Marie Claire'den Berrak Sürücü, kriz dönemine rağmen kariyerinizi doğru planlamanın yolarını yazdı.

Doğru bir araştırma, etkili bir özgeçmiş ve olumlu bir iş görüşmesi ile hayalini kurduğunuz işe sahip olmanız mümkün!

1. İŞ ARAŞTIRMAK

KRİZE RAĞMEN YÜKSELİŞE GEÇEN BEŞ SEKTÖR

İş bulmanın ilk adımı hiç şüphesiz doğru bir araştırmadan geçiyor. İşsizliğin her geçen gün arttığı günümüzde, araştırmaya krizden en az etkilenen sektörlerdeki pozisyonlar ile başlayabilirsiniz.

SEKTÖR: BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
Bilgi teknolojileri, dünyada olduğu gibi ülkemizde de krize rağmen gelişen ve krizden en az etkilenen sektörlerden biri. Özellikle bilgi teknolojileri ve bilgisayar mühendisliği alanında eğitim aldıysanız, büyüyen bu sektördeki ilanlara başvurabilirsiniz.

SEKTÖR: ÇAĞRI MERKEZİ
Sağladığı geniş iş olanakları ile 24 saat ihtiyaç duyulan çağrı merkezleri, Türkiye"nin en canlı istihdam alanlarından biri. Çalışanların yüzde 70"inin kadın olduğu bu sektör krize rağmen gelişmeye devam ediyor. Dinamikseniz ve stresle başa çıkabiliyorsanız, çağrı merkezi pozisyonları sizin için uygun olabilir.

SEKTÖR: TELEKOMÜNİKASYON
İleri teknoloji ile bire bir ilişkide olan telekomünikasyon sektörünün üç yıl içerisinde 50 bin kişiye iş olanağı sağlayacağı tahmin ediliyor. Bu sektörde en çok eleman ihtiyacı olan başvurabileceğiniz pozisyonlar ise satış, müşteri temsilcisi, müşteri hizmetleri, muhasebe ve pazarlama elamanı.

SEKTÖR: SAĞLIK
Ekonomik krizin sarsıntıya uğratamadığı bir diğer sektör ise sağlık sektörü... İlaç firmalarının yanı sıra hastaneler de insanların önüne geçemeyecekleri ihtiyaçlarını karşıladıkları için sağlık sektörü kriz döneminde de hareketliliğini koruyor. Bu alanda eğitiminiz varsa doktor, hemşire ve satış uzmanı gibi pozisyonlar sizin için uygun olabilir.

SEKTÖR: EĞİTİM
Eğitim sektörü de en çok iş olanağı sağlayan sektörlerden biri. Kariyerinizi eğitim üzerine yapmak ve bu alanda iş bulmak istiyorsanız; kriz döneminde olumsuz anlamda etkilenmeyen eğitim sektöründeki ilanlara başvurabilirsiniz. Uzmanlaştığınız alanda formasyon sertifikanızın olması sizi bir adım öne taşıyacaktır.

KARİYER SİTELERİNE GÖZ ATIN!
İnternetteki kariyer siteleri, iş arayanların adeta imdadına yetişiyor. İşte her sektörden ilanların yer aldığı, iş hayatı ve kariyer planlaması üzerine bilgiler içeren en güncel kariyer siteleri ise şunlar…

www.kariyer.net
1999"da kurulan ve o zamandan bu yana önde gelen insan kaynakları sitelerinden olan Kariyer.net, iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor. Kariyer.net"in aday veritabanında tam sekiz milyon beş yüz bin özgeçmiş bulunuyor. Site, Kariyer Rehberi bölümündeki makaleler, röportajlar ve sıra dışı kariyer hikâyeleri ile de renkli bir içerik sunuyor.

www.yenibiris.com
Ayda ortalama iki milyon yedi yüz elli bin kişi tarafından ziyaret edilen Yenibiriş; 2000 yılından beri hem kurumlar hem de bireyler için işe alım ve iş arama sürecini kolaylaştırıyor. Hürriyet İK gazetesi haber ve ilanlarının yanı sıra sürekli yenilenen içeriğiyle ziyaretçilerini gündemdeki gelişmeler ve etkinliklerden haberdar ediyor.

