Dolar bankalararası piyasada 1.70'in üzerine çıkarken, özellikle yurtdışı kaynaklı etkiler kurlardaki tansiyonun yüksek kalmasına neden oluyor.

Polonya ve Macaristan gibi Doğu Avrupa ülkelerinin bankacılık sektörlerinde risklerin arttığına yönelik raporlar dün piyasaları karıştırırken, etkilerinin bugün de devam ettiği izleniyor. Ayrıca yurtdışı borsalardaki gerilemeler ve euro/dolar paritesinde dolar lehine hareketin sürmesi de içeride kurların 1.70 TL'in üzerine çıkmasına neden oldu.

Bankalararası piyasada dolar 1,7045 lira ile 3 ayın zirvesine çıktı. Dolar bu seviyeyi en son 21 Kasım 2008"de görmüştü.

Kurdaki hareketi değerlendiren ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin şunları söyledi: "Kurda genel trend zaten yukarı. Çünkü büyümeyle ilgili kötü datalar geliyor. Risk algılaması yeniden yükseldi, petrol fiyatları geriledi, altın yükseldi. Bu piyasalarda güveni azalttı ve güvenli liman olan dolara alım getirdi. Böylece tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimleri baskı altında kaldı."

DOLAR İSVEÇ'TE SON 5 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Dolar İsveç kronu karşısında 2003 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bugün 1 dolar 8,77 krondan işlem görürken, 1 euro da 11,08 İsveç kronuna yükseldi.

İsveç Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, İsveç kronunun dolar ve euro karşısında değer kaybetmeye devam ettiği bildirildi. Merkez Bankasınının verilerine göre, yıl sonuna kadar 200 bin çalışanın işini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı ve İsveç'te işsizlik oranının da yüzde 10 oranlarına yükseleceği bildirildi.

Ekonomik durgunluktan dolayı geçtiğimiz hafta faiz oranlarını bir puan düşerek yüzde 1'e indiren merkez bankasının faiz oranını, Nisan ayına kadar yüzde 0'a kadar çekebileceği de kaydedildi.

Kredi değerlendirme kuruluşu Moody's'in raporuna da değinen İsveç'in ekonomi gazeteleri, kuruluşun Batı Avrupa ülkelerinin bankalarını derinleşen ekonomik krize karşı uyardığına dikkat çekerek, İsveç'in de Batı Avrupa'da önemli bankalara sahip 6 ülkeden biri olduğuna dikkat çekti.

HÜRRİYET