Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) bir kızıl şahinin avcılar tarafından vurulması üzerine “Gökyüzünün efendilerine kıymayın” sloganıyla kampanya başlattı.
Son olarak Söke Ovası"nda bilinçsiz bir avcı tarafından kanadından vurulan bir kızıl şahinin ovada çiftçilik yapan EKODOSD üyelerinden Abdullah Çiftçi tarafından yaralı olarak bulunması EKODOSD"u harekete geçirdi. İlk tedavisi EKODOSD üyelerinden veteriner Figen Bağcık tarafından yapılan yaralı kızıl şahin, Kuşadası"ndaki dernek merkezine getirildi. EKODOSD"un kuş sorumlularından Yönetim Kurulu üyesi Dr. Zeynep Karabacak tarafından teslim alınan kızıl şahin, incelenerek kayıt altına alındı. Kızıl şahin tedavisi yapılmak üzere EKODOSD tarafından Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünde yırtıcı kuşlar uzmanı İ. Mehmet Kahraman"a teslim edildi.
Söke Ovası"nda çiftçilik yapan EKODOSD üyesi Abdullah Kavak, “Bu yırtıcı kuşlar, deltada ve ovamızda çok görülmektedir. Bu kuşların bizim gibi çiftçilere çok faydası vardır. Kızıl Şahinler günde 3-4 fare yer. Çok üreyen tarla fareleri yılda 25 yavru yapar. Eğer bir kızıl şahin öldürülürse, tarlada 100 fare fazla ürer. Bunlar mutlaka korunmalıdır” dedi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de, gücün, kızıl şahinlerin mükemmel avlanma yetenekleriyle bilindiğine işaret etti. Bu hayvanların ekosistemin çok önemli bir parçasını oluşturduğunu vurgulayan Sürücü, “Yaşam alanları olan doğal ekosistemlerin yok edilmesi, ticari amaçla tutulmaları, tarımda kullanılan kimyasallar nedeniyle zehirlenmeler ve av kuşlarını azalttığı inancıyla bilinçsiz avcılar tarafından vurulması gibi nedenlerle yaşamları sürekli tehdit altında olan Kızıl şahinler, ekolojik dengenin çok önemli unsurlarındandır. 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve Merkez Av Komisyonu Kararı ile avlanması yasak olan Kızıl Şahinlerin korunması için, başta Avcılık kulüplerinin gerekli bilinçlendirme çalışması yapmaları, yöre insanının bu gibi durumlarda duyarlı davranmaları, özgürlüğün ve gücün simgesi bu yırtıcıların nesillerinin devam etmesi açısından önem taşımaktadır” diye konuştu.