Aydın"da bulunan Dilek Yarımadası Milli Parkı"ndaki yabani atlar ve domuzların sayısı doğal hayata zarar verdiği gerekçesiyle azaltılacak.

Aydın Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Milli Parklar Genel Müdürlüğü"nün birlikte yürüttüğü çalışma doğrultusunda yabani atların isteyen vatandaşlara verileceği, domuzlar için ise milli parkta sürek avına izin verileceği öğrenildi.

Çiftçilerin şikayetleri üzerine gündeme gelen milli park sınırları içerisindeki domuz ve yabani atların fazlalığı için Aydın Valiliği çalışma başlattı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile yabani atların sayılarının belirlenmesi için çalışma başlatan Milli Parklar Genel Müdürlüğü şuana kadar foto kapan sistemi sayesinde milli parkta 700 yakın yabani atın bulunduğunu tespit etti. Milli parklarda av yapmanın kanunen yasak olması dolayısıyla her geçen gün artan domuzların çevre köylere inip üreticilerin ürünlerine zarar verdiği öğrenilirken, vatandaşların domuzları vuramadığı kaydedildi.
Domuzlar için Vali Hüseyin Avni Coş"tan sürek avı izni isteyen Söke"li çiftçilerin bu isteği Milli Parklar Genel Müdürlüğü"ne iletildi. Genel müdürlükten kısa bir süre içinde izin çıkması beklenirken, yabani atlarında sürekli üremesi ise Milli Park içerisindeki doğal hayata olumsuz etkilediği bildirildi.

YABANİ ATLAR İSTEYEN VATANDAŞA VERİLECEK
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, “Söke"nin köylerine yaptığımız ziyaretlerde vatandaşlarımız milli parkta bulunan ve zaman zaman köylere inip çiftçinin mahsulüne zarar veren domuzlardan şikayetçi oldular. Bu şikayetler artınca bizde konuyu Milli Parklar Genel Müdürlüğü"ne ilettik. Yakın bir zamanda milli park içerisinde sürek avına izin çıkmasını bekliyoruz.

Diğer yandan milli park içerisinde bulunan yabani atların doğal ortama zarar verdiği gerekçesiyle sayılarının azaltılması için bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma doğrultusunda yakalanan yabani atlar isteyen köylülere verilecek. Böylece artan yabani at sayısını düşürmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.