Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) göre, faturalara itiraz sayısındaki artış ve şirketlerin başvuruları kabul etmesi, tedbir alınmasını zorunlu kılıyor. Yapılan itirazlarda, ölçme hassasiyeti, arıza, hatalı okuma, doğalgaz basınç seviyesi ve gaz kesintisi ilk sıralarda yer alıyor. Doğalgaz dağıtım şirketleri ise geçen yıl 400 bin müşteriden fatura tahsil edememişti.

EPDK, "2011 Yılı Doğalgaz Piyasası Sektör Raporu" yayınlandı. Rapora göre geçen yıl için; doğalgaz dağıtım şirketlerine iletilen fatura itirazları; itiraz sayısı, itirazı kabul edilen müşteri sayısı, itirazı reddedilen müşteri sayısı ayrıntılı bir şekilde incelendi. Kurul, raporunda itirazlarla ilgili önemli bir tespite de yer verdi:

"2010 ile 2011 yılı karşılaştırıldığında, abone sayısındaki artışa paralel olarak fatura itiraz sayısında önemli oranda artış olduğu gözlenmiştir. Fatura itiraz sayısında görülen artış ile fatura itirazlarının yaklaşık yüzde 66'sının dağıtım şirketleri tarafından yeniden değerlendirilmek üzere kabul edilmiş olması, faturalandırma işlemlerindeki hataların azaltılması yönünde tedbir alınması gerektiğini ortaya çıkarmaktadır." denildi.

EPDK'nın 2011 Doğalgaz Sektör Raporu'na göre, tüketiciler tarafından dağıtım şirketlerine yapılan başvuru ve şikâyetlerde ilk sırada sayaç (ölçme hassasiyeti, arıza, hatalı okuma vb.), doğalgaz basınç seviyesi, gaz kesintisi ilk sıralarda yer alıyor. Buna göre, dağıtım şirketlerine 2011'de toplam 171 bin 037 adet başvuru ve şikâyet yapıldı. Şikâyetlerin yaklaşık yüzde 5'ini doğalgaz basınç seviyesi, yüzde 10'unu sayaçlar, yüzde 26'sını doğalgaz kesintisi ve yüzde 58'ini ise diğer hususlarla ilgili (faturalandırma, bağlantı talebi vb.) başvuru ve şikâyetler oluşturuyor

Raporda önemli bir bilgi de dikkat çekiyor. 2010 ve 2011 yılları karşılaştırıldığında tüketiciler tarafından dağıtım şirketlerine yapılan başvuru ve şikâyet sayılarında yaklaşık yüzde 26 oranında artış var. Şikâyetler arasında faturalandırma ve bağlantı talepleri ilk sırada yer alıyor. Raporda, tüketim ile ilgili de değerlendirme söz konusu. En fazla doğalgaz aralık ayında tüketiliyor. 2011 sonu itibarıyla 62 ile doğalgaz ulaştırıldı. Gaz kullanılan illerde aylar itibarıyla tüketim incelemelerine bakıldığında konut, ticarethane ve resmî dairelerde en fazla doğalgaz aralık ayında tüketiliyor. Aynı rapora göre 2011'de toplam doğalgaz tüketimi 44 milyar 144 milyon metreküp oldu, abone sayısı 9 milyon 100 bine ulaştı.