BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, yazılı açıklamasında, “Bugün, kayıp, çalıntı ve sahte kart giderlerinden oluşan kart sahteciliği giderleri, şifreli döneme geçişin başlamasından bir yıl öncesine göre, yaklaşık yüzde 80 oranında oldukça belirgin bir düşüş göstermiştir. Ayrıca son yıllarda gelişen teknolojiye paralel olarak, elektronik ticarette güvenlik sağlama amacıyla oluşturulan 3D Secure güvenlik sistemi ile de kart sahteciliği giderlerinde düşüş gerçekleşmiştir” dedi.

BKM açıklamasında, 2005 yılında 26 milyon 585 bin 637 TL olan kayıp, çalıntı, sahte kart giderleri 2008 yılında yüzde 80 azalışla 6 milyon 199 bin 75 TL"ye geriledi.

2008 yılı bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında, internet üzerinden yapılan alışverişin her gün artmasına rağmen, internet alışverişlerindeki sahtecilik giderlerinin düştüğü takip edildi. 2007"de 9 milyon 276 bin 337 TL olan internet/e-ticaret santekarlık nedeniyle oluşan maliyet 2008"de 7 milyon 812 bin 5 TL oldu.

-KART SAHTEKARLIĞI CİROSU AVRUPA"NIN 5 KAT GERİSİNDE-Sertaç Özinal ayrıca, Chip&PIN ile kredi kartı kullanımında şifre uygulamasına birçok Avrupa ülkesinden önce geçen Türkiye"nin kart güvenliğini sağlama konusundaki başarısının, Avrupa"daki bir çok ülkeye örnek teşkil edecek düzeyde olduğunun da altını çizdi.

Özinal, Avrupa"da her 10 bin euroluk kredi kartı harcamasının ortalama 8 eurosunu sahtecilik cirosunun oluşturduğunu, Türkiye"de ise kredi kartı sahtecilik cirosunun her 10 bin euroluk harcamanın sadece 1.7 eurosunu oluşturduğunu açıkladı. Özinal, “Ülkelere göre toplam kredi kartı cirosu içinde toplam sahtecilik cirosunun payına bakıldığında Türkiye"de sahtecilik cirosunun Avrupa"ya göre ciddi düzeyde düşük olduğu görülüyor. Türkiye"de kredi kartı sahtekarlığı cirosu Avrupa"nın 5 kat gerisindedir” dedi.

Özinal, “Kart sahtekarlığı ciddi oranda azaldı, bugün her şey yolunda ama yine de tedbiri elden bırakmayın; kart bilgilerinizi ve şifrenizi kimseyle paylaşmayın, şüphelendiğiniz her hareketi ve işlemi bankanıza hemen bildirin” dedi.