SALGIN HASTALIK VAKALARI ARTIYOR

Gece ölçülen hava sıcaklığının eksi 15 dereceye kadar düştüğü Van’da günlük hayatlarını sürdürmeye çalışan depremzede kadınlar, dondurucu soğukta bulaşık yıkıyor. Bugün ve yarın da bölgede karla karışık yağmur bekleniyor. Ağır kış şartlarının etkisiyle deprem bölgesinde grip ve ishal vakaları da artıyor.

Depremin yerle bir ettiği Van’da çadırlarda yaşayanlar soğuk havayla mücadele ediyor. Şehirde hava sıcaklığı eksi 15 dereceye kadar düştü. Deprem bölgesine yapılan yardımların azaldığını belirten Van Valisi Münir Karaloğlu, yeniden yardım çağrısında bulundu.

Geçmiş yıllara bakıldığında bu yıl erken soğuyan Van’ın uzun yıllar (1975-2010) en düşük sıcaklık ortalaması 0 derece civarında görülürken ortalama sıcaklık ise kayıtlarda 4.5 olarak geçiyor. Van’da en düşük kasım ayı sıcaklığının 7 Kasım 1973’de eksi 14.8 olarak ölçüldüğü belirtiliyor. Bir iki gündür Sibirya soğuklarının yaşandığı Van ve Erciş’te sıcaklık mevsim normallerinin altında seyrediyor. Dün hava sıcaklığının 2 derece olduğu Erciş’te, gece eksi 15’i buldu. Son yılların en soğuk gecelerinden birinin yaşandığı ilçede çatılarda buz sarkıtları oluştu, yollarda buzlanma ve don meydana geldi.

YİNE KAR GELİYOR

Meteorolojik verilere göre, Van’da bugün en düşük sıcaklık eksi 11, en yüksek sıcaklık ise 1 derece olacak. Yarın ve perşembe günü ise bölgede karla karışık yağmur bekleniyor. Hava sıcaklığının yarın en düşük eksi 4, en yüksek 4 derece olacağının tahmin edildiği, perşembe günü ise en düşük eksi 1, en yüksek 6 derece olmasının beklendiği bildirildi.

GİYİM MALZEMESİ GÖNDERİN

Van Valisi Münir Karaloğlu, ilde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin, 7.2 büyüklüğündeki birinci depremden daha yıkıcı olduğunu belirterek, kamuoyunun duyarlılığının devam etmesi gerektiğini söyledi. Vali Karaloğlu, “Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, 7.2 büyüklüğündeki birinci depremden daha büyük hasar meydana getirdi. Van’da iki kamu binasının haricinde hiçbir kamu binası kullanılamıyor. Şehir adeta hayalet bir şehre dönüşmüş durumda. Hâlen yardıma büyük ihtiyacımız var. Kamuoyunda duyarlılık düştü. İkinci Van depreminin yıkıcılığı tam anlaşılamadı. Van’da gıda ve giyim takviyesine de ihtiyacımız var. Kamuoyundan yardım bekliyoruz” dedi. Türkiye