www.monster.com.tr
52 ülkede milyonlarca kişiye iş dünyasının kapılarını aralayan Monster"ın ülkemizdeki kolu Monster Türkiye, yepyeni bir kariyer sitesi. Dünyanın en çok ziyaret edilen web siteleri arasında ilk 40 arasında yer alan ve 80 milyonu aşan özgeçmişi ile dünyanın en geniş özgeçmiş veri tabanına sahip olan Monster, Türkiye"de de hızla yükseliyor.

www.secretcv.com
2000 yılından beri internet teknolojilerini yakından takip ederek; kariyer siteleri arasında sivrilen Secretcv, özellikle rahat kullanımlı web tabanı ve farklı sektörlerden ilanları bir araya getirmesi ile kullanıcılarına kolaylıklar sunuyor. Organize ettiği anketler ile de iş dünyası ile ilgili araştırmalar düzenliyor.

İŞSİZLİK DÖNEMİNDE GEÇİCİ ÇÖZÜMLER
Siz de kriz yüzünden işinden olan ve işsizliğin fırtınalı sularında yeniden karaya çıkabilmek için savaşanlardan mısınız? Belki şimdilik varmak istediğiniz nokta uzakta görünebilir… Bu sırada siz de en azından geçici limanlarda soluklanarak; hedefinize ulaşmak için ayakta kalmayı başarabilirsiniz.

Özel ders: Eğer öğretme ve empati kurma yeteneğiniz olduğuna inanıyorsanız, eğitimini aldığınız konu ile ilgili bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. İşsizlik döneminizde evde zaman öldürmekten ve depresif girdaba sürüklenmektense özel ders vermek hiç de kötü bir fikir değil!

Freelance çevirmenlik: Yabancı dil bilginize ve yazı dilinize güveniyorsanız kriz döneminde hayat kurtarıcı bir iş alternatifi olarak çevirmenliği denemeye ne dersiniz? Çevirmenlik büroları, şirketler, dergiler ve yayınevleri size freelance çeviri yapma imkânı sunabilir.

Çocuk bakıcılığı: İşte size işsizlik döneminden para kazanmak için zorlu bir seçenek! Her ne kadar kulağa kolay bir iş gibi gelse de çocuk bakıcılığı ilk olarak çocukları sevmeyi, onların dilinden anlamayı ve sabrınızın sonuna kadar deneneceğine hazırlıklı olmayı gerektiriyor. Kendinize güveniyorsanız neden olmasın…

Dönemsel işler: Hedeflediğiniz işi bulana kadar haftanın ya da ayın belirli günleri çalışarak para kazanmak için dönemsel işleri tercih edebilirsiniz. Farklı sektörde hizmet veren şirketlerin yoğun dönemlerinde açtıkları dönemsel kadrolara başvurarak şansınızı deneyin ve proje bazlı çalışmanın avantajlarından yararlanarak kendinize zaman ayırın.


BAŞARI HİKÂYELERİ; “HAYALİMDEKİ İŞE NASIL GİRDİM?”

ESRA BOZKURT
“İş görüşmesi için gece yarısına kadar bekledim ve işi aldım!”
“Henüz iki yıllık bir İnsan Kaynakları çalışanıyken, Philip Morris şirketinin İnsan Kaynakları Uzmanı pozisyonunu gördüm ve bu pozisyon oldukça ilgimi çekti.. Başvurdum ve bir süre sonra saat 22.00"de İnsan Kaynakları Direktörü ile yapılacak olan bir mülakata davet edildim. Saatin geç olması beni şaşırttığı için birkaç kez teyit etme gereği duydum. O gün 21.45"te görüşmenin yapılacağı yerde hazırdım. Ancak önceki toplantı uzadığı için bir süre daha beklemem gerekti. Görüşmem ancak 23.00"de başlayabildi ve gece yarısı 00.30"da sona erdi. Görüşmeyi yaptığım yöneticiler, o saatteki ilgim, heyecanım ve enerjimden çok etkilendiklerini dile getirdiler. O saatte yapmış olduğum görüşme benim için oldukça yoğun, keyifli, öğretici geçecek olan Philip Morris kariyerimin ilk ve değerli adımını oluşturuyordu.”

