Otomotiv devi GM'nin iflas edeceği korkusu sadece Türkiye'de değil gelişmiş ülke para birimlerinde de değer kaybına neden oldu Krizden beri üç kez 1.75'leri test eden dolar hafta içinde önce bu seviyeyi geçti dün de alımın hızlanmasıyla 1.80'e dayandı..

Dolar soluksuz yükselişine devam ediyor. Önceki gün 1.77 kritik seviyesini aşan dolar serbest piyasada 1.80' de görerek rekor kırdı. Global piyasalar, otomotiv devi GM'in iflas riski ile karşı karşıya olduğunu açıklaması ile yeni bir satış dalgasının altında kaldı. Dünya borsalarındaki serbest düşüş hız kesse de, gerginlik devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelerde para birimleri değer kaybederken, borsalar tarihi dip seviyelerinde. Uzun süre diğer gelişmekte olan ülkelere göre sağlam duran Türkiye de son 2 gündür sallanıyor. Borsa sert satışlarla düşerken, doların önü kesilmiyor. Yabancıların talebi, yükselişlerde etkili oluyor. Yabancı banka raporlarında müşterilerine, "Türkiye'de pozisyon azaltın" tavsiyeleri vermeye başlamaları dikkat çekti.

TÜRKİYE UCUZ KALMIŞTI
Önceki gün kritik 1.77 seviyesini aşan dolar, dün de 1.80 seviyesine dayandı. "Türkiye dışarıdan fazla değerli görüldü" diyen Fortis Portföy Fon Yöneticisi Göktürk Işıkpınar, dolardaki hareketin sürpriz olmadığını belirtti. Işıkpınar, "Dolardaki yükselişin temelinde dünyadaki görünümün kötüleşmesi yatıyor. Yurtdışı borsalar sert kayıplar veriyor. Bununla birlikte IMF ile anlaşmanın hâlâ sağlanamamış olması Türkiye'ye yönelik risk algılarını artırıyor" dedi. Son iki günde dolardaki hızlı yükselişi değerlendiren Işıkpınar, "TL son haftalarda diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha sağlam kalmıştı. Şimdi Türkiye'nin biraz daha değer kaybettiği düşünüldü. Bu nedenle TL'de yükseliş biraz daha güçlü oldu" dedi.

MACAR PARASI ÇAKILDI
Gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybı yılbaşından bu yana devam ediyor. Macar para birimi forint yılbaşından bu yana dolara karşı yüzde 17 değer kaybetti. Kura yapılan tüm müdahalelere rağmen Rus Rublesi bu yıl yüzde 13 eridi. Son iki günlük hareket sonrası TL, dolar karşısında en çok değer kaybedenler liginde üst sıralara yerleşti. TL'nin yılbaşından bu yana kaybı yüzde 13.75'e çıktı.

'TÜRKİYE SAT, RUSYA AL'
Yabancıların Türkiye'ye yönelik raporları da değişmeye başladı. Yabancı banka raporlarında müşterilere "Türkiye'den çık" tavsiyesi veriliyor. Credit Suisse bankası tarafından dün yayınlanan raporda, Türkiye'deki pozisyonlarını azaltacakları belirtildi. Banka, Türkiye'ye göre daha ucuz kalan Rusya'ya yatırım yapılmasını tavsiye etti.

SABAH