Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin bölgesinde 61 bin 484 dekar örtü altı, 23 bin 516 dekar da açık olmak üzere toplamda 85 bin dekar domates ekimi gerçekleştirildiğini, bundan da 771 bin ton civarında ürün elde edildiğini söyledi.

Yurt dışında soğuk hava ve pazar sıkıntısı nedeniyle istenilen taleplerin gelmediğini vurgulayan Gökçel, bu nedenle de üreticilerin iç piyasaya yönelmek zorunda kaldığını belirtti.

Geçen yıl Rusya başta olmak üzere, Bulgaristan, Almanya, Ukrayna, Irak, Romanya, Suudi Arabistan, Hollanda, Birleşik Krallık, Polonya, Yunanistan, İran, İtalya, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Bosna Hersek, Moldova ve Gürcistan ağırlıklı domates ihracatı yapıldığına dikkat çeken Gökçel, bu sezon arzulanan talebin olmaması nedeniyle fiyatlarda düşüş yaşandığını kaydetti.

Üreticinin girdi maliyetlerinin artmasına karşın istediği fiyatla ürünü satamaması nedeniyle sıkıntıya düştüğünü öne süren Gökçel, bu konuda geçici de olsa hükümetten kendilerine sahip çıkılmasını istedi.

HALDE 60-80 KURUŞ ARASINDA

Mersin Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Atilla Gümüşoğlu da, Avrupa'daki soğuk havanın etkisini sürdürmesi ve hava sıcaklığının bazı ülkelerde eksi 17-22 dereceye düşmesinin, Avrupa'daki ülkelere yapılan ihracatı yavaşlattığını söyledi.

İç piyasadan da yeterli talep olmaması nedeniyle Mersin Toptancı Hali'nde domates fiyatlarının geçen yıla göre düşüş gösterdiğini ifade eden Gümüşoğlu, hale gelen domatesin 60 ile 80 kuruş arasında satıldığını belirtti./HT