Antalya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı'nca düzenlenen 15. Altın Portakal Şiir Ödülü etkinlikleri, 17 Martta başlayacak.

Doğan Hızlan'ın jüri başkanlığını yapacağı 15. Altın Portakal Şiir Ödülü jürisinde, Cevat Çapan, Ahmet İnam, Mustafa Durak ve Altın Portakal Şiir Ödülü'nün geçen yılki sahibi Emirhan Oğuz yer alacak. Ödül jürisi, 17 Martta toplanarak 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında yayımlanan şiir kitaplarından yola çıkarak bu yılki ödülün sahibi olacak şairi ve şiiri belirleyecek.

Altın Portakal Şiir Ödülü etkinlikleri çerçevesinde, yayıncı Fahri Özdemir'in AKSAV arşivine hediye ettiği koleksiyonda bulunan ve ünlü şairlerin el yazılarıyla yazılmış şiirlerinden oluşan sergi, 17-25 Martta AKM fuayesinde ziyarete sunulacak. Altın Portakal'da bugüne kadar ödül almış şairlerin şiirlerinin yer alacağı ''14 Altın Şair Sergisi'' de AKM'de aynı gün ve saatte şiir severlerle buluşturulacak.

Altın Portakal Şiir Ödülü etkinlikleri Akdeniz Üniversitesinde, çeşitli okullarda, kültür sanat derneklerinde düzenlenecek söyleşiler, şiir dinletileri, imza günleri gibi etkinliklerle devam edecek.

-OPERA-BALE-

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB) sanatçıları, Yalçın Tura'nın bestelediği ve metnini halk ozanı Karacaoğlan'ın deyişlerinden yararlanarak yazdığı Karacaoğlan operasını sanatseverlerle buluşturacak. Geçtiğimiz yıl Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin dünya prömiyerini gerçekleştirdiği eser, 15 Mart Salı günü sahnelenecek.

Karacaoğlan'ın Elif'e duyduğu aşkı konu alan eserde orkestrayı Serdar Yalçın, koroyu ise Caner Ruhselman yönetecek. Eserde '' Karacaoğlan'' karakterini Hüseyin Likos, ''Elif''i Zişan Damcıoğlu, ''Kamer''i Ebru Etizer, ''Elif'in Anası''nı Seda Uzmen Güç, ''Beyoğlu''nu Bora Baran ve ''Aksakallı''yı Şafak Güç seslendirecek.

ANTDOB sanatçıları 12 Martta, konusunu Lev Tolstoy'un ünlü eseri Anna Karenina'dan alan ve Rus besteci Çaykovski'nin müziğiyle sahneye taşınan Anna Karenina Balesi ile sanatseverlerle buluşacak. Sezonun en dikkat çekici eserlerinden olan üç perdelik bale de Rus aristokrasisine mensup Anna Karenina'nın güvenli bir liman olarak gördüğü evliliği ve yasak aşkı arasında yaşadığı duygu fırtınası anlatılıyor.

Eserler, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-TİYATRO-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) Haşim İşcan Kültür Merkezi DT Sahnesi Küçük Salon'da Tenessee Williams'ın yazdığı, Can Yücel'in çevirdiği, Barış Eren'in yönettiği ''Sırça Kümes''i 16 ve 17 Martta sahneleyecek.

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), 12 ve 17 Martta ''Fehim Paşa Konağı''nı sahneye koyacak. Turgut Özakman'ın yazdığı eser, dekor düzenlemesinden müziklerine, danslarından görsel efektlerine kadar bir çok yeniliği içeriyor. Reji uygulamasını ve yönetmenliğini ABT Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan'ın yaptığı oyunun müzikleri İhsan Kılavuz'a ait.

Kalabalık bir kadroya sahip oyun, yıllardır halka nefes aldırmayan istibdat yönetiminin son günlerini konu alıyor. İstibdadın yıkılmaz paşası Fehim Paşa'nın eski sadık adamlarından Rasim Baba, ''adam olsun'' diye oyuncu oğlunu, yani Yusuf'u, Fehim Paşa'nın konağına götürür.

