Madonna, Lady Gaga ve Hande Yener gibi müzisyenlerin klip ve sahne şovlarıyla hayatımıza giren 'don modası' günlük hayata da yansımanın eşiğinde. Ünlü yıldızlar birer ikişer şık ceket ve don kombinleriyle partiler, ödül törenleri hatta sokaklarda boy gösterirken ünlü moda dergisi Vogue da bu trendi son sayısına taşıdı.

Sabah kalktığınızda 'bugün ne giyeceğim' derdi yaşıyorsanız müjdeyi verelim: Artık giyim derdini en azından yarı yarıya azaltabilirsiniz. Zira üzerinize bluz ve ceket gibi bir şeyler geçirmeniz yetecek; hangi pantolon veya etekle kombinasyon yapacağınızı düşünmeniz gerekmeyecek. Nasıl mı? Çok basit, altınıza hiçbir şey giymeyeceksiniz. Çünkü son günlerin en son moda trendi 'donla gezmek!'

SAHNEDEN SOKAĞA DA İNDİ

Trendi afişe eden ünlü moda dergisi Vogue. Zira Vogue'un Fransız versiyonu son sayısında don modasına sayfalar ayırıyor. Güzel bir bluz ve şık bir ceketin altına çeşitli model ve renklerde donlar giymiş modeller nasıl uygulayacağınızın örneklerini verirken yeni gerçeği de ortaya koyuyor: Don artık 'iç giyim' ürünü olmaktan çıkıp dış giyime terfi ediyor!

Aslında don giyme trendi sahne dünyasına baktığınızda çok da yeni bir şey değil. Ancak her konuda olduğu gibi bu trendi de sahneden indirip hayatına taşıyan önce Madonna olmuştu. 'Confessions on the Dance Floor' albümünün kliplerinde ve konserlerinde aerobik mayosuyla karşımıza çıkan Madonna bir süre sonra katıldığı bir ödül töreninde de mayonun üzerine ceket giyerek boy göstermişti. Bu görüntüsü yeni trende özgü kombinasyonu özetliyordu: Ceket, don ve çizmeler!

Şimdilerde birçok genç ve iddialı yıldız da donla gezme trendini katıldıkları partiler, şovlar veya ödül törenlerinde uygulamaktan kaçınmıyor. Büyük bir çıkış yapan şarkıcı Lady Gaga neredeyse tüm kliplerinde donla görünmek bir yana, dergilere poz verirken, şov programlarına katılırken hatta sokakta yürürken bile üniforma gibi giydiği don-ceket kombinasyonuyla görüntüleniyor. Temmuz ayında İstanbul'da bir konser verecek olan genç şarkıcı Katy Perry de aynı şekilde kliplerinin ardından şimdilerde çeşitli tören ve programlara katılırken giydiği don-ceket kombinasyonlarıyla dikkat çekiyor. Kate Moss'un varisi olarak görülen moda ikonu genç model Agyness Deyn'in de çeşitli dergilere iç gıcıklayıcı donlar ve şık ceketlerle verdiği pozlar trendi açıkça belgeliyor. 'Don modası'nın Türkiye'ye de sıçradığını kanıtlayan isimse verdiği son pozlar ve yeni klibiyle bu trendi hayata geçiren Hande Yener. Ama bizim burada trendin sokaklara yayılması biraz cesaret ister!

EKONOMİYE İNAT SOYUNUYORUZ

Moda ve trendlerdeki değişimlerin, ekonomik durumla bağlantılı olduğu hep söylenir. Zira giysi çoğunlukla, ekonominin çalkalandığı dönemlerde, kişiyi dış etkenlerden koruyan bir zırh olarak algılanmıştır. Alman IfD araştırma şirketinin geçen yıl modanın ekonomiyle bağlantısı üzerine yaptığı araştırma da tarih boyunca karşımıza çıkan örnekleri doğrular nitelikte. Araştırmaya göre ekonominin kötü gittiği zamanlarda etek boyları uzuyor, insanlar bedenini daha bir kapama eğilimi gösteriyor. Ekonomi iyi gittiğindeyse insanlar mutluluklarını ve kendilerini dışa vurma eğilimi gösterdiğinden mini etekler ve açılıp saçılmalar baş gösteriyor. Ancak küresel ekonomik kriz yaşanırken ortaya çıkan bu yeni 'don trendi' tarihteki örneklerin de yapılan araştırmaların da bu kez tem tersi olduğunu gösteriyor. Peki, işler nasıl oldu da bu kez tersine döndü? Akla tek bir cevap geliyor. Görünüşe göre yaşamakta olduğumuz büyük ekonomik krizin yarattığı buhran insanları artık iyice delirtmiş olacak ki, 'güleriz ağlanacak halimize' dercesine herkes iyiden iyiye açılıp saçılmaya doğru gidiyor. Ekonomik kriz böyle devam ederse bir sonraki adım da belli görünüyor. 'Çıplak Vatandaş' filminde hiçbir şeye para yetiştiremeyecek hale gelince aklını kaçırıp kendini çırılçıplak sokağa atan Şener Şen misali herkesin sokağa dökülmesi an meselesi!

Akşam /Cumartesi