Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Kadir Hurşit, merdiven altında üretilen ve açıkta satılan dondurmalarda gerekli hijyen kurallarına uyulmadığı için ciddi sağlık sorunları yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Hurşit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında en fazla tüketilen gıdalardan birinin dondurma olduğunu, süt ürünü olan dondurmanın yapımında hijyenin ise son derece önem taşıdığını vurguladı.

İyi kaynatılmayan ya da pastörize edilmeden tüketilen süt ve süt ürünlerinden brucella hastalığının bulaşabildiğine dikkat çeken Hurşit, brucella hastalığının ise titreme, yüksek ateş, kas ve büyük eklem ağrıları ile seyrettiğini anlattı.

''Açıkta satılan dondurmalarda sütün kaynatıldığından bile emin değiliz'' diyen Prof. Dr. Hurşit, şöyle devam etti:

''Kontrolü yapılmayan sütlerin çoğunda bakteri vardır ve bu bakteriler ilerleyen süreçlerde zehirlenmeye yol açar. Brucella hastalığı ise sütle ve süt ürünleri ile bulaşan önemli bir hastalıktır. 'Ben sütü alıp evde kaynatıp içiyorum, bakterisini öldürüyorum' diyebiliyorsunuz ama o zaman besin değerini bozuyorsunuz. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerde dondurmayı yapan kişinin onu bile yapıp yapmadığını bilmiyoruz. Sütü iyi kaynatıyor mu? Pastörize ediyor mu? Üretim yapanlar çalışanlarını hijyenik şartlarda çalıştırıyorlar mı? Çalışanlar sağlıklı insanlar mı? Bu soruların cevabını bulamıyoruz, çünkü kontrol yok. Şu da bilinmelidir ki, hastalıklı insanlar gıdalara da hastalık taşıyabilmektedirler. Bu nedenle merdiven altında üretilen ve açıkta satılan dondurmalarda gerekli hijyen kurallarına uyulmadığı için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler.''

Dondurmayı yaparken kullanılan şeker, renklendirici maddelerin de miktarının ve kalitesinin nemli olduğunu ifade eden Hurşit, kontrolsüz üretimlerde bunların da sağlık açısından olumsuz etkileri olacağını vurguladı.

-''GIDA DENETİMİ YAPILAN DONDURMALARI TERCİH EDİN''-

Gıda tüketiminde bilinçli davranılması gerektiğini söyleyen Hurşit, açıkta satılan gıdalar yerine, gıda kontrolü yapılmış, kontrol yapıldığı belgelenmiş ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Fabrikalarda üretilen dondurmaların gıda denetimlerinden geçirilerek satışa sunulduğunu belirten Hurşit, ''Fabrika ürünü dondurmalarda hijyen vardır, her şey kontrol altındadır. Süt pastörize edilir. Dolayısıyla hastalık üreten mikroorganizmaların tamamı yok edilir. Katkı maddeleri ise dünya standartlarına uygun olarak kullanılır. Çünkü fabrikalar sürekli denetlenir'' dedi.

Prof. Dr. Hurşit, sütten yapılan bir tatlı olan dondurmanın besleyici bir gıda olduğunu ancak dondurma yerken tüketicilerin sağlıklarından olmamaları için güvenilir ürünleri tercih etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.