ABD"nin yeni Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bu gece geç saatlerde Ankara"ya gelecek, yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşecek.

Görüşmelerin iki ana konusu Ortadoğu barışı ve Afganistan.

Türk yetkililerin Clinton"a ana mesajı da hazır;

“Ortadoğu"da domino çöküyor. Dikkat!”

“Domino” teorisi ilk olarak Başbakan Erdoğan"ın dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu tarafından ortaya atılmıştı.

İlginçtir; Davutoğlu"nun artık ünlü hale gelen Ortadoğu"da “domino teorisinden” ilk bahsettiği kişi de, Davos"taki olaylı panelin moderatörü David Ignatius olmuştu.


Davutoğlu, Washington Post gazetesi editörü Ignatius"a geçen yılın son günlerinde verdiği röportajda, Ortadoğu"da 2009 yılındaki seçimlere dikkat çekerek, bu seçimleri “domino taşlarına” benzetmişti.

Irak"taki yerel seçimler, İsrail"deki genel seçimler, Lübnan seçimleri, Filistin seçimleri ve İran"da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2009"un ilk yarısında birbiri ardına gerçekleşeceğine dikkat çeken Davutoğlu, “Domino taşları eğer doğru yönde devrilirlerse, iyi şeyler olabilir. Ama eğer yanlış yöne devrilmeye başlarlarsa, dikkatli olun” mesajı vermişti.

MITCHELL UYARILDI: İSRAİL"DE DOMİNO TERS DÜŞTÜ

Edinilen bilgiye göre, Clinton"dan sadece 10 gün önce Ankara"ya gelen Başkan Obama"nın Ortadoğu özel temsilcisi Mitchell"le yapılan görüşmelerde Türk yetkililer, özellikle İsrail"de seçimlerde oylarını arttıran sağ kesime dikkat çekti, 31 Ocak"ta Irak"ta yapılan yerel seçimlerin ardından ülkede etnik ve dini gruplar arasında artan gerilime değindi ve “dominolar ters düşmeye başladı. Dikkat” mesajı verdi.

Şimdi aynı mesajın, bu kez bizzat Başbakan Erdoğan tarafından Clinton"a tekrarlanması bekleniyor. ABD yönetiminin Ortadoğu"da “tarafsız” davranmaması halinde, Lübnan ve İran"da da “dominoların barışın aksi yönde düşebileceği” mesajı verilecek.

Ankara"nın Clinton"a tavsiyeleri ise şunlar olacak:

- Beğenmeseniz de Hamas seçilmiş, Filistinliler'in oyunu almış bir partidir. Hamassız Filistin"de barış mümkün görünmüyor

- Ortadoğu sorunu sadece Filistin-İsrail sorunundan ibaret değil. ABD, özellikle İsrail-Suriye ve İsrail-Lübnan barışına da eğilmeli. Washington"un Şam yönetimi ile son dönemdeki yakınlaşması önemli ve memnuniyet verici

- Ortadoğu dominosu çökerse, Afganistan"da da barış ve istikrar hayal olur. Afganistan sorununa da sadece askeri bakılmamalı. Daha çok asker, silah ve mühimmat yerine, bu ülkeye daha çok ekonomik uzman, sosyal görevli gönderilmeli, yatırım yapılmalı.


HÜRRİYET