Kış aylarında tasarruf yapmak isteyen vatandaşlar doğal gaz faturasını düşürmenin yollarını arıyor. Yapılan bazı hatalar doğal gaz faturasını ikiye katlıyor. Peki doğal gaz faturasını düşürmenin yolları neler? İşte doğal gaz faturasını azaltıp bütçenizi rahatlatacak 12 önlem.

Ülkemizin en önemli ithalat harcamalarının başında enerji geliyor. Basit bazı önlemlerle önemli miktarda enerji tasarrufu yapabiliriz. Posta'dan Özlem Denizmen doğal gaz faturasını azaltıp bütçenizi rahatlatacak 12 önlemi sıraladı.

Enerji paraları hem cebimizde, hem ülkemizde kalsın.

 1- BEDAVA ISITICI VAR

Sabah kalkınca perdeleri açın, ve evinizde güneşin doğuşundan batışına kadar yaydığı ısıdan maksimum faydalanın.

2- RADYATÖRÜ ÖZGÜR BIRAK

Kanepenizi ve sandalyelerinizi radyatörü kapatmayacak şekilde ve aralık bırakarak koyun, ıslak havlular ile kaloriferi kapatmayın. Bu sayede sıcak havanın kesilmesini önleyin.

3- BUKALEMUN KOMBİ

Tüm gün kombinin derecesini aynı ayarda tutmak yerine, gündüz güneş ışınları evinizi geceye göre daha fazla ısıtacağı için kombiyi birkaç derece kısın. Yani her gün bukalemun gibi değişsin.

4- HER YIL KOMBİ BAKIMI ŞART

Kombinizin bakımını yılda bir kez, özellikle kış aylarına girmeden önce yaptırmanızda da yarar var.

5- RADYATÖR ARKALIĞI

Sıcak havayı, odaya geri yansıtarak enerji tasarrufuna yardımcı olmak için radyatörün arkasına metalize radyatör reflektörü (radyatör arkalığı) koyun.

6- PENCERELER FORA

Evi havalandırırken pencereleri minimum süre açık tutarak doğalgaz sarfiyatını önleyin.

7- KOMŞULARLA YALITIM

Komşuları ikna edin, beraberce yaptırıverin. Yalıtımı kötü çatı ve duvarlar, önemli bir enerji israfına neden olabilir. Bu nedenle yalıtıma dikkat edilmeli.

8- BANT ÇEK

Isınmanın en etkili yollarından biri kapı aralıklarına yalıtım bandı çekmek. “Fıss” diye alttan ve yanlardan gelen tüm soğukları kapatıyor.

9- KUŞ UÇMASIN

Pencerelerin etrafına da kolayca yapıştırılan hava geçirmez şeritler, önemli ölçüde tasarruf etmenizi sağlar. Kuş uçmasın denir ya, sizde de hava uçmasın

10- ÇİFT CAM CANDIR

Pencerelerin çift cam olması sıcak soğuk hava dengesini sağlar ve uzun vadede tasarrufa katkı sunar. Üşenmeyin, arayıp fiyat alın.

11- TERMOSTAT

Ağırlıklı olarak bulunduğunuz bir odadaki ısıtmayla gün içinde pek de girmediğiniz ya da kullanmadığınız bir odanın ısısını farklı ayarlayarak tasarruf sağlayın. Isıyı kontrol etmek için bir termostat kullanabilir ve sık sık kullanmadığınız odalarda ısıtmayı azaltmak için termostatik radyatör valfleri kullanın.

12- ODA KAPILARINI KAPILI TUT

Isıtmadığınız odaların kapılarını kapalı tutabilirsiniz. Kapıları kapatmak, sıcak havanın belirlenen alanda kalmasını sağlar ve soğuk havanın eve yayılmasını durdurur.

BRR…

Uzun süre havalar çok iyi gitti ama aralık ayıyla birlikte kış kapıya dayandı. Kombiler açıldı, doğalgaz faturaları da yükselmeye başladı. Dünyanın her yerinde enerji ve tedariki konusunda sıkıntıların haberlerini alıyoruz.

JAPON MUCİZESİ

Japon halkından evlerinde daha sıkı giyinmeleri ve ısıtıcı cihazları daha düşük sıcaklıklarda çalıştırmaları istendi. Önlemler arasında daha kalın perde kullanılması ve ihtiyaç dışında lambaların söndürülmesi de yer aldı. Enerji tasarruf programına kaydolan tüm meskenlere yaklaşık 2 bin yen (14 dolar) değerinde ödül puanı sağlanacak. Sonraki üç faturasını, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 veya daha fazla düşürenlere ek ödül puan verilecek.

PARAYI, ZAMANI, SAĞLIĞI KORUMAK

‘Yerli Malı Haftası’, yeni adı ile ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ 12-18 Aralık arasında kutlanıyor. Haftanın amacı; bizleri, paramızı, malımızı, eşyalarımızı, zamanımızı ve sağlığımızı gerektiği gibi korumaya ve dikkatli kullanmaya teşvik etmek. İhtiyaçlara harcandıktan sonra kalan para ile yatırım yapmamızın önemini hatırlatmak. Aynı zamanda da tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılıyor. Bu konuda ulu önder Atatürk, “Türkler! Türk malı alınız, Türk malı kullanınız; Türk parası, Türk toprağında kalsın”diyor.

TUTUMLU

Türk Dil Kurumu’na göre tutumlu ‘aşırı harcamalardan kaçınan, idareli olan’ demek.

EV ALIRKEN EN ÇOK NEYE DİKKAT ETMELİ

Moneye bu haftaki canlı yayınında, Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Ayşe Fügen Arda‘yı ağırladı. Arda, mKonut alımı için dönemi iyi okumak gerek. Satış adetleri ekim-kasım aylarında düşüş gösterdi, imkanı olanlar 3-4 aydır bekleyen yorgun ilanları incelesinler, belki alım fırsatı yakalayabilirler. Özellikle 35-40’lı yaşlardaysanız, hemen yaşayabileceğiniz konut olması gerekmiyor, gelişme beklediğiniz bölgeleri araştırarak küçük yatırımlarla başlayın.

Sonra satarak yeni yatırımlar yapabilir ve hedefinizdeki konuta zamanla ulaşabilirsiniz. mKiralama yaparken görmediğiniz evler için ilana bakarak, depozito/kapora ya da bir iki aylık kirayı hemen göndermeyin. Mutlaka daireyi görün ya da bir tanıdığınız/yakınınız/ güvendiğiniz biri görsün ve mal sahibinin kimliği ile tapu bilgilerini kontrol edin. mHer aile kendi içinde bir işletme. Gelir giderlerini kontrol etsinler bütçelerine göre karar versinler, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bütçelerine uygun kredi ile konut alımı yapılabilir. Yeter ki bütçeler sarsılmasın’’ diyor...