Düzenlenen yarışmalara katılan vatandaşlar yarışmaya katılmak için ad, soyadı ve mail gibi kişisel bilgilerini veriyor ve asıl şikayet bundan sonra başlıyor.

Facebook’ta yarışma düzenlemek için Facebook yönetiminden izin alınmaya gerek duyulmaması ve yönetimin düzenlenen tüm yarışmaları denetleme imkanı olmaması kötü niyetli kişileri bu platform üzerinden düzenlenen yarışmalara yönlendirdi. Deveci, “İnternet sektörünün nabzını tutan sosyal medya dolandırıcıların da yeni adresi oldu. Bu yarışmalar sadece Facebook uygulamaları üzerinden yürütülüyor. Kampanya Facebook üzerinden duyuruluyor hediye kazanmak için çekilişe katılmak isteyen kişiler verilen mail adresine sorunun yanıtıyla birlikte kişisel bilgilerini gönderiyor. Asıl şikayet ise bundan sonra başlıyor. Çünkü bir firmaya ait birden fazla sahte hesap olabiliyor. Sahte profiller düzenledikleri yarışmalarla birlikte sizin mail adreslerinizle birlikte kişisel bilgilerinize çok rahat ulaşabiliyor. Kura çekilişi sonunda kazanan ise asla siz olmuyorsunuz. Bu tür dolandırıcılıklara karşı yarışmaya katılmadan önce profil hesabının doğruluğundan emin olun. İnterneti çok fazla kullanan vatandaşlar için büyük tehlike haline geldi. ” şeklinde konuşarak uyardı.

“Mail Adreslerimiz Satıldı”
Bu tür yolla yapılan yarışmalar sonrası kazandığı sandığı hediyeyi alamayan ve e maillerinin üçüncü kişilere geçtiği için mağduriyet yaşayan vatandaşlar ise şikayetlerini şöyle dile getirdi:

“Facebook üzerinden düzenlenen bir yarışmaya katıldım. Çekilişe katılmam için mail adresimden belirtilen mail adresine kişisel bilgilerim gönderilmem istendi bende gönderdim. Tabiî ki kazanılan listesinde ismi yer almadı. Yarışma sonrasında hiç bilmediğim hatta bazılarının adını bile duymadığım firmalardan kişilerden mail almaya başladım. Yarışmalar ile mail adreslerimiz toplanarak satılıyor. Dikkat edin.”

“Firmanın facebook üzerinden yapmış olduğu 2 ay önceki yarışmada kazandığım hediyeler gelmedi. Testte en yüksek puan alan 100 yarışmacı hediye paketi kazanıyordu. Her yarışmada olduğu gibi bu yarışmada da hile olduğunu düşünüyorum. Mesela yarışmada 10 soru vardı bu 10 soruyu tam doğru cevapla 0(sıfır) saniyede bitirmek gibi. Bu gibi kişiler elenecek dendi. Benim skorumda 10288 idi. Ve hatırlayamıyorum fakat 12 yada 13. Saniyede bitirmiştim. Sonuçlar açıklandığında baktık ki 14 saniyenin altını tamamen (hiçbir hile tespiti yapıldığını zannetmiyorum) ki silmişler. Benim hakkımla yaptığım süreyi silmişler! Bu da demek oluyor ki hiç bir hile tespiti falan yok! Tekrar testi yayına soksunlar bende videoya çekip nasıl yapılıyormuş göstereyim madem hile diye silindik! Ben hakkımı istiyorum!”

“Tam 860 oy topladım ve bir hafta boyunca arkadaşlarımdan oy istedim. Facebook sayfasına şikayetimi yazmama rağmen cevap alamadım. Kurallara aykırı hiçbir şey yapmadım. Bir hafta uğraştım karşılığını istiyorum.”