Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda sıkıntılı maddeler için bazı değişiklikler ön gören kanun tasarısının Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaşması reel sektörü rahatlattı. AYTO Başkanı Dokuzlu “Artık şirketlerin yatak odalarına girilmeyecek. Yönetim kurulu üyesi, eşi ve her birinin üçüncü dereceden akrabalarının vadeli veya taksitle mal alması durumunda hapis cezası uygulaması yürürlüğe girmeden kaldırıldı” dedi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu ile bu kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapan Yasa Tasarısının Salı gecesi TBMM genel kurulunda kabul edilerek yasalaşmasının reel sektör için sevindirici bir gelişme olduğunu kaydeden AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, “Yeni Türk Ticaret Kanunu içerisinde çok sert maddeler yer alıyordu. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra ticaret yapmak bizim korkulu rüyamız haline gelmişti. Büyük tepki gören bazı maddeleri değiştirildi, bazıları da bütünüyle kaldırıldı. Yeni yapılan düzenlemelerin uygulamada karşılaşılacak sıkıntıları bertaraf edeceğine inanıyorum. Reel sektör olarak bir an önce Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Mevcut şekli ile en çok sıkıntı veren bazı maddelerin değiştirildiğini bazı maddelerinde kaldırıldığını kaydeden Dokuzlu, “ Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda en çok tepki veren maddelerden biri olan internet sayfasında yayınlanacak bilgiler ile ilgili madde değiştirildi. Artık şirketlerin yatak odalarına girilmeyecek. Mevcut hali ile ticari sır niteliğindeki bilgilerin (bankadaki paralar, alacaklar, borçlar, mal mevcudu, yıllık gelir ve giderler, yönetim kurulu raporları ve denetçi raporlarının) yayınlanması gerekiyordu. Yeni düzenleme de iki önemli değişiklikle ilan edilecek bilgilerin kapsamı daraltılıyor. Yayınlanacak bilgiler ile ilgili bir yönetmelik hazırlanıyor. Diğer değişiklik ise şirketlerin tamamı yayınlamayacak. Bunlar Bakanlar Kurulu ile belirlenecek olan denetime tabi limited ve anonim şirketler internet sitesi açmak ve kanunen yapılması gereken ilanları yayınlamak zorunda” ifadelerini kullandı.
Yeni düzenleme ile dede, nine, amca, dayı ve kaynanaların hapse girmekten kurtulduğunu belirten Dokuzlu, şunları söyledi: “Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre şirket yönetim kurulu üyesi, eşi ve her birinin üçüncü dereceden dahil akrabaların yönetim kurulu üyesinin şirketinden vadeli veya taksitle mal alırlarsa 73 bin TL’ye kadar para cezası, ödenmezse de iki yıla kadar hapis cezası öngörüyordu. Bu madde uygulamaya girmeden değiştirildi. Mal karşılığında borçlanma yasak olmaktan çıkarıldı. Bu konuda Türkiye Ekonomi Bankası’nın düzenlediği Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında düzenlemiş olduğu bilgilendirme toplantısında Hürriyet Gazetesi Ekonomi köşe yazarı Şükrü Kızılot’a bunu “kayınvalidem hapse girecek mi” diye sormam nedeniyle ulusal basında da bu konuya yer verilmiş ses getirmişi. Bu yeni düzenlemeden çok mutlu oldum”
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda ki hapis cezası bombardımanının durdurulduğunu kaydeden Dokuzlu, birçok madde de 73 bin liraya kadar para cezası ödemezse hapis cezası uygulaması öngörüldüğünü, hapis cezalarının kaldırıldığını, adli para cezalarının çoğunun da 2-4 bin lira idari para cezasına döndürüldüğünü sözlerine ekledi.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png