Yurtiçinde yaşanan siyasi gerilim döviz piyasasında yükselişe neden oluyor. Bankalararası piyasada dolar düne göre yaklaşık yüzde 2 artarak 1,3040 YTL"ye kadar yükseldi. Dolar böylece geçen yılın Eylül ayından beri en yüksek düzeyi görmüş oldu. Euro da 2,05 YTL"ye çıkarak 2006 Temmuz"dan beri en yüksek düzeye ulaştı.
Kurda daha önce yaşanan artışlarda yerli yatırımcı devreye girip kurun "ateşini" düşürüyordu. Ancak yabancıların siyasi gerilim nedeniyle satışa geçmesi sonrasında bu kez yerli de yabancıya eşlik etti ve dolar yaklaşık 7 ayın zirvesine çıktı.

AK Parti"ye açılan kapatma davasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi"nin pazartesi vereceği karar öncesindeki tedirginlik kurdaki yükselişin temel nedeni oldu.

BORSADA YÜZDE 2.8"LİK DÜŞÜŞ
Dolardaki yükselişin yarattığı tedirginlikle borsada yüzde 2.8"lik değer kaybı yaşandı. İlk seansta yatay bir seyrin gözlendiği İMKB Ulusal 100 Endeksi, dolardaki hareketin etkisiyle 40 bin puanın altına geriledi. Endeks haftayı 1.133 puanlık düşüşle 39 bin 501 puandan tamamladı.

DOLAR DIŞARIDA DÜŞÜYOR
Dolar dışarıda ise değer kaybediyor. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Axel Weber"in, Euro Bölgesi"nde fiyat baskısının korkutucu düzeye geldiğini açıklaması, Euro"nun dolara karşı yükselmesini sağladı. Bankadan yapılan açıklamaların, faizlerin kısa vadede düşürülme ihtimalini zayıflatması Euro/dolar paritesinin 1,5821"e çıkmasına neden oldu.

Ekonomistler ne diyor?

REÇBER: KISA VADEDE 1,31 GÖRÜLEBİLİR

Kurdaki yükselişi NTVMSNBC"ye değerlendiren Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber, 2007 Ekim-2008 Şubat döneminde 1,15 YTL ile dip yapan doların artık yükseliş trendine girdiğini söyledi. Reçber, kısa vadede 1,31 YTL düzeyinin görülebileceğini kaydetti.

Euro/dolar paritesinin haftaya yeniden 1,59"u test edebileceğini belirten Reçber, “Bu seviyeden sonra dolar güçlenmeye başlayacak. Bu durumda yurtiçinde de dolar yükselmeye devam edecektir” dedi.

CEBECİ: KUR ÇOK YUKARI GİTMEZ
JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci de, yurtdışı kötüyken bunun üzerine politik risklerin eklenmesiyle piyasanın rahatsız olduğunu söyledi.

Cebeci şunları kaydetti: “Riskli bir dönemdeyiz, belirsizlik olduğu sürece kurda böyle iniş çıkışlar olacaktır. Hareketin nerede duracağını söylemek zor ancak ekstra birşey olmazsa kur buralardan çok yukarı gitmez. YTL"nin teknik gücü var. Yurtdışı yatırımcılar pozisyonlarını kapatmış durumda, yurtiçi yatırımcının da dolar pozisyonları hayli güçlü. Bu durumda çok talep olması beklenmemeli.”