Fehim Paşa, Yusuf'u eğlencelik alır. Bu, Fehim Paşa için sonunun başlangıcı olur. Yusuf, Paşa'nın kızına aşık olur. Karşılıksız aşkı nedeniyle kara sevdaya tutulan Yusuf, mahalleliyi de kara sevdalı eder. Bir kabadayının mazisiyle aydınlanan oyun, sonrasında buhranlı bir aşk, ardından siyasi bir parodiye dönüşür. Nihayetinde herşey başlama noktasında sona erer.

ABT oyuncuları yarın Bulgar yazar Hristo Boytchec'in bol ödüllü oyunu ''Albay Kuş''u sahneye koyacak. Kimin deli kimin akıllı olduğunu irdeleyen ve orijinalinde 6 deli etrafında geçen oyuna, yönetmen Murat Sarı derinlik katmak için 3 deli karakteri daha ekledi.

Cenap Aydınoğlu, Deniz Şen, Erdal Güven, Talat Turhan Türkeli, Hasibe Özgür, Mustafa Doğan Ayhan, Hüseyin Yirik, Murat Ercanlı, Bülent Patoğlu ve İlhan Örenel'in rol aldığı oyunun dekorunu Devlet Tiyatrosundan Murat Gülmez, müzik düzenlemelerini İhsan Kılavuz, ışığını Özkan Sezer ve Özgür Dokuyucu, kostümlerini Gizem Karasu hazırladı.

''Albay Kuş'', Bosna Savaşı sırasında hiçbir şeyin olmadığı, manastırdan bozma bir psikiyatri kliniğinde, kaderlerine terk edilmiş 9 deli, yine onlar kadar ilginç bir doktorun etrafında gelişen hikayeyi anlatıyor. Delilerin, bir sabah manastırın bahçesine düşen yardım sandığından çıkan askeri üniformaları ısınmak için giydikten sonra üniformaların onlarda yarattığı kimlik değişimini, traji-komik dille ele alıyor.

Topluluk 12 ve 15 Martta minik seyircileri için, ''Otobüs Durağında Üç Bencil'' adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Özer Tunca'nın yazıp yönettiği, Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan'ın rol aldığı çocuk oyununda, sözcüklerin yerine beden dili ön planda tutuluyor.

Tek perdelik oyun, durakta otobüs bekleyen üç bencilin aralarında yaşanan anlık ilişkileri, bencilliğin, mülkiyetçiliğin, yalnızlığın ve iletişimsizliğin hikayesini eğlenceli bir dille anlatılıyor.

ABT oyuncularının sahnelediği eserler, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor.

-''MARİANNE VE GERMANİA'' KARİKATÜR SERGİSİ-

Alman-Fransız Dostluk Antlaşmasının yıl dönümü dolayısıyla Antalya'da, ''Marianne ve Germania: Düşmanlıktan Dostluğa'' konulu karikatür sergisi açıldı.

Almanya Federal Cumhuriyeti Antalya Konsolosluğu'nun katkılarıyla Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü (AKMED) sergi salonunda açılan sergide, Alman-Fransız ilişkilerini mizah yoluyla ele aldığını 65 karikatüre yer verildi. Sergi, 20 Marta kadar gezilebilecek.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Esma Civcir'in ''Doğu ve Batı'da Kadın'' adlı resim sergisi 14 Marta kadar Akdeniz Üniversitesi Olbia Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Nuran Yılmaz, Aygün Turgut ve Hülya Güngör'ün ''Üç Dokunuş'' adını verdikleri resim sergisi Antalya Arkeoloji Müzesi Sergi Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor. Farklı konularda 43 yağlı boya ve akrilik özgün eserin yer aldığı sergi, 15 Marta kadar gezilebilecek.