YELİZ AKSEL
“Yöneticiler ile tanışmak için yemek yedikleri yerde karşılarına çıktım!”
“Kariyer sitelerinin birinde çalışmak istediğim bir firmanın iş ilanını gördüm. Özgeçmişimi yolladım ama cevap gelmedi. Daha sonra internetten firmanın telefonlarına ulaştım ve insan kaynakları müdürü ile görüşmek için ısrarlı bir şekilde bir hafta boyunca aradım ama bir sonuç elde edemedim. Bir arkadaşım şirket yöneticilerinin dikkatini çekmek için video CV yollamamı tavsiye etti. Çaresizlikten kamera karşısına geçtim ve kendimden bahsettim. Kaseti büyük umutlarla gönderdim ama yine cevap alamadım. En sonunda bütün çevremi kullanarak şirkette çalışan birisiyle tanıştım ve yöneticilerin öğle yemeğinde nereye gittiklerini öğrendim. Bütün cesaretimi topladım ve restorana gidip özgeçmişimi kendi ellerimle verdim. Bir hafta sonra beni çağırdılar ve sonunda hayalimdeki işe kabul edildim.”


2. ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMAK

DOĞRU BİR ÖZGEÇMİŞ İÇİN TÜYOLAR
Araştırmalarınız sonucunda başvurabileceğiniz iş ilanlarını belirlediniz. Şimdi sıra size dair bilgileri ve özelliklerinizi en iyi şekilde yansıtan özgeçmişi hazırlamaya geldi. Yenibiris.com Editörü Didem Tekin, etkili bir özgeçmiş hazırlamanın tüyolarını veriyor…

“Özgeçmişiniz, fiziksel olarak bulunmadığınız bir yerde sizi tanıtmaya yarayan bir doküman, bazen de bir kâğıt parçasıdır. Kulağa çok basit gibi geliyor, değil mi? Eğer siz özgeçmişinizden aşağıda sıraladığımız maddeleri bekliyorsanız ve hazırladığınız özgeçmişin bu maddelere uygun olduğunu düşünüyorsanız evet; işiniz gerçekten çok basit…”
* Hayatınız için çok önemli bir adım atmak üzeresiniz. Başvuracağınız kurumun, bugüne dek aldığınız eğitimi ve varsa yaptığınız önemli işleri bilmesini istiyorsunuz.
* Yabancı dil, askerlik, seyahat edebilme gibi basit sorulara doğru cevaplarınız var.
* Sizi henüz görmeyen bir kimsenin fotoğrafınıza baktığında olumlu bir mesaj almasını istiyorsunuz.
* İş yaşamının ciddiyetinin farkındasınız ve özgeçmişinizin ciddi, düzgün, net ve etkileyici olmasını istiyorsunuz.
* Sizinle ilgili bilgi almak isteyenlerin doğru adreslere ulaşmasını bekliyorsunuz.
* Karşınızdakinin kısa bir sürede sizinle ilgili temel bilgilere ulaşmasını istiyorsunuz.
* Bu çok önemli adımınızda ne yapmak ve nasıl yapmak istediğinizi kısaca özetleyerek karşınızdaki kişide olumlu bir izlenim bırakmak ve diğer özgeçmişlerin arasından sıyrılmak istiyorsunuz.

Peki, o zaman doğru ve etkili bir özgeçmiş nasıl olmalı?
* Başvurulan pozisyona ve kuruma özel hazırlandığı belli olan.
* Farklı ama abartıdan uzak.
* Olabilecek en uygun fotoğrafın yer aldığı.
* Ciddi ve anlaşılır bir ön yazının ekli olduğu.
* Yazı karakterine varıncaya dek özenle hazırlanmış.
* Doğru ve net bilgiler içeren.

