Gelişmeler karşısında içeride de değer kaybeden ve bankalararası piyasada 1,47'nin de altına inen dolar, 1,4675'le 30 Ekim 2008'den beri en düşük düzeye geriledi.

HEDEF 1.40 SEVİYELERİ

Dolardaki gerilemeye ilişkin olarak konuşan Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, “ABD'nin 'zayıf dolar, sıfır faiz' politikasıyla bağlantılı olarak 1,40'lı seviyeleri öngörüyoruz” dedi.

Dolar kurunda yaşanan gerilemenin, beklentileri çerçevesinde olduğunu belirten Toğuç, bunun ABD'nin “zayıf dolar, sıfır faiz” politikasıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

ABD ve ÇİN MERKEZ BANKALARI BEKLENİYOR

Toğuç, ABD ile Çin Merkez bankaları başkanları arasında bir toplantı gerçekleştirileceğini dile getirerek, bu toplantıda alınacak kararların önemine işaret etti.

Çin'in rezervlerinin önemli bir bölümünün dolar cinsinden olduğunu dile getiren Toğuç, ABD'nin zayıf dolar politikasının Çin'e zarar verdiğini, Çin'in yatırımlarının değerini düşürdüğünü anlattı.

Bu konuda varılacak bir anlaşmanın doların seyri açısından önemli olduğunu söyleyen Toğuç, “dolar fazla değer kaybetti” şeklinde bir açıklamanın, doların biraz değer kazanmasını sağlamasını beklediklerini kaydetti.

Kurda ilk etapta 1,40'lı seviyeleri öngördüklerini ifade eden Toğuç, “Bu, FED'in para politikasına bağlı olacaktır. Gelecek yılın ilk çeyreğine kadar söz verdiği şekilde faizleri sıfırda tutabilirse 1,40 TL'nin altını da görmek mümkün” dedi.

Toğuç, hisse senedi tarafında yukarı yönlü bu trendin devam edeceği beklentisi içinde bulunduklarını ifade etti.