2008'de 12 Haziran'da dünyaya gelen bebeklerden 87'sine 4X4 cip hediye edildi. Bu yıl yenileri belirleniyor.

RUSYA'nın Ulyanovsk kentindeki UAZ (Ulyanovskiy Avto Zavod) Fabrikası'nın son 4 yıldan bu yana uyguladığı ve geleneksel hale dönüşen 12 Haziran Rusya Günü'nde doğan bebeklere çekilişsiz, kurasız 4x4 cip hediyesinin bu yılki bebek sahiplerinin belirlenmesi için çalışma sürdürülüyor.

Rus yetkililer son yıllarda ülkenin demografik yapısında yaşanan sorunun çözümünde farklı metotlar deniyor. Ulyanovsk Bölge valisi Sergey Morozov'un 4 yıl önce bölgede doğumu teşvik etmek amacıyla başlattığı "12 Haziran Rusya Günü' ve bunun bir hafta sonrası bölgede doğan bebeklere bedava "4x4 Jeep' hediye etme kampanyasının bu yıl ki talihlileri henüz belli olmadı. Ulyanovsk Belediye Başkanın Sergey Yermakov"un da büyük destek verdiği hediye cip dağıtımına, UAZ fabrikası da büyük kolaylık sağlıyor.

Yetkililer Rusya"nın, başlattığı nüfusu artırma planı çerçevesinde Ulyanovsk'ta yapılan bu uygulamanın doğumları artırdığını vurgularken kampanyanın başlatıldığı 2006 yılından bu yana verilen cip sayısının her yıl arttığını belirtti. Bundan dört yıl önce 28 yeni doğan bebeğe UAZ Patriot SUV model cip hediye edilirken, 2007 yılında bedava 4x4"ü kazanan bebek sayısı 78'e ve geride kalan 2008 yılında da bu sayı 87'e çıktı. Vali ve belediye başkanı, yaptıkları açıklamada bu hediye cipleri almak için birçok bebeğin dünyaya geldiğini, bu yılın yeni doğan bebek sayısının en az 100"ün üstünde olmasının beklendiğini söyledi.

Rusya'da 12 Haziran'da kutlanan "Rusya günü" ilk defa 1991 yılında "Bağımsızlık günü" ilan edilerek kutlanırken 1994 yılında isim değişikliği ile "Rusya Federasyonu Egemenlik İlan günü" olarak kutlanmaya başlamıştı. Eski Devlet Başkanı Vladimir Putin bu ismi uzun bulduğunu belirterek 12 Haziran'ı "Rusya günü" olarak ilan etti.