Yaratıcı bir özgeçmiş hazırlamayı hiç düşündünüz mü?
*İnsanların kendi tarzlarını ortaya koymaları, tarzı olmayan bir kişiye oranla bir adım önde olmalarını sağlar. Yaratıcı özgeçmişler tarzını yansıtmanızda büyük rol oynar. Ancak unutmamanız gereken bir nokta var; bu tür özgeçmişler eğer yaratıcılığın gerektiği bir pozisyona başvuracaksanız geçerlidirler. Yaratıcı bir işe başvuruyorsanız, örneğin bir metin yazarı olmayı planlıyorsanız, karşınızdakinde yaratıcılığınızla ilgili bir ışık yakmanız hoş olur. Yazdığınız metinlerde bu pozisyon için doğru aday olduğunuzun sinyalini verebilirsiniz.
Görsel bir çağın sakinleri olduğumuz için adaylar görüntülü özgeçmişlerden de yararlanabiliyorlar. Kendilerini anlattıkları kısa filmler çekerek akılda kalmayı umuyorlar. Eğer siz de görsellik kullanacaksanız bunu şık bir biçimde yapın. Özgeçmişin formatı ne olursa olsun; ayrıntılar her zaman için önemlidir.

DİJİTAL PORTFOLYO İLE FARKLILIK YARATIN!
İletişim çağı sakinleri olarak unutmayın ki kendinizi ifade etmek konusunda sınırsız avantaja sahipsiniz. Bunlardan biri de dijital portfolyonuzu oluşturmak ve gerektiğinde portfolyonuzu ziyaret eden kişilerin sizinle ilgili istediğiniz her türlü bilgiyi almasını sağlamak. Web teknolojileri, eğitim yaşamınızdan tutun özel yaşamınızdaki paylaşılabilir bilgilere kadar her şeyi internet ortamında depoladığınız ve güncelleyebildiğiniz tanıtım sayfaları yapmanıza olanak veriyor. Kendinize dijital portfolyo oluşturmanız, hem iletişim tarafınızın ne kadar güçlü olduğunu gösterir, hem de sizi tanımak isteyen kişilerin kolayca bilgi edinmesini sağlar.

KARİYERİNİZİ PLANLAYIN!
İnsan kaynakları alanında hizmet veren Baraka Consulting Group"un sahibi, Boğaziçi Üniversitesi Eğitimcisi ve Kariyer Koçu Reha Abi"nin iş dünyasındaki kadınlar için önerileri…

* Kariyer yaparken her iki cinsin de eşit olduğunu unutmayın!
“Farkına varılması gereken bir gerçek var; artık iş hayatında kadınlar ve erkekler eşit konumda. Erkekler hâlâ egolarını geliştirmeye devam ediyorlar ama kadınlar da bunun farkına varıp, bu egolarla nasıl baş etmeleri gerektiğini öğreniyorlar. Hatta kadınlar genetik olarak sahip oldukları beceriler sayesinde erkeklerden bir adım öndeler. Karşısındakini anlama ve empati kurma becerileri erkeklerinkine oranla daha güçlü olduğu için yönetme ve organize etme konusunda kadınlar daha başarılılar.”

* Hayatınızı ve kariyerinizi planlayın!
“Kadınların yükselebilmek için sorumluluklarının farkında olması ve kariyerlerini bu sorumluluklara göre yönetmeleri gerekiyor. Örneğin iş hayatındaki kadınların çoğu çocuk sahibi olmayı bir engel olarak görüyorlar. Ancak çocuk sahibi olmak doğru bir zamanda gerçekleşir ve önceden planlanırsa hiçbir şekilde olumsuzluk getirmez. Önemli olan, kariyer ve özel hayatı birbirlerini engellemeyecek şekilde planlamak...”

* Zamanı doğru bir şekilde değerlendirin!
“Kariyer yapmayı hedefleyen kadınlar, iş yerinde artık gereksiz zaman harcamıyor ve programlı çalışarak zamanlarını iyi değerlendiriyorlar. Sabah erken saatlerde gelerek işin başına geçiyor ve akşamüstü ofisten işlerini tamamlamış olarak ayrılıyorlar. Özellikle 1980 sonrası doğan ve "Y kuşağı" olarak adlandırdığımız yeni nesil, iş ve özel yaşamı doğru bir şekilde dengeliyor. Çalışma saatlerinin dışında ofiste fazla zaman geçirmemeye çalışarak, iş saatlerini daha verimli kullanıyorlar.”

