Sağlık Bakanlığı, içinde bulunduğumuz günlerde normal gripten bile hafif seyreden ve sağlıklı kişilerde tehlike oluşturmayan domuz gribine ilişkin alınan tedbirleri yumuşattı. Bakanlık, sadece hamileler, çocuklar ve kronik hastalığı olanların korunacağını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, havaalanlarına da bir yazı göndererek, termal kameraların kaldırılmasını, görevlilerin maske takmamasını ve uçakta bilgi formu doldurulmamasını istedi.

"Yapacak bir şey yok"

Sağlık Bakanlığı Pandemi İzleme Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, bundan böyle, hastalığın ülkeye girişini engellemekten çok, toplumsal etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalar yapılacağını açıkladı. Akın şunları söyledi:

Türkiye, dünyada domuz gribi vakaları görülmeye başladığından bu yana, hastalığın ülkeye girişini engelleme politikası uyguladı. Bu konuda çok da başarılı olundu. Ancak hava yoluyla bulaşan hastalıklar siz ne yaparsanız yapın son derece kolay bulaşırlar. Şu anda hastalık sağlıklı kişilerde görülse bile ayakta atlatılabilecek kadar hafif seyrediyor. Bu nedenle aldığımız karara göre, hamile, çocuk ve kronik hastalığı olan risk grubundaki kişiler öncelikli olarak korunacak.

"Endişelenmeyin"

Kendisi de domuz gribine yakalanan ve hastalığı ilaçsız atlatan Pandemi İzleme Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise tedbirlerin ABD ve Avrupa ülkelerinde de yumuşatıldığına dikkat çekerek, “Hastalığın genetik yapısının değişmesi durumunda, ülke olarak alınacak tedbirler belirlendi. Kimsenin endişelenmesine gerek yok” dedi. / hürriyet