AKŞAM GAZETESİ BÖYLE YAZDI:
AKP"de Dengir Mir Mehmet Fırat"ın istifasının ardından Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanlığı"na eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu"nun getirilmesi, “partide taşlar yeniden örülüyor” yorumlarına neden oldu.

ANLAYIŞ DEĞİŞMEZ

Kürt politikasında cesur adımlar atılmasını, Türkiye"nin Barzani ile iletişime geçmesini savunan Dengir Fırat"ın parti yönetiminden ayrılması, Fırat"a yakın Güneydoğu milletvekillerini de tedirgin etti. Bu vekiller, “Başbakan, Güneydoğu politikasında klasik politikacılardan farklı bir argümana sahiptir. Biz her koşulda bu anlayışın bozulmayacağına inanıyoruz. Abdülkadir Aksu, merkeze yakın bir isim olduğu için değil, Diyarbakırlı olduğu için bu göreve getirilmiştir” yorumunu yaptı.

GENEL MERKEZE KOŞTULAR

Aksu"nun yeni dönemde İçişleri Bakanı yapılmaması, Kürt politikasında Dengir Fırat anlayışının galip geldiği yönündeki iddiaları güçlendirmişti. Aksu"nun önceki gün Erdoğan tarafından yapılan atamalarda, partinin ikinci adamlığına getirilmesi bu açıdan önem taşıyor. Fırat"a en yakın isimlerden biri olan Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, istifa haberini öğrenir öğrenmez AKP"ye koşan vekillerin başında yer aldı.

Dengir Fırat, partideki tüm görevlerinden istifa ettiği için Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına katılmamayı tercih etti. Gece geç saatlere kadar AKP"deki makam odasında bulunan Fırat, burada kendisini ziyaret eden vekillerle görüştü. Cemal Kaya, Fırat"ı partideki makam odasında ziyaret ederek, uzun süre görüştü. Cemal Kaya"nın moralinin bozuk olduğu görüldü. Fırat, partideki eşyalarını da toplamaya başladı. Abdülkadir Aksu"nun yarın parti genel merkezine gelerek, makam odasında çalışmaya başlayacağı öğrenildi.

YIPRANAN İSİM

Fırat, son dönemde parti içinde yıpranan isimlerden biri olarak gösteriliyordu. Özellikle CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu"nun Fırat"ın eski şirketi MENAS için siyasi nüfuz kullandığı ve bu şirketin hayali ihracat yaptığının Danıştay kararıyla tescillendiği yönündeki iddiaları, yeni bir tartışmaya neden olmuştu. Uğur Dündar"ın yönetiminde tartışan iki isim, karşılıklı belgeler sunmuş, ancak otoriteler, tartışmadan galip çıkan ismin Kılıçdaroğlu olduğu yönünde birleşmişti. Fırat, kendisini arayan bir müfettişin vicdan azabı çektiğini, yeni bir belge getireceğini ve bunu basın toplantısıyla açıklayacağını duyurmuştu. Ancak sözünü ettiği belgeyi bulamayan Dengir Fırat, basın toplantısı yerine internetten açıklama yapma yolunu tercih etmişti.