Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nden (CAS) Prof. Dr. Massimo Coccia, gelecek yıldan itibaren yasaklı madde kullanan sporculara verilen cezanın iki katına çıkacağını bildirdi.
Coccia, Türkiye Halter Federasyonu'nun davetlisi olarak katıldığı Antalya 4. Akdeniz Halter Kupası'nda, dopingle mücadelede gelecek yıl uygulanacak yeni kanunlarla ilgili bilgi verdi.

Dünya Anti-Doping Ajansı'nın (WADA) dopingle mücadelede katı ve sıkı şekilde hile yapan sporculara karşı ahlaklı sporcuların haklarını koruduğunu belirten Coccia, bu nedenle 2009'da yasaklı madde kullanan sporculara verilen cezanın artacağını ve yeni yaptırımlar uygulanacağını kaydetti. Coccia, CASA'nın, Ocak ayından itibaren WADA'nın yeni kurallarını uygulayacağını vurguladı.

Coccia, 3 kez yasaklı madde kullandığı tespit edilen sporculara ömür boyu müsabakalardan men cezası verileceğini, doping maddesi kullanan sporcuda "ağırlaştırıcı nedenler" bulunması halinde 2 yıl olan men cezasının da 4 yıla çıkarılacağını dile getirdi.

Yasaklı madde kullanan ve bunları temin edenlerle ilgili para cezalarının asla hak mahrumiyeti yerine verilemeyeceği vurgulayan Coccia, maddi yaptırımların da sporcunun kazancına göre değiştiğini kaydetti

Coccia, İngiltere Premier Ligi'nden bir sporcuyu örnek vererek bu sporcunun yasaklı madde kullandığının tespit edilmesi durumunda kendi liginin değeri ve kazancına göre para cezası ödeyeceğini anlattı.

Yeni kanunun, doping testi öncesinde hatasını itiraf eden sporculara yüzde 50 ceza indirimi sağladığını belirten Coccia, başka sporcuların da doping kullandığını ihbar eden dopingli sporcunun cezasında da yüzde 75 oranında indirime gidilebileceğini söyledi.

Coccia, WADA'nın yeni kuralları kapsamında cezalarla ilgili ulusal kurumlarla çelişki doğması durumunda federasyonların uluslararası kurulların kabul ettiği kanun ve düzenlemeleri uygulamakla yükümlü olduğunu vurguladı.