Senato, 7 Ocak 1982’de Kenan Evren’e verilen fahri doktora unvanının geri alınması için harekete geçti.
 
12 Eylül askerî darbesi sebebiyle evinde savcıya ifade veren 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e bir kötü haber de İstanbul Üniversitesi’nden geldi. İstanbul Üniversitesi Senatosu yapmış olduğu toplantıda 2 Aralık 1982’de Evren’e verilen fahri doktora unvanının geri alınması için ilk adımı attı. Üniversite senatosu konuyu araştırması için Hukuk Fakültesi’ni görevlendirdi.
 
Fakülte, gerekli incelemeyi yaptıktan sonra fahri doktora unvanının geri alınıp alınmayacağı konusunda senatoyu bilgilendirecek. Üniversite yönetimi buna göre karar verecek.
 
SON KARAR SENATO’NUN
 
Görüşlerine başvurduğumuz bir senato üyesi “Konuyu gündemlerine aldıklarını, ancak henüz karar vermediklerini” söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen senato üyesi, “Konu geçen hafta senatonun gündemine geldi. Hukuk Fakültesi’nden konuyla ilgili görüş istendi. Hukuk Fakültesi Akademik Kurulu’nun teklifine göre senato fahri doktora unvanının alınıp alınmamasına karar verecek” dedi.
 
DEVAMI GELEBİLİR
 
Fahri doktora unvanı geri alınırsa diğer üniversitelerin de Evren’e verdikleri fahri doktora unvanlarını geri alabilecekleri ifade ediliyor. Evren’e verilen fahri doktora unvanının geri alınması için bir grup avukat İstanbul Üniversitesi Senatosu’na başvuruda bulunmuştu. Bir grup öğrenci de üniversitenin Beyazıt kampusünde eylem yapmıştı. 12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren Evren’e, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinin teklifiyle 1982 yılında fahri doktora unvanı verilmesi manidar bulunmuştu. Üniversite yönetimi o tarihten beri eleştirilerin odağından kurtulamadı.