off finalinde saha avantajını kaybetmesi, Ceyhan Belediyesi'nin, Monique Coker'ın yokluğunda kaybettiği maçlarla alt sıralara gerilemesi, olayı çok ilginç boyuta taşıdı.

Başbakan'la görüşme

Fenerbahçe, Taurasi ve Taylor yerine yeni transferler de yaptığı için yabancı lisansını doldurmuş oldu. Bu sporcuların geri dönmesi durumunda neler yaşanacağı, TBF'nin bu duruma özel olarak ek bir kontenjan açıp açmayacağı da merak konusu oldu. Bu konularla ilgili Fenerbahçe'nin cuma bir basın toplantısı düzenleyeceği ve Başkan Aziz Yıldırım'ın bizzat Başbakan ile görüşeceği de ifade edildi.

HACETTEPE KABUL ETTİ

Türkiye Doping Kontrol Merkezi, Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) teknik dokümanı ile modafinil metaboliti bulunan pozitif numune sonuçları arasında bir uyumsuzluğun saptandığını açıkladı.

Yapılan bilgilendirmede, dopingle mücadeleye katkı sağlama ve sporcu haklarını korumanın merkezin amaçları arasında bulunduğu kaydedilerek, "Bu sebeple Diana Taurasi"ye ait analiz sertifikasını geri çekmenin yanında aynı durumun söz konusu olduğu başka 3 sporcuya ait analiz sertifikası da geri çekilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan daha önce de lisansı üç ay askıya alınan Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi"nin bu hatasının ardından lisans iptaliyle cezalandırılabileceği öğrenildi.