Sağlık Bakanlığı, kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorlara muayenehane yasağı getirmeye hazırlanıyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Anayasa Mahkemesi"nin yürütmesini durdurduğu Tam Gün Kanunu"na alternatif hazırlanan yeni yasanın ayrıntılarını NTV"de anlattı. Akdağ, Sağlık Bakanlığı"nın yurtdışından doktor getirmek için düğmeye bastığını da açıkladı.

Tam Gün Yasası"na alternatif olarak hazırlanan yeni çalışmaya göre, kamu ve üniversitede görevli doktorların muayenehanede çalışması tamamen yasaklanacak.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Akşamdan sonra muayenehane açma işinde sanki bir açık kapı var gibi görünüyor. Ama o açık kapıyı kapamak için de elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Kamu hastanelerinde tam gün çalışmayı yüzde 92'ye varan oranda uygulayan bakanlık, üniversite hastanelerinde aynı oranı yakalamış değil. Bu konuda da formül geliştiren Sağlık Bakanlığı, "ortak kullanım modeli" ile mali sıkıntı içindeki üniversite hastanelerini bünyesine alıyor. Böylece doktorların tam gün çalışmasını garantiliyor.

YABANCI DOKTOR UYGULAMASI DA YOLDA

“Bir şekilde üniversite hastanelerini ayakta tutacağız. Ama üniversite hastanelerinin verimsiz çalıştığı da bir gerçek. Bu gerçek bir uzmanlık işi, bu uzmanlık da Sağlık Bakanlığı"nda var. Bu uzmanlığı neden bir araya getirmeyelim…” diyen Akdağ, yargıdan döndüğü için rafa kalkan yabancı hekim uygulamasının da ayrı bir kanunla yeniden gündeme geleceğini belirtti ve şunları söyledi:

“Elbette iyi yetişmiş hekimleri getireceğiz. Türkçe bilmeyeni de getirmeyiz. Türkiye'de doktor sayısını hem öğrenci yetiştirerek hem de yurtdışından doktor getirerek artırmamız elzemdir. Bunun milli değerleri ve milliyetçiliği zedeleyen bir yönü yok.”

MİRAY AKDAĞ / NTV