Bakan Akdağ, "Önemli olan kendi ülkemizde yayılmayı yavaşlatmak riskli grupları korumak onları aşılamak ne yapacağımız bilmektir. Çok normal çok insan hastalanacak önümüzdeki günlerde. Türkiye'de de birçok vatandaşın hastalanması mümkündür." dedi.

Bakan Akdağ, Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Alush A Agashi ile 'Türkiye-Kosova Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma' sonrasında soruları cevapladı.

Keçiörenspor'da 9 futbolcunun domuz gribine yakalanmasıyla ilgili soruya Bakan Akdağ, "Domuz gribiyle ilgili şunu bilmemiz lazım. Bu hastalık bütün dünyada önümüzdeki aylarda çok hızlı yayılacak. Önemli olan kendi ülkemizde yayılmayı yavaşlatmak, riskli grupları korumak, onları aşılamak, ne yapacağımız bilmektir. Çok normal çok insan hastalanacak önümüzdeki günlerde. Türkiye'de de birçok vatandaşın hastalanması mümkündür." cevabını verdi.

Domuz gribine yakalanmış hastayla karşılaşıldığında özel hasta muamelesi yapmaktan vazgeçmek gerektiğini kaydeden Akdağ, hastalığa karşı ellerin çok iyi yıkanmasının önemine değindi.

Sağlık Bakanlığı ve sağlık yöneticilerinin yaptığı uyarılarında dikkatle takip edilmesini isteyen Akdağ, zaman içinde hastalığa karşı uyarıların niteliğinin değişeceğini ifade etti.

Domuz gribi dolayısıyla hacca gidenlere yönelik alınacak tedbirlerin sorulması üzerine Akdağ, kesinleşmiş bir karar olmadığı kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü ve Suudi yetkililerin temel yönlendirmeleriyle hacca gideceklere yönelik adımların atıldığını kaydeden Akdağ, domuz gribi ve hacca gideceklere yönelik alınacak tedbirlerin bir ay içinde netleşeceğini aktardı.


SEL BÖLGESİNDE SU KLORLAMASI YAPILIYOR

Bir gazetecinin, "Sel felaketinin yaşandığı bölgelerdeki vatandaşlara önerileriniz ne olur?" sorusu üzerine Akdağ, sel bölgesindeki yöneticilerin ve il hıfzıssıhha yetkililerinin gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.


Sel sebebiyle sulardaki hassasiyetin arttığına işaret eden Akdağ, "Mahalli yöneticiler gerekli tedbirleri halkımıza iletiyorlar. Suların klorlanmasıyla ilgili hassasiyetler artırılıyor. İl içerisinde gerekli uyarlar vatandaşa yapılacaktır." dedi.

Öte yandan, Kosova hükümetiyle yapılan sağlık anlaşmasının detayları hakkında bilgi veren Bakan Akdağ, anlaşma ile iki ülke arasında sağlık personeli değişimi, eğitiminin yanı sıra hastaların tedavisinin yapılacağını dile getirdi.

Sağlık sistemlerinin geliştirilmesine yönelik adımlar atılacağını ifade eden Akdağ, Kosovalı 100 hastanın ücretsiz muayenesinin de yapılacağını açıkladı.

Akdağ, anlaşmanın karşılıklı hükümetlerin onaylamasıyla yürürlüğe gireceğini belirtti. Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Alush A Agashi ise Türk sağlık sektörünü ülkesine yatırıma çağırdı. CİHAN