Cem Karaca’nın bir şarkısı vardı; “Raptiye Rap Rap”, o şarkının sözlerinden bir bölümü aşağıdaki gibidir. Bir şarkıda siyasi hiciv ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Teşekkürler Cem Karaca, ışıklar içinde uyu.

alavere dalavere kim ala da kim vere rep rep

köşeleri möşeleri dön baba dönelim rep rep

raptiye rap rap zaptiye zap zap rep rep

n'aber nitekim gene geldi şapka rep rep

 

Dön baba dönelim dedik ya, Athena grubunun bir şarkısı var bu isimli. Onu da unutmamak gerekir. Bu şarkıda da iyi bir siyasi hiciv var. İşte ondan bir bölüm;

işte karşımda

ne deseler boşuna

anlaması zor

çok zor olsa da

kolaydan lokma olma

 

vurduk en dibe

söyle şimdi nereye

yol almalısın

ufak ufak yerine

sıyrıl da gel buraya

 

dön bana

dön baba dönelim ahahaaa

nedeni yok

sebebi yok sorma

dön bana

dön baba dönelim ahahaaa

 

Dönme işi tüm dünyada olduğu gibi bizde de var. Her ortamda, her yerde görülebiliyor bu dönemler. Bir zamanlar cinsel obje olarak kullanılsa da  izim konu ettiğimiz siyasetten dönenler. Siyasi tarihimiz bu tür dönenlerle dolu, hem genel siyaset, hem de yerel siyaset ortamlarında sıkça karşılaşıyoruz. . Artık iletişim çağında bunlardan haberdar olmak oldukça kolay. Şöyle etrafınızdaki siyasi figürlere bakın, ne demek istediğimi anlayacaksınız.

 

Elbette siyasi dönek olmak için parti değiştirmeye de gerek yok. Seçmene başka, partiye başka konuşuyorsanız, iktidardayken başka muhalefetteyken başka konuşuyorsanız, aynı olay hakkında bugün başka yarın başka konuşuyorsanız, yurt dışında başka yurt içinde başka konuşuyorsanız, nabza göre şerbet verirken kendi söylediğinizi yalanlıyorsanız, inanmadığınız bir düşünceye mecburen onay veriyorsanız, siz de su katılmamış siyasi bir döneksiniz. Etrafınıza bakın, bu türden siyasileri rahatlıkla görebilirsiniz. Ama onlar kendilerini en temiz ve en büyük siyasetçiler olmaya görmeye devam edeceklerdir.

 

Şimdi size bir Anadolu kasabasından örnek vereceğim. Vatandaş “A” partisi döneminde belediye başkanı olur, daha sonraki seçimlerde parti değiştirip bu sefer “B” partisinden belediye başkanı olur, bu görevini sürdürürken istifa edip “C” partisine geçer ve aday olur ama bu seçimi kaybeder. Bu süreçte görevini savsaklar, görev yerinde bulunmaz, kasabasına yarardan çok zarar getirir. “C” partisi ile girdiği seçimi kaybeder, kaybettikten sonra kasabada pek durmaz. Sonraki dönemde kasabada olmadığı için veya partisi tarafından aday gösterilmediği için aday bile olmaz. Gel zaman git zaman en son üyesi olduğu “C” partisinden istifa edip tekrar “B” partisine girip yeniden belediye başkanlığı için aday olur. Amacını sorarlar; “kasabama hizmet etmek”, der.

Şimdi bu kişinin inandırıcılığı nedir? Siyasi olarak bu kadar yörünge değiştirmek doğru mudur? Belediye başkanlığı döneminde kaybettirdiği yıllara yenilerini mi eklemek istemektedir? Kasabada olmadığı zamanlarda çok sevdiğini ve hizmet etmek istediği kasabasına neden gelmemiştir? Bu kişi bizim insanımızı balık hafızalı olarak mı görmektedir? Yeniden seçilirse daha önce hizmet etmediği kasabasına hizmet etmek istemesine kim inanır? Kişisel çıkar veya ego bu kadar güçlü müdür ki kasabasını düşünmeden, sadece kendisini düşünerek sürekli aday olmaktadır? Soruları çoğaltmak çok kolay. Birçok konuyu burada yazabiliriz ama şu aşamada önemi yok, Önemli olan siyasi etik kavramına inanıyor muyuz, ya da örneğimizdeki kişi inanıyor mu?

Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.(Mevlana)

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!