ABD eski Başkanı Bush'a yapılan ayakkabılı eylemin bir benzeri İMF Zirvesi için İstanbul'a gelen IMF Başkan Dominique Strauss Kahn'ın da başına geldi. Birgün gazetesinde de çalıştığı öğrenilen ÖDP üyesi Selçuk Özbek, Kahn'a Bilgi Üniversitesi'ndeki konuşması sırasında ayakkabısını fırlattı. Yanındaki bir kız öğrenci de IMF Başkanı'nı pankart açarak protesto etmek istedi.

ANNE: EYLEMİ DESTEKLİYORUM

Salondaki güvenlik görevlileri tarafından gözaltına alınan Özbek, 'İMF defol' diyeret tepkisini sürdürdü. Özbek ve arkadaşları, olayın ardından ifadeleri alınmak üzere İstanbul Emniyeti'ne götürüldü. Eylemi öğrenen göstericinin annesi Ruhan Özbek, oğlunun eylemini desteklediğini belirterek; "Oğlumun arkasındayım" dedi. Birgün Gazetesi de 'Özbek'in gazetenin politika editörü olduğu bilgisi doğrulanırken Özbek'in yaptığı ayakkabılı protestosunun kişisel bir eylem olduğu hatırlatıldı.

KAÇ NUMARA FIRLATMIŞ?

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a yapılan ayakkabı protestosuyla ilgili olarak, esprili şekilde “O da moda oldu galiba. Kaç numara fırlatmış?” dedi. Bilgi Üniversitesi Rektörü Halil Güven, olası protestolara karşı her türlü önlemi aldıklarını ifade ederek, “Ancak bu tür eylemler oluyor. Protesto gayet düzeyliydi. Ortada çok büyük bir olay yok. Bu tür eylemler moda oldu” dedi.


Türk öğrencileri çok kibar


Eylemden sonra olayı değerlendiren Kahn, "Türk öğrencilerin ne kadar kibar olduğunu öğrendim. Zira şikayetlerini göstermek için en azından konuşmanın sonunu beklediler" ifadelerini kullandı. IMF Başkanı, "Herkes bizimle aynı düşünmese de onların görüşlerini duymaktan mutlu oldum" dedi.


Zeydi bu kadar şanslı değildi


IMF Başkanı Kahn'a yapılan ayakkabılı protesto Bush'a yapılan protestoyu hatırlattı. Bush, Irak'a gerçekleştirdiği son gezide Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile yaptığı basın toplantısında Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'nin ayakkabılı eylemi ile karşılaşmıştı. Ancak Zeydi,Özbek kadar şanslı değildi. Eylem nedeniyle 3 yıl hapis cezasına çartırılan Zeydi, 9 ay cezaevinde kaldıktan sonra geçtiğimiz günlerde serbest bırakıldı. Zeydi işkenceye maruz kaldığını söyledi.


İSABET ETTİREMEDİ


Irak'lı gazeteci El Zeydi'nin ABD Başkanı Bush'a karşı gerçekleştirdiği eylemden esinlenen Özbek'in ayakkabısı sahneye düştü ama Kahn'a isabet etmedi. Özbek ve pankart açmaya çalışan 22 öğrenci gözaltına alınırken, konuşmasını kesen Kahn, daha sonra sahnedeki yerini alarak kaldığı yerden devam etti.



Gözaltına alındıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Özbek ve Zeynep Çatalkaya'nın ifadeleri alındı. Serbest bırakılan Özbek, “heyecan ve mutluluk” hissettiğini belirterek, ayakkabı markasıyla ilgili yorumlar için de, “Ayakkabım Aksaray Nike” diye konuştu.


Fırlatan fırlatana


DEMİREL'E 'POSTAL'

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de, 19 Mayıs Üniversitesi'nde katıldığı 'Türkiye ve Dünya' konulu bir söyleşide öğrencilerin protestosuyla karşılaşmış, öğrencilerin içinden birisi Demirel'e postal fırlatmıştı. Hedefi tutmayan 'postal' protestosunda Demirel'i protesto eden 5'i öğrenci 6 kişi gözaltına alınmıştı.

'KOÇ YUMURTALI' EYLEM

Yaklaşık 2 yıl önce de Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen “Kariyer Günleri" isimli bir panele katılan Koç Holding'in üst düzey yöneticisi, Yüzde 52 adlı bir anarşi grubunun 'koç yumurtası' eylemine maruz kalmıştı. Konuşmacıya sahnede olduğu sırada iki adet 'koç yumurtası' fırlatan protestocular daha sonra slogan atarak salonu ateşe vermişlerdi.


Ayakkabılı eylem çirkin oldu


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İMF Başkanı Kahn'e yönelik ayakkabı eylemini, 'Çirkin' olarak değerlendirdi. Fiili saldırıları tasvip etmek mümkün değil diyen Erdoğan, 'Ben de böyle bir çirkin saldırıyı tasvip etmiyorum. Demokratik tavır farklı bir şeydir, saldırı farklı bir şeydir. Her türlü protestoyu yapabilirsiniz. Kaldı ki bu protestolar fiili bir durum. Bu, Türkiye'nin alışılmış misavirperverliğinin dışında bir olaydır. Ben, bunu böyle görüyorum. İsteyenler gelsin demokratik ortamda protestolarını yapsın' dedik. Pankartlarını açsınlar, düşüncelerini söylesinler.' diye konuştu./yeni şafak