* Yaşam boyu eğitim felsefesini benimseyin!
“Günümüzde bilgi çağının hızını ve güncel olanı yakından takip etmek için kişinin kendini sürekli geliştirmesi gerekiyor. Kadınlar için de benzer durum söz konusu. İş dünyasına girdikten sonra o kişi eğer içinde yer aldığı sektörü takip etmiyorsa, kariyer çizgisi çok çabuk aşağı inmeye başlıyor. Yaşam boyu eğitim, yeni bir konsept olmasa da günümüzde son derece değer kazanan bir anlayış haline geldi. Bir adım öne geçmek için araştırmak, gözlemlemek ve yeni bilgiler edinmek gerekiyor.”

* Kadınlığınızı değil fikirlerinizi ön plana çıkarın!
“İş hayatında kadınlar, kadın olduklarını unutmamalı; sadece kendilerine özen göstererek her zaman bakımlı olmalılar. Çünkü kendine bakmak yine kendinize olan sayınızı gösterir; kendine saygısı olan insanın da çevresine saygısı vardır. Ancak kadınlar kadınlıklarını fazla öne çıkararak bir silah olarak da kullanmamalılar… Kişinin iş hayatında kadın ya da erkek değil, iş insanı kimliğini yansıtarak fikirlerini öne çıkarması gerekir.”

* Kriz döneminden faydalanın ve fark yaratın!
“Yeni ekonomik durumu krizden çok "durgunluk dönemi" şeklinde tanımlamayı daha doğru buluyorum. Bu durgunluk döneminde eğer kişinin yeni bir iş bulana kadar yeterli boş zamanı varsa; uzmanlaşmak istediği alanda kendisini geliştirmeli ve ihtiyaç duyduğu konularda kitap okumalı. Eğer işini sürdürmek istiyorsa, o zaman mutlaka yaptığı işte farklılık getirmesi gerekiyor. Elenmemek için kendinizi geliştirmeli, sorumluluklarınıza sahip çıkmalı ve işinizde fonksiyonel olmalısınız.”

3. İŞ GÖRÜŞMESİ

KENDİNİZİ EN İYİ ŞEKİLDE İFADE EDİN!
Belirlediğiniz pozisyona özgeçmişiniz ile başvurduktan sonra beklediğiniz fırsat geldi ve sonunda iş görüşmesine çağrıldınız… Peki, bu fırsatı en iyi şekilde nasıl değerlendirmeli ve kendinizi ifade ederken nelere dikkat etmelisiniz? Özel İstihdam Büroları Derneği Kurucu Başkanı Pembe Candaner, iş görüşmesi ile ilgili görüşlerini anlatıyor…

