DOLAR GÜNE 1,70 YTL'DEN BAŞLADI

İstanbul serbest piyasada dolar 1,7000 YTL, avro 2,1550 YTL"den güne başladı.

Dolar şu sıralar yüzde 2,12 artışla 1,6875 YTL avro ise yüzde 0,05 artışla 2,1240 YTL seviyesinden işlem görüyor. Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,7050 YTL, avronun satış fiyatı ise 2,1750 YTL olmuştu.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,6690 YTL, en yüksek fiyat 1,6725 YTL, satışta en düşük fiyat 1,6780 YTL, en yüksek fiyat 1,6890 YTL düzeyinde bulunuyor. Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,2712, sterlin-dolar paritesi 1,5918, yen-dolar paritesi ise 95,18 düzeyinde seyrediyor.

MERKEZ'DEN DOLARA MÜDAHALE

Merkez Bankası, son günlerde döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğinden, döviz satım ihaleleri yoluyla döviz likiditesi sağlamaya karar verdi. İhalelerde satımı yapılacak döviz tutarının günlük 50 milyon dolar olarak belirlendi.

Merkez Bankası"ndan yapılan açıklamada, son dönemde uluslararası kredi piyasalarında yaşanan sorunlar nedeniyle küresel finans sektörünün güvenilirliğine ilişkin kaygıların oluştuğu belirtildi. Bu gelişmelerin global likidite akışını olumsuz etkileyerek özellikle ABD doları likiditesine olağanüstü bir talep doğurduğu kaydedilen açıklamada, merkez bankalarının hızlı ve koordineli bir şekilde hareket ederek piyasaların etkin çalışmasını sağlamak üzere para piyasalarındaki likidite sıkışmasını gidermeye çalıştığı belirtildi. Bu doğrultuda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası"nın aldığı karar ve uygulamaların da piyasaların işleyişini düzenli hale getirmek amacı taşıdığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
“Bu çerçevede, son günlerde döviz piyasasında derinliğin kaybolmasına bağlı olarak sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğinden, uygulanmakta olan dalgalı döviz kuru rejimi ile çelişmeyecek şekilde döviz kurlarının piyasada belirlenmesi ilkesi çerçevesinde Merkez Bankası piyasaya bugünden itibaren döviz satım ihaleleri yoluyla döviz likiditesi sağlamaya karar vermiştir.”

-GÜNLÜK 50 MİLYON DOLAR-

İhalelerde satımı yapılacak döviz tutarının günlük 50 milyon dolar olarak belirlendiği bildirilen açıklamada, gerekli görülen günlerde ihalelerdeki satım tutarının artırılabileceğinin altı çizildi.

Önümüzdeki dönemde döviz piyasası gelişmelerine bağlı olarak günlük ihale tutarlarında önceden duyurularak değişiklik yapılabileceği gibi, gerek duyulursa ihalelerin durdurulabileceği ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“Ayrıca, döviz satım ihalelerinin döviz piyasasındaki likidite ihtiyacını tam olarak karşılamadığı, ihalelere rağmen likidite azalmasına bağlı olarak oluşacak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda aşırı dalgalanma gözlenmesi halinde ise, her zaman olduğu gibi Merkez Bankası doğrudan döviz satım müdahalesinde bulunabilecektir.”

Açıklamada yer verilen bilgiye göre döviz alım ihalelerinin esasları şöyle olacak:

İhaleye, Döviz ve Efektif Piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar katılabilecekler. Türkiye"de işgünü olmasına rağmen ABD"de ödeme sistemlerinin tatil olduğu günlerde, yarım işgünlerinde ve ihale saati öncesinde Merkez Bankası"nca dövize doğrudan müdahale edilen günlerde ihale düzenlenmeyecek.

-EN AZ 1 MİLYON ALINACAK-

İhalede satımı yapılacak tutar ve ihale numarası saat 13.30"da Reuters sisteminin “CBTQ” sayfasında ilan edilecek, bankalar ihale tekliflerini saat 13.40-14.00 arasında verebilecekler. Teklifler daha önceden olduğu gibi Elektronik Fon Transferi (EFT) sistemi aracılığı ile gönderilecek.

İhale çoklu fiyat ihalesi yöntemi ile yapılacak. İhale sonuçları Reuters sisteminin “CBTQ” sayfasında ilan edilecek. İhalede teklif miktarı minimum 1 milyon dolar ve katları üzerinden verilecek. Her bir bankanın ihalede verebileceği maksimum teklif tutarı toplam ihale tutarının yüzde 40"ı ile sınırlı olacak. Bankalar verdikleri teklif tutarlarını ve fiyatlarını ihale süresince değiştiremeyecekler. İhalenin kesildiği fiyatta birden fazla teklif olması halinde dağıtım oransal olarak yapılacak. İhale yükümlülüğünü yerine getirmeyen bankalara Döviz ve Efektif Piyasaları Uygulama Talimatı çerçevesinde müeyyide uygulanacak.



BORSA

Piyasaların açılmasıyla birlikte dövizde gerileme yaşanırken, İMKB'de düşüş devam ediyor. İMKB Bileşik Endeksi, açılışta gerilediği 25.000 puanın altındaki seyrini
sürdürürken, dolar 1,7000 YTL, avro da 2,1400 YTL seviyesinde bulunuyor.

Dün son dakika alımlarıyla 25.040,81 puandan kapanan Bileşik Endeks, 964,63 puan ve yüzde 3,85'lik düşüşle 24.076,18 puandan açıldı. 24.008,19 puana kadar sarkan endeks gelen tepki alımlarıyla 24.529,85 puana kadar toparlandı.

24.500 seviyesinin hemen altında tutunan endeks, seansın ilk yarısını dünkü kapanışa göre 592,81 puan ve yüzde 2,37'lik düşüşle 24.448,00 puandan geçti.

Ardından gelen satış dalgasıyla 24.000 seviyelerini zorlayan Bileşik
Endeks saat 11.25 itibariyle düne göre 860,51 puan ve yüzde 3,44'lük düşüşle
24.180,30 puan seviyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, Uzakdoğu borsalarında yaşanan yüzde 5'in üzerindeki düşüşlerin
yanı sıra ABD ve Avrupa vadeli piyasalarının güne düşüşle başlaması, OPEC'in
petrol üretimini 1-2 milyon varil arasında kısacağına dair beklentilere dikkat
çekerek, ABD hisse senedi piyasasındaki enerji hisselerinin değer kazandığını, bu
gelişmenin ABD borsalarının karışık olsa da günü ağırlıklı olarak artıda
tamamlamasına neden olduğunu savunuyor.

DOW JONES GÜNÜ YÜKSELİŞLE KAPATTI

New York Wall Street Borsasında Dow Jones endeksi günü yükselişle kapatırken, Nasdaq puan kaybetti. Borsanın temel göstergesi Dow Jones 172 puan artışla 8.691 puana yükselirken, teknoloji endeksi Nasdaq 11,84 points puan düşüşle 1.603,91 puana geriledi.
VATAN