Ankara'nın Çubuk ilçesinde domatesten yüzü gülen çiftçi, serada domates üretimi yapmak için İlçe Tarım Müdürlüğü ve Tarım Kredi Kooperatifine müracaat etti.

Çubuk ilçesinde yoğun olarak domates üretiminin gerçekleştirildiği Akkuzulu Mahallesi Kalkındırma Yaşatma ve Kültür Derneği Başkanı Fatih Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl mahallelerindeki üreticinin domatesten yüzünün güldüğünü söyledi.

Bu yıl 1-3 liradan satılan domatesin, mahalleye dolayısıyla ilçeye çok büyük girdi sağlandığını kaydeden Küçük, ''Mahallemizdeki üreticiler tarla yetiştiriciliğinden sera yetiştiriciliğine geçmek için arayış içerisinde. Bizde dernek olarak hem ilçe tarım müdürlüğümüze, hem de tarım kredi kooperatifi müdürlüğümüze bu konuda müracaatımızı yaptık'' dedi.

İlçe Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Hüseyin Ercan Akkan, ilçede domates üretiminin yapıldığı Akkuzulu Mahallesi'nden 15 üreticinin kendilerine sera için müracaat ettiğini belirtti.

Üreticiler için Tarım Kredi Kooperatifi'nin Antalya'da bulunan sera üretim fabrikasında incelemelerde bulunacaklarını ifade eden Akkan, üreticiye sera konusunda destek vereceklerini dile getirerek ''Bize gelen dernek başkanı ve çiftçilerle biz gerekli görüşmeleri yaptık. Mahallede çok sayıda domates ve sebze üreticisi var. Biz onlara da seracılığın faydasını ve getirisini anlatmamız gerekiyor. İnsanlarımız yatırım yapma konusunda çok cesaretli değiller. Önce uygulanırlığını görmek istiyorlar. Biz bu konuda toplantılar yapmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

Çubuk İlçe Tarım Müdürü Cengiz Akbayrak da, özellikle Akkuzulu Mahallesi olmak üzere Çubuk'ta yaklaşık bin 200 dönüm alanda domates üretimi yapıldığına dikkat çekerek, ilçede yıllık 6 bin tonun üzerinde domates üretimi yapıldığını ve yaklaşık 10 milyon liralık gelir elde edildiğini bildirdi.

Kendilerine sera için müracaat olduğu taktirde gerekli her türlü desteği vereceklerini anlatan Akbayrak, ''Bugüne kadar sera konusunda yeterli ilgi yoktu. Ancak son zamanlarda domatesin fiyatında yaşanan yükselme sebebiyle insanların seracılığa ilgisi arttı. Sera konusunda da insanlar gelip şartlarını ve teşvikleri öğreniyor. Biz bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Akkuzulu mahallemizde sera yetiştiriciliğine başlanırsa mevcut üretimin çok üzerinde domates ve sebze yetiştirilmiş olacak'' dedi.

Akbayrak, Çubuk'ta seracılığa başlanmasıyla birlikte tüketicilerin Ankara'da hem ucuz hem de kaliteli domates yiyeceklerini sözlerine ekledi.

A.A.