Disney Araştırma Merkezi’nde (evet, bildiğimiz Disney) çalışan bilim adamları, Touché isminde dokunmaya duyarlı yeni bir teknoloji geliştirdi. Günümüzde tablet veya akıllı telefonlarda kullandığımızdan biraz farklı olan bu teknoloji sayesinde kapı tokmağı, duvar ve hatta sıvı yüzeyler, dokunmaya duyarlı hale getirilebilir. Ancak Touché, telefonlardaki basit “kaydırma” hareketi dışında daha karmaşık hareketleri detaylı bir şekilde algılayabiliyor. Austin’de henüz Pazartesi günü sergilenmesine rağmen, bu teknolojik buluş şimdiden birkaç önemli ödüle layık görülmüş bile.

Peki bu teknoloji nasıl çalışıyor? Tipik dokunmatik ekranlar, tek bir elektrik frekansı kullanarak komutları kabul eder ve bu sadece ekrana dokunulup dokunulmadığından ibarettir. Touché ise daha geniş bir frekans aralığı kullanarak insan mimiklerine kadar birçok farklı hareketi algılayabiliyor. Birbirinden farklı dokunuş şekilleri, ayrı birer elektrik algısı yaratıyor. Örneğin bir kapıya tek parmakla dokunulduğuna veya tüm elle kavrandığına dair farklı profiller oluşturuluyor. Disney buna “kapasitif görünüş” adını vermiş.

Touché, görevini yerine getirmek için tek bir elektroda ihtiyaç duyuyor. Geriye sadece elektrik ileten yüzeylerin, uygulamayla ilişkilendirilmesi kalıyor. Bu yüzeylere mobilya, insan derisi ve içi su dolu küvet bile dahil.

Sınırsız hareket kabiliyeti
Koltuğa kurulduğunuzda kendi kendine açılan veya uykuya daldığınızda yine kendiliğinden kapanan bir televizyon hayal edin. Tek bir dokunuşla kilitlenen kapı hatta yüzmesi sakıncalı ufak bir çocuğu tespit edebilen “akıllı” yüzme havuzu… Touché’nin yapabileceklerini düşününce, hayal ettiğimizin bile ötesinde bir tabloyla karşı karşıya kalıyoruz.