Dünya Ekonomik Forumu ve Davos Toplantıları eski Yöneticisi Prof. Stephane Garelli, Türkiye"nin konumunu överken, “Şimdi Türkiye zamanı. Türkiye"nin benzersiz bir şansı var. Doğru yer ve doğru zamandasınız” dedi.

Kurla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Garelli, Euro"nun yükselmeye, doların daha da düşeceği öngörüsünde bulurken Türk Lirası"nın da değer kazanacağını söyledi. Yapı Kredi Bankacılık Akademisi"nin konuğu olarak katıldığı Rekabet 2010 Konferansı"daki konuşmasında Garelli, şu değerlendirmeleri yaptı:

İyi iş çıkardınız

Küresel krizin bittiği söylenebilir. Ancak ABD ve Avrupa"da ciddi bir bütçe açığı sorunu yaşanıyor. Türkiye ise iyi bir iş çıkardığını ve diğer ülkelerin birçoğundan daha iyi bir durumda. Bir ayağınız rekabetin döndüğü yeni dünyada, bir diğer ayağınız rekabetin eski dünyasında. ABD ile iyi ilişkileriniz var. Temel olarak iki tarafta oynayabilirsiniz. Bu eşsiz konumdan Türk şirketleri eşsiz bir kapasiteyle çıkabilirler.

"Orta boy"la fark atın

Bütün ülkelerin büyük, uluslararası şirketleri var. Nerede fark yaratabilirsiniz? Orta boy işletmelerde. Almanya, Hollanda"nın başarısının sırrı KOBİ"ler.

Avrupa odaklısınız

Türkiye, fazla Avrupa"ya odaklanmış durumda. Sizin iki dünya arasındaki sınırda yer almanız çok önemli. Gelişmekte olan piyasalarda da var olabilirsiniz. Orta Asya"da, Latin Amerika"da, diğer ülkelerde çok iyi imajınız var. Avrupa ile aynı düzeyde büyüme sizi tatmin edemez.

TL değer kazanacak

Sizin daha fazla büyümeniz, gelişmeniz gerekiyor. Bu konuda Türkiye"nin en büyük riski, çok fazla Avrupa piyasasından büyülenmek ve diğer bütün fırsatları kaçırmak. Gelecekte yerel başarı öykülerinin daha fazla duyulacak. Çin, Türk Lirası"na yatırım yapıyor. Sizi temin ederim ki TL çok değer kazanacak.

Dolar güç kaybedecek

Bence dolar daha da güç kaybedecek. Çünkü ABD, bütçe açığını çok kısa zamanda kapatamayacak. ABD"de kasımda seçimler olacak ve bu seçimlerin sonucunda, ABD daha da iyi yönetilemeyen ülke haline gelecek. Bu nedenle ABD doları güç kaybedecek. Euro, önümüzdeki yıl değer kazanacak.

"Devrim" yeni markaların çıkışıyla olacak orta sınıf patlayacak

STEPHANE Garelli, dünyada paranın bir kısmının yerel şirketlere odaklanacağını, Çin"de önde gelen 22 şirketin Çin hükümeti tarafından finanse edildiğini belirterek, şunları söyledi: “Devrim, yeni markaların ortaya çıkışıyla olacak. Orta sınıf patlaması olacak. Bunlar her şeyi almak isteyecek.”