İş görüşmesine gidecek olan adaylara ilk olarak nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?
PEMBE CANDANER: İş arayanlara sunulan reçetelere son derece karşıyım. Çünkü bu tür reçeteler insanları doğallıktan uzaklaştırıyor ve birtakım kalıplara uymaya zorluyor. Adaylar, bu reçeteleri yerine getirmeye çalışırken doğal olmadıkları için kendilerini yanlış tanıtıyorlar. Dolayısıyla daha ilk günden bir samimiyetsizlik başlıyor. Reçeteler uygulandığı zaman hep tek tip insan profili ortaya çıkıyor; farklılıklar yok ediliyor. Hâlbuki her insanın bir iş için farkı özellikleri ve güçlü olduğu noktaları var. Dolayısıyla benim önerim kişinin olduğu gibi olması, içten ve doğal davranması. Siz kendinizi karşınızdakine olmadığınız gibi beğendirirseniz, daha sonra işe girdiğiniz zaman mutsuz olursunuz. O yüzden baştan aldatmak yerine içten ve doğal olarak kendinizi en iyi şekilde ifade edebilmeniz önemli. Birinci kural bu!
Görüşme sırasında adaylar doğal davranabilmek için heyecan ve kaygı ile nasıl başa çıkabilirler?
P.C.: Görüşmeye giderken, adayların kendilerini rahat hissetmeleri çok önemli. Tabii ki bu hiç de kolay değil, ama şu şekilde düşünmek sizi rahatlatacaktır;: "Ben buraya kendi bildiklerimi ve yeteneklerimi sergilemek için geliyorum. Bu işi yapabileceğime inanıyorum ve ben hazırım. Görüşmeye gittiğim şirketin beklentileri ile benim yeteneklerim ve donanımlarımla örtüşüyorsa, doğru ve verimli bir birliktelik ortaya çıkabilir." Karşı tarafın da size ihtiyacı olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Bunu kendinize hatırlarsanız heyecanınızı daha kolay yenebilirsiniz.
Peki, görüşmeye gitmeden önce ne gibi hazırlıklar yapılabilir?
P.C.: Görüşmeye gitmeden önce mutlaka kendi hikâyenizi kafanızda oluşturmanız gerekiyor. Yeteneklerinizi ve en iyi olduğunuz alanları aklınızdan geçirin. Herkesten farklı olduğunuz, güçlü olduğunuz tarafları belirleyin. Nerede okuduğundan ve neler yaptığından çok hikâye oluşturmak çok önemli. Bir iş görüşmesi, kâğıtta yazılı olarak sunduğunuz özgeçmişin teyidi değildir. Ne yazık ki ülkemizde genellikle iş görüşmeleri bu şekilde yapılıyor. Buna uygun olarak da "Şu soruda bu cevabı vermelisiniz" gibi gereksiz reçeteler öneriliyor.
Başvurulan şirket hakkında araştırma yapmak ne kadar önemli?
P.C.: Adayların, görüşmeye gittiği şirketi ve pozisyonu araştırması çok önemli. Görüşmeye giden donanımları gereği doğru bir aday olabilir ama şirket hakkında hiçbir araştırma yapmadığı ortaya çıkarsa bilgisizliği ve ilgisizliğinden dolayı ciddiye alınmaz. Ayrıca adaylar dışında görüşme yapan kişilerin de önceden hazırlanması ve adayın özgeçmişini inceleyerek görüşmeye gelmesi gerekiyor.
Görüşmede ücret konusu nasıl konuşulmalı?
P.C.: Ücret ile ilgili detayların ilk görüşmede konuşulması taraftarı değilim. Çünkü her firmanın kendi ücret politikası var ve bu durumun kişiye göre değiştirilmesi söz konusu değil. Şirketlerin kişiye özel değil; pozisyona özel ücretlendirme politikası vardır. Ancak görüşme yapan taraf size sorduğu zaman; "Bu şirkette çalışmak istiyorum ve uygun bir ücretlendirme yaptığınızı tahmin ediyorum. Dolayısıyla size bırakıyorum" diyebilirsiniz. Ayrıca size önceki işinizde aldığınız ücreti sorabilirler. O zaman doğruyu söylemek durumundasınız. O pozisyonun alt ve üst limitine göre sizin aldığınız rakamı karşılaştırırlar ve bu limitlerin dışındaysanız sizi devre dışı bırakabilirler. Ancak o şirkette çalışmak istiyorsanız; "Beni ücret dolayısıyla lütfen elemeyin. Şirketinizde çalışmak istiyorum, sizin skalanızın dışındaysam ücret paketini tekrar konuşabiliriz" diyebilirsiniz.
Başvurduğu pozisyon olmadığı takdirde adayın sırf o kurumda çalışmak istediği için başka bir pozisyonu kabul etmesi sizce ne kadar doğru?
P.C.: Ben bu tutumu doğru bulmuyorum. Bir kişi kendi yetenekleri ve bilgisinin altında donanımlar gerektiren bir pozisyonda çalışırsa çok çabuk sıkılmaya başlıyor. O zaman da çalışma süreci uzun soluklu olmuyor. Hem şirket hem de kişi açısından zaman kaybı ve mutsuzluk ortaya çıkıyor. Bu tür bir tecrübe, kişinin özgeçmişine de katkı sağlamıyor.
Kriz döneminde işsiz kalan ve bir an önce çalışmaya ihtiyacı olanlara ne tür çözümler önerirsiniz?
P.C.: Kriz döneminde kişiler, kendi işleri ile ilgili dönemsel çalışabilirler. Dönemsel iş yapış biçimi; özelikle kendi özel hayatına zaman ayırmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Haftanın belirli günleri, haftada bir gün, ayda bir gün çalışırsınız ya da iki ay boyunca her gün çalışırsınız bir ay çalışmazsınız. Özetle dönemsel çalışma şekli, karşı tarafın isteğine ve ihtiyacına göre sizin kendinizi ayarlamanızı gerektiriyor. Dolayısıyla kriz döneminde dönemsel çalışmayı tercih etmek ideal bir çözüm olabilir.

