ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarına uzun bir süre daha dokunmayacağı yönündeki beklentiler sermaye piyasalarında moralleri artırdı. Altın bir gün içerisinde 30 dolar birden yükselirken dolar Euro karşısında 3 yılın en düşük seviyesine geriledi.
 
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin çarşamba akşamı gerçekleştirdiği basın toplantısının yankıları devam ediyor. Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) faiz oranlarını mevcut yüzde 0-0.25 seviyesinde bıraktığı duyurusu sonrası kameralar karşısına geçen Bernanke’nin işsizlik ve büyüme rakamlarında istikrar kaydedilmediği sürece faiz oranlarında artış olmayacağı açıklaması yatırımcıları adeta coşturdu. Açıklamanın en az 2012’nin ilk çeyreğine kadar ABD’de faiz artışının olmayacağı yönünde değerlendirilmesi ilk etapta ABD Doları’nı, Euro karşısında 17 ayın en düşük seviyesine indirdi. Gün içerisinde 1.4830 seviyelerine kadar yükselen paritenin yeniden 1.500 seviyelerini test edebileceği belirtiliyor. Dolar Endeksi (DXY) ise üç yılın en düşük seviyesine indi. Bernanke’nin bol para dönemine bir süre daha devam edileceğinin sinyalini açık olarak vermesinin ardından gerek ABD ve gerekse küresel ekonominin diğer ülkelerinde enflasyon korkuları yeniden alevlendi.
 
EMTİA YENİDEN HAREKETLENDİ
Bu korkular güvenli liman olarak bilinen altının onsunu bin 533 dolar seviyelerine kadar taşıyarak tüm zamanların rekorunu kırdırdı. Bernanke’nin konuşması esnasında hızla yükselen altın yalnızca bir gün içerisinde 30 dolar birden değer kazandı. Uzmanlar bir sonraki kritik eşiğin bin 550 dolar seviyesi olduğuna işaret ediyor. Başta gümüş, paladyum ve kakao olmak üzere çok sayıda emtia kaleminde yükselişler kaydedildi. ABD’de faizlerin bir süre daha düşük seviyede seyredeceği haberi yatırımcıların risk iştahını da artırması bekleniyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelmesi beklenen likiditenin Asya’daki sıcak para korkularını daha da ateşleyeceği belirtiliyor.
 
İŞSİZLİK TEHDİDİ DEVAM EDECEK
Diğer yandan FED’in, ABD ekonomisinin geleceğine yönelik yayımladığı raporunda önemli gelişmelere işaret edildi. Yapılan tahminlere göre ABD ekonomisinde büyümenin bu yıl yüzde 3.1 ile 3.3 arasında olması bekleniyor. Bununla, banka bir önceki öngörüsü olan yüzde 3.4 ilâ yüzde 3.9'luk büyüme beklentisini düşürmüş görünüyor. Ancak FED’in işsizlik konusuna bakışı, ocak ayındaki duruşuna göre daha pozitif görünüyor. Buna göre banka, işsizlik oranlarının yıl sonunda yüzde 8.4 ile yüzde 8.7 oranları arasına düşmesini öngörüyor. Önceki tahmin işsizliğin yüzde 8.8 9 arasında kalacağı yönündeydi.(GAZETE HABERTURK)