Son bir haftada yaşanan 2 milyar dolarlık para girişiyle iyice ateşi düşen dolar 1.4975 TL’ye kadar geriledi.


Dolarda 1 haftalık düşüş yüzde 4.1’i (7 kuruş) buldu. Dolarda düşüşün önümüzdeki hafta da sürmesini bekleyen bankacılar, piyasalarda seçim öncesinde beklenen rallinin erken başladığını belirtiyor

Küresel piyasalarda artan risk iştahıyla gelişmekte olan ülkelerde yaşanan para girişinden en fazla nasibini alan ülke yine Türkiye oldu. Merkez Bankası'nın aldığı karşılık kararının ardından bankaların döviz satışına geçmesi ve bonoya yabancı girişinin adeta zirve yapmasıyla dolar Türk Lirası karşısında yere serilerek 1.49 TL'ye geriledi. Çok değil bir hafta önce 1.5615 TL seviyesinde olan dolar, yüzde 4.1 (7 kuruş) gerileyerek 1.4975 TL'ye kadar düştü. Türkiye için herhangi bir faiz artırımı beklentisinin olmadığını ve piyasanın bu nedenle seçim havasına erken girdiğini ve seçim öncesi yaşanacak rallinin erkenden başladığını belirten bankacılar, dolardaki düşüşün önümüzdeki hafta da devam etmesini bekliyor.

1 HAFTADA 2 MİLYAR DOLAR GİRDİ
Son bir haftada Türkiye piyasasına giren para miktarı ise 2 milyar dolar oldu. Bankacılar, bu hafta giren para da hesaba katıldığında mart ayı başından bu yana yaşanan para girişinin 8 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirtiyor. Para girişinin ağırlıklı olarak 1.5-2 yıl vadeli tahvillerde görüldüğünü belirten bankacılar, kısa vadenin yanı sıra uzun vadede de yabancı yatırımcıların alım yaptığını belirtiyor. Yabancıların tahvil piyasasına adeta hücum etmesi de gösterge tahvilin faizini kısa sürede yüzde 9.15'lerden yüzde 8.62'lere kadar geriletti.

YABANCILAR TÜRKİYE'DE FON KURUYOR
Öte yandan son dönemde yaşanan para girişiyle birlikte yabancı yatırımcıların Türkiye'de daha uzun süreli kalma yönünde ve portföylerindeki Türkiye ağırlığını artırma yönünde adımlar attığı da belirtiliyor. Edilen bilgilere göre, yabancıların Türkiye'de fon kurdukları ve bu fonlarla Türkiye piyasasında daha ağırlıklı kalmayı hedefledikleri belirtiliyor. Doların Türk Lirası karşısında düşüşünün bir başka nedeni ise Euro'nun son 15 ayın en yüksek seviyelerine yükselmesi. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gösterge faizi daha da artıracağı beklentileriyle değer kazanan Euro, ABD'de bütçe üzerinde devam eden görüşmeler dolayısıyla baskı altında olan dolar karşısında 1.4422'ye kadar yükselerek Ocak 2010'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

BORSA YÜZDE 2 GERİLEDİ
Son 1 haftada yaklaşık yüzde 8 tırmanarak hızlı bir çıkış yakalayan İstanbul Borsası'nın hızını yatırımcının kâr arzusu kesti. Yurtdışında olumlu havanın devam etmesi, içeride dolar ve faizde de gerileme görülmesi sonucu yılın en yüksek seviyesi olan 69 bin 795'e kadar yükselmesinin ardından, haftanın son günü gelen kâr satışlarıyla eksiye geçerek yüzde 2.01 düştü. Bankacılık hisseleri öncülüğünde gelen satışlarla İMKB100 haftayı 68 bin 93 puandan kaparken, bankacılık endeksi ise yüzde 3.27 düştü. Ekspres Yatırım Araştırma Müdürü Ömer Ömerbaş, endeksin, güçlü direnç seviyelerine geldiğini ve bu noktalardan kâr satışlarının tetiklendiğini belirterek, "Ayrıca piyasa yapıcısı bankaların Merkez’den borç alma penceresinden borç aldığı haberi bir baskı yaratmış olabilir” dedi.

NOT ARTIŞI DEDİKODUSU YENİDEN DEVREYE GİRDİ
Artan yabancı para girişinin bir başa nedeni ise kredi notunun artacağına yönelik dedikodular. Bankacılar, zaman zaman gündeme gelen not artışı dedikodusunun son günlerde yeniden devreye girdiğini söylüyor.(GAZETE HABERTURK)