Veteriner Hekim Gökhan Şimşek’in Türk dönerinin güvenilirliğiyle ilgili yaptığı araştırmaya göre özellikle kömür ateşinde pişen dönerin ateşle teması halinde kanserojen risk taşıdığı belirtildi. Gün boyunca bitmeyen dönerin bir gün sonra tekrar satılması ise ölümcül gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

Ertesi güne saklıyorlar

Araştırmada, “Dönerin hazırlanma aşamasındaki tüm malzemeler ile servis edilirken kullanılan yan ürünler mutlaka sağlıklı olmalıdır. Dönerin şişe dizilmesi aşaması mümkün olduğunca hızlı yapılmalı” ifadeleri yer aldı. Gün sonu kalan dönerlerin ertesi gün satılmasının da çok ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabileceği belirtilirken, “Ürün tüketimi sonrasında ateş, ishal, kusma, kramp gibi belirtilerle kendini belli eder ve ölümcül olabilir” denildi.

Kanser riski var

Yapılan araştırmada kömür ateşinde pişirilen dönerin daha fazla kanserojen riski taşıdığı belirtilirken, “Kömür alevinde kavrulan kırmızı etin kanserojen seviyesi yine kömür ateşinde kavrulan beyaz ete göre fazladır. Etmümkün olduğunca düşük sıcaklıkta pişirilmeli, aşırı pişirilmesinden kaçınılmalı. Et üzerindeki kömürleşmiş bölgeler ayıklanmalı. Etin ateşle doğrudan teması engellenmeli ve etle ısı kaynağı arasındaki mesafe en az 15 cm olmalı” ifadeleri yer aldı.