İstanbul'da ilk etapta 14 bin konut yenilenecek...

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "İktidarımıza mal olsa da yapacağız" dediği "Kentsel dönüşüm yasası" için çalışmalar tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin dört bir yanındaki kentsel dönüşümler için 400 milyar dolar kaynak gerektiğini ifade ederek, "Bedeli ne olursa olsun, Türkiye'de depreme dayanıksız yapıları, salaş, kaçak yapıları mutlaka rehabilite etmek zorundayız" dedi. "Afet Riski Altındaki Yapı ve Alanlar Hakkında Kanun" adıyla hazırlanan tasarı, kentsel dönüşümde tüm yetkiyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verirken, kentsel dönüşümün maliyeti için bakanlık tasarrufunda afete hazırlık hesabı açılmasını öngörüyor. Hesaba, şu yollardan para aktarılacak: 
 2-B arazilerinin satışından elde edilecek paranın yüzde 90'ı. 
 Genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamının, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yüzde 10'u, diğer bölgelerde yüzde 5'i. 
 İl Özel İdareleri'ne ayrılan payın, büyükşehirler için yüzde 50'si, diğer illerde yüzde 15'i. 
 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurumlara depreme hazırlık için aktarılacak kaynağın tamamı. 
 İmar Kanunu'nun 42'nci maddesi uyarınca verilen para cezalarının yüzde 50'si. 
 Trafik cezalarının yüzde 1'i. 

VATANDAŞLA UZLAŞILACAK 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen "İllerinizdeki depreme ve afete dayanıksız yapıları, salaş ve kaçak yapıları belirleyin" genelgesinin sonuçları bekleniyor. Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul'da ilk etapta 14 bin konut yenilenecek. Kentsel dönüşüm ile ilgili yapılacakları tüm detayları ile anlatan Erdoğan Bayraktar, çalışmaların tamamen vatandaş ile uzlaşma esasına göre yürütüleceğini vurgulayarak şu bilgileri verdi: "Eğer vatandaşın orda hakkı 2 evse 2 ev vereceğiz. Eğer imkân varsa 3 ev istiyorsa 3 ev vereceğiz. Oradaki kendi dairesi kat mülkiyeti iskânlı irtifaklı tapuysa, onun bedelini onlardan düşeceğiz. Veya kaçak yapı salaş yapı gecekonduysa yine onun o şartlara göre bedeli neyse onu düşeceğiz. Biz size buradan 120 bin liralık daire vereceğiz aradaki farkı 20 sene vadeli sizden tahsil edeceğiz, faiz almayacağız sadece enflasyon farkını alacağız. Eğer yerinde yapma imkânımız varsa yerinde yapacağız, eğer kiracı oturuyorsa kiracıya taşınması için kira yardımı yapacağız. Anlaşamazsak da kamulaştırmak suretiyle binayı yıkacağız ve bedelini vatandaşa ödeyeceğiz." 

2-B ARAZİLERİ GELİR OLACAK
Kentsel dönüşüm için ayrılan ve 2-B arazilerinin satışı, trafik cezalarının yüzde biri gibi kalemlerden hesaba aktarılan paralar, kanun gereği başka bir amaç için kullanılamayacak. sabah