KARİYER STİLİ
İş görüşmesinde özgeçmişiniz kadar karşı taraf üzerinde bırakacağınız izlenim de büyük önem taşır. Başvurduğunuz sektörün gerektirdiği imaj ile stilinizi yorumlayın ve özenli bir görünüm yakalayın.

YARATICI
Kendi tarzınız gibi başvuracağınız pozisyon da yaratıcılığı ön plana çıkarıyorsa; farklı kombinler denemekten çekinmeyin. Yeni sezonun trend"lerinin izini taşıyan kıyafetler ile cesur yönünüzü vurgulayarak ölçülü bir şıklık yaratın.

KURUMSAL
Ciddi bir görünüm sergilemeniz gereken bir pozisyon için iş görüşmesine giderken; gardırobunuza göz atın ve olabildiğince sade parçalar seçin. Etek ya da pantolon takım, sizin için ideal bir tercih olacaktır.

FÜTÜRİSTİK
Kişiliğinizin ileri görüşlü yönünü ön plana çıkarmak için fütüristik bir seçim yapmanız, farklılığınızı yansıtacaktır. Teknoloji ve bilişim gibi yenilikçi bir vizyonu benimseyen sektörler için tercihinizi gelecek sezonun trend"lerini taşıyan bir elbiseden yana kullanın.

MİNİMAL
Sade ve net bir görünüm, karakterinizi ve donanımlarınızı daha fazla vurgulamak istediğinizi ima eder ve olumlu bir izlenim yaratır. Ayrıntılardan arınmış şık bir pantolon ceket takım, minimal bir stil yaratmanızı sağlar.

GÖRÜŞME YAPANLAR NELERE DİKKAT EDİYOR?
Farklı sektörlerde hizmet veren kurumların insan kaynakları yetkililerine, iş görüşmesi sırasında ne gibi durumları olumlu ya da olumsuz değerlendirdiklerini sorduk.


Murat Demiroğlu - PricewaterhouseCoopers İK Hizmetleri Bölüm Yöneticisi
“İş görüşmesi hem potansiyel işveren hem de adayın birbirlerini tanımaları ve kendilerini tanıtmaları için iyi bir fırsat. Aday; görüşme öncesi görüşülecek firmanın sektörü, faaliyet alanları, rakipleri ve güçlü yanları gibi konuları araştırmalı. Ayrıca potansiyel iş, pozisyon ve aranan nitelikler hakkında da hazırlık yapmalı. Neden bu şirkette çalışmak istediğini de açıkça ortaya koyabilmeli. Adayın farkını ortaya koyabilmesi, kendi yapabilirliklerinin farkında olması ve beklentilerini net bir şekilde ifade etmesi de çok önemli. İş görüşmelerinde her iki tarafın doğru karar verebilmesi için açıklık ve dürüstlük ise kesinlikle şart. ”

Meltem Kalender - Turkcell Çalışan İlişkileri Yönetimi Bölüm Başkanı
“İş görüşmelerinde iyi bir hazırlıkla birlikte güçlü bir sunum en az başarılarınız ve becerileriniz kadar önem taşır. Ne istediğini bilen, kendine güvenen, iyi hazırlanmış bir aday görüşmecide iyi bir izlenim bırakır. İzlenim, içerik kadar önemli. Nasıl göründüğünüz ve bir şeyi nasıl söylediğiniz, ne söylediğiniz kadar önemlidir. Güçlü noktalarınızı rahat ve emin bir şekilde açık açık belirtmenizde fayda var. Ayrıca kariyer hedefini açıkça ortaya koyan adaylar da bir adım öne geçer. Yan menfaatler ve maaşı sormayın. Görüşme süreci, uygun bir eşleşmenin olup olmadığını belirlemek için sizin ve görüşmeyi yapanın birbirini değerlendirdiği iki yollu bir süreçtir. Bir sonraki adıma, bir sonraki adımın ne olduğunu sorarak siz geçin.”

