Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İranlı yetkililer ile görüştüğünü ve doğalgaz krizinin en geç pazartesi gününe kadar çözüleceğini söyledi...

Başbakan Tayyip Erdoğan, İranlı yetkililerle doğalgaz sorununun çözümü için görüşme yaptığını ve en geç Pazartesi'ye kadar doğalgaz verilmeye başlanacağını bildirdi.

İran, sert kış koşulları ve Türkmenistan'dan gelen doğalgaz sevkıyatının durmasını gerekçe göstererek geçen hafta Türkiye'ye ihraç ettiği gaz miktarını önemli miktarda kısmış, Pazartesi günü sabah itibariyle akış tamamen durmuştu.

Erdoğan bunun üzerine Türkiye'ye verdiği doğalgazı kesen İran'ın Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşerek, gaz kesintisinin sona erdirilmesini isteyeceğini açıklamıştı.

Erdoğan, Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle düzenlenen toplantıdan ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine kendisinin İran cumhurbaşkanının özel temsilcileriyle görüştüğünü, İran'ın ciddi soğuklar nedeniyle doğalgaz verememek gibi bir durumla karşılaştığını kaydederek, İran'ın Türkmenistan ile gaz bağlantıları sorununun da bunda etkili olduğunu bildirdi.

Erdoğan, "(İranlı yetkililer) En geç Pazartesi gününe kadar bu sorunu çözeceklerini ilettiler" dedi. Doğalgazın kesilmesinin ardından gerekli tedbirleri aldıklarını vurgulayan Erdoğan, "Şu anda herhangi bir sorun söz konusu değil" şeklinde konuştu.

İran'dan gelen gazın durmasının ardından, Azeri gazını Avrupa'ya taşıyan Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattında da gaz akışı kesilerek, gelen gaz tamamen yurtiçinde kullanılmaya başlamıştı.

Öte yandan Tahran'da İranlı bir petrol yetkilisi dün Reuters'a yaptığı açıklamada Türkiye'ye doğalgaz akışını kademeli olarak artırmayı planladıklarını bildirmiş ancak bununla ilgili herhangi bir takvim vermemişti.

(AJANSLAR)