ABD borsaları, sürpriz şekilde yüksek gelen konut ve dayanıklı mal sipariş verileri ile ekonominin sonunda belini doğrultma yoluna girdiği yönündeki beklentilerin, devletin ekonomiyi düzeltme planları için gereken kaynakları bulmakta zorlanabileceği yönündeki endişelere baskın gelmesiyle kapanışa yakın yükseldi.

Doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ettiğini belirten yerli bir bankanın döviz masası müdürü, "ABD Hazine Bakanı Geithner'ın açıklamaları dün dolarda ciddi dalgalanmalara neden oldu. Her ne kadar daha sonra açıklamalarını yumuşatsa da yine de ABD'nin bu konuya sıcak bakabileceğinin mesajını verdi. Bugün ABD büyüme verileri ve Geithner'ın açıklamaları yakından takip edilecek" dedi ve ekledi:

"Dolar/TL'de devam eden global iyimserliğin de etkisiyle aşağı yönlü hareketin devam edeceğini düşünüyorum. Önce 1.64 TL daha sonra 1.6250 TL seviyeleri denenebilir. Önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon verilerine kadar gösterge tahvilde bileşik faiz de yüzde 14 seviyesinin hafif altı ve üstündeki salınımını sürdürecektir."

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın dün IMF özel çekim haklarının (SDR) kullanımının genişletilmesini değerlendirmeye açık olduğunu belirtmesinin ardından diğer para birimleri karşısında değer kaybeden dolar, tekrar yükselişe geçti ve yen karşısında değer kazandı. Yatırımcılar Geithner'ın açıklamalarını ilk anda, Çin'in bu hafta yaptığı ve IMF'nin özel çekim haklarının dünya rezerv para birimi olarak zaman içinde doların yerini almasını öngören açıklamaların kabulü olarak algılamışlardı.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.6640 TL olan ve kapanışın ardından 1.6540 TL seviyesine gerileyen iyi dolar alış kotasyonları bugün güne 1.6520/80 TL seviyesinden başladı.

Tahvil/bono piyasalarında 3 Kasım 2010 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, dün spot kapanışta yüzde 14.09 valörlüde yüzde 14,04 olurken, işlem hacmi 1.95 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Aynı tahvilde tezgahüstü piyasada bu sabah bileşik faiz yüzde 14,01 seviyesindeydi.

SABAH