Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Bu ay sonunda doğalgaz fiyatlarında indirime gidilecek. İndirim oranı, doların paritesine göre belirlenecek” dedi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy başkanlığında toplandı. Komisyonda, Aksoy"un hazırladığı yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif ele alındı. Teklif, müzakerelerden sonra alt komisyona sevk edildi.
Aksoy, teklifle ilgili bilgi verirken, yenilenebilir enerji konusunda dünyada çok büyük adımlar atıldığını belirterek, Türkiye"deki uygulamalarda karşılaşılan sorunların giderilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğuna işaret etti.
Fosile dayalı enerjilerin her geçen gün azaldığına değinen Aksoy, “Fosil enerji, her gün tükenmeye ve fiyatı artmaya mahkumdur. Yenilenebilir enerji üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık vermek gerekiyor” diye konuştu.

“TÜRKİYE, ENERJİDE BÜYÜK BİR AKTÖR”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Türkiye"nin yenilenebilir enerji konusunda dünyaya örnek olacak adımlar atıldığını söyledi. Güler, yenilenebilir enerji konusunda 2005"te çıkarılan yasanın yatırımlara ivme kazandırdığını, yapılması teklif edilen düzenlemelerle de yerli kaynakların enerjiye dönüştürülmesinin destekleneceğini vurguladı. Yenilenebilir enerji konusunda Dünya Bankası tarafından 500 milyon dolar, Temiz Enerji Fonundan ise 100 milyon dolar olmak üzere toplam 600 milyon dolarlık bir fon oluşturulduğunu kaydeden Güler, bu kaynakla 3 milyar dolarlık bir yatırımın harekete geçirileceğini söyledi.
Türkiye"nin yerli kaynakları bakımından zengin bir ülke olduğuna dikkati çeken Güler, “Yerli kaynakları kullanarak tükettiğimiz enerjinin yüzde 25"inin üretilmesini hedefliyoruz. Böylece, enerjide dışa bağımlılığımızı mutlaka azaltıp, önemli bir adım daha atmış olacağız. Şimdiye kadar attığımız adımlar, sonuç vermeye başladı” diye konuştu.
Güneş, rüzgar, jeotermal ve dalgadan enerji üretiminindeki artışla birlikte GES (Güneş Enerjisi Santrali), RES (Rüzgar Enerjisi Santrali), JES (Jeotermal Elektrik Santrali), DES (Dalga Elektrik Santrali) gibi terimlerin sıkça kullanılacağını belirten Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Boşa akan su, rüzgar, güneş gibi yerli kaynaklarımızın hepsi değerlendirilip elektrik enerjisine çevrilecek. Yenilenebilir enerji sektörü; beyaz eşya, otomotiv gibi bir sektör olacak. Uluslararası enerji alanında Türkiye seyreden değil, seyredilen ülke konumunda. Türkiye artık enerjide büyük bir aktör. Türkiye"nin enerji politikaları, dünya ülkeleri tarafından örnek alınıyor. Enerjideki 30 yatırımcı sayımız 3 bine çıktı. Güneş enerjisinin değerlendirilmesiyle yatırımcı sayımız 3 milyon olacak.”

“DOĞALGAZ FİYATI İNECEK”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının en fazla ihale yapan bakanlıklardan biri olduğunu belirten Güler, TEİAŞ Genel Müdürünün görevden alınmasıyla ilgili olarak da “Şimdiye kadar 60 bin ihale yaptık. Temiz bir ortam oluşturmaya çalıştık” dedi.
Türkiye"nin enerji konusunda sorunsuz bir ülke olduğuna bildiren Güler, “1 Ocak tarihinde dünya, doğalgaz kesintisinin sıkıntısını yaşadı, biz hissettirmedik. Konutlarda doğalgazı en ucuza kullanan ülke konumundayız. Sanayideki doğalgaz fiyatında ise ucuz ülkeler arasındayız. Bu ay sonunda doğalgaz fiyatlarında indirime gidilecek. İndirim oranı, doların paritesine göre belirlenecek” diye konuştu.

“AVRUPA"YA GÜNEŞİ SATABİLİRİZ”
CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, yenilenebilir enerji açısından Türkiye"nin geçirdiği aşamadan dolayı mutlu olduklarını, henüz alınması gereken mesafelerin bulunduğunu söyledi.
İhtiyaç duyulan enerjinin yüzde 25"inin yerli kaynaklarla üretilme hedefinin iddialı olduğunu, bunu CHP olarak desteklediklerini bildiren Seyhan, güneş enerjisine yönelik yeni gelişecek sektöre yönelik düzenlemelerin sistemli ve düzenli bir şekilde yapılması gerektiğini savundu. Seyhan, enerji sektörünün denetimine değinerek, “Denetimsizlikten ülkeyi kurtarmak lazım. Kurumlar arasındaki yetki kargaşasının giderilmesi gerekir. Denetimsiz gelişme sonucunda, gecekondu santralları ülkesine dönmeyelim” dedi. CHP Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu, enerji alanındaki sorunun teşvik sorunu olmadığını belirterek, özel sektörün aldığı lisansların denetlenmediğini söyledi.
Kulkuloğlu, yenilenebilir kaynakların elektriğe dönüşmesinden sonra iletim ve dağıtım sisteminde ölü yatırımların olabileceğini, bu doğrultuda şimdiden tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.
AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun, AB ülkeleri ve aday ülkelerin 2020 itibariyle enerjinin yüzde 20"sinin yenilenebilir enerjiden üretme taahhüdü bulunduğuna değindi.
Coşkun, güneş enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yapılacak yatırımların maliyetinin yüksek olduğuna dikkati çekerek, bu fondan araştırma ve geliştirme faaliyetlerine de pay ayrılması gerektiğini ifade etti. Coşkun, “Avrupa ülkelerinde güneş yok... Ülkemizde en az güneş alan Karadeniz Bölgesinde bile Avrupa"dan daha fazla güneş var. Biz güneşi Avrupa"ya satabiliriz. Gelecek çağımız güneş çağı” diye konuştu.

TEKLİF, ALT KOMİSYONA GÖNDERİLDİ
AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, alternatif enerji konumundaki yenilenebilir enerji konusundan taviz verilmemesi gerektiğini belirterek, petrol fiyatlarındaki düşüşün yenilenebilir enerji alanındaki yatırımları azaltmaması gerektiğini vurguladı.
Yıldız, Hükümet tarafından yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlara ilişkin yasal düzenleme yapılması için çalışmalar bulunduğunu belirtti ve görüşülen teklifle tasarının birleştirilmesini önerdi.
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ise enerjide dışa bağımlılığın her geçen gün arttığını bildirerek, enflasyonun düşük olduğu bir dönemde bile doğalgaza aşırı oranda zam yapıldığını söyledi.
Susam, yenilenebilir enerjide, özel girişimcilerin önünü açacak teşviklerin uygulanması gerektiğine işaret etti.
AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu ise yenilenebilir enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesinin, tarıma ve çiftçilere destek olacağını söyledi.
Bayramoğlu, her türlü tarımsal ürün atığının enerjiye çevrileceğini, bunun da ürün atıklarının parasal değere dönüşeceğini belirtti. Teklif, görüşmelerin ardından, alt komisyona gönderildi. Komisyonun gündeminde bulunan AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak"ın yaz saati uygulamasına son verilmesine ilişkin kanun teklifi de alt komisyona havale edildi..

Milliyet