Serpil Erten - TNS PIAR İnsan Kaynakları Direktörü
“Görüşmeye gidilecek firma hakkında ön araştırma yapılması, iş görüşmesine saatinde gidilmesi ve özenli bir giyim tarzının seçilmesi öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken unsurlar. Görüşme sırasında adayın kendisini ve beklentilerini doğru bir şekilde ve gündelik ifadelerden uzak bir dille yansıtmasının, görüştüğü kişinin sorularını iyi anlayarak konuyu dağıtmadan cevap vermesinin de önemli olduğunu düşünüyorum."

Erkan Ataman - Ciner Yayın Holding İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı
“Adayların başvurdukları pozisyonun niteliklerini iyi bilmesi, başvurdukları şirketin özgeçmişini incelemeleri ve bilgi sahibi olmaları, iş görüşmesinin sağlıklı geçmesi açısından önemli faktörler. Görüşmeyi yapan biz insan kaynakları yetkilileri ilk izlenime çok önem veririz. Beden dili de görüşmenin seyrini etkileyen bir diğer unsurdur. Kişiler hakkında bilgi edinmek için sorulan sorulara samimi ve içten cevap verilmeli ve bununla beden dillerinin uyumlu olması gerekir. Kısacası adayların gerçek anlamda samimi, istekli, dürüst ve tutarlı olmaları yeterlidir.”

Nilay İslamoğlu - Bilgi Üniversitesi İnsan Kaynakları Birimi Sorumlusu
“İş görüşmesine gelen adayların samimi olup olmadıkları benim için çok önemli. Özgeçmişinde çizdiği profili üstüne uydurmaya çalışan değil; "Ben buyum" diyebilen aday bir adım öne çıkar. Kurumu merak eden, pozisyonu merak eden, kendisi ile paylaşılanları dikkatle dinleyen ve uygun yerlerde uygun sorularla dinlediğini belli eden adaylar her zaman ilgi çekici olmuştur. Motivasyon yüksekliğini "ne iş olsa yaparım"a vardıranlar puan kaybederken, "ben de sizi seçiyorum" duygusu verenler puan kazanırlar. Özellikle yeni mezun adayların kariyer hedeflerinin oturmamış olması son derece beklendiktir ancak bir kariyer hedefi olmaması kesinlikle kabul edilemez.”

BAŞARILI BİR İŞ GÖRÜŞMESİ İÇİN BEŞ ÖNERİ
1. Görüşme öncesinde en güçlü yanlarınızı ve en iyi olduğunuz alanları bir kez daha gözden geçirin.
2. Başvurduğunuz pozisyon ile ilgili beklentilerinizi belirleyin ve kuruma nasıl katkıda bulunabileceğinizi düşünün.
3. Bakımlı olmaya özen gösterin ve olduğunuz gibi görünmeye dikkat edin. Frapan olmaktan kaçınmakla birlikte size uymayan bir imaja da bürünmeyin.
4. Görüşme sırasında olabildiğince doğal davranın ve kendinizi karşı tarafa beğendirmek için zoraki davranışlardan kaçının.
5. Görüşmeden ayrılmadan önce bir sonraki adımın ne olacağını, görüşme yaptığınız kişinin sizi ne zaman haberdar edeceğini mutlaka öğrenin.

Daireler

A
% 57
Amerikan Psikoloji Derneği"nin son araştırmasına göre dünyada işsizlik stresi yaşayan kadınların yüzdesi.

B
% 18
Kariyer.net"in 2008 yılının dördüncü çeyreği verilerine göre en çok ilan yayınlayan inşaat sektörünün ilan yüzdesi.

C
576
Kariyer.net"te en çok ilan yayınlayan ikinci sektör olan bilişim sektörünün ilan sayısı.

D
% 6
Kariyer.net"te kadın aday arayan birinci ilan olan muhasebe elemanı ilanlarının yüzdesi.

E
539.089
Kariyer.net"te en çok başvuru olan sektörler sıralamasında ilk sırayı alan ilaç sanayinin ilan